Ako sa jazdí na Baťových singletrailoch

Baťovce (teda Partizánske) zvykne človek pri ceste za zážitkami autom iba preletieť. Koho by napadlo, že práve tu narazíme na jeden z najkrajších singletrailov na akých sme kedy jazdili. Celé to spôsobil Trailforks. Pri hľadaní cesty na Vtáčnik sa nám stále zjavovala akási sieť trás v okolí Partizánskeho.

„Ale veď tam žiadne hory nie sú“, dôvodil Jano.

„Nie tak. Je tu Osečný vrch. Nič vysoké, ale poďme to preskúmať.“ Rozhodnutie padlo, zobrali sme bajky, v Topoľčanoch pod Tríbečom vysadli na vlak a poďho do Partizánskeho.

Brodzany park
Brodzany park

Výšľap z Brodzian

Výstupová trasa na Osečný vrch začína pri kaštieli v Brodzanoch. Málokto vie, že kaštieľ je venovaný ruskému básnikovi Puškinovi, ktorý tu strávil čas života. Je tu krásny park.

Nenáročný výstup šotolinovou cestou vás po žltej cyklotrase dovedie až k chate Ondrej. Doľava, doľava a zase doľava. Ďalej už je navigácia náročnejšia doporučujem orientovať sa na trasy zaznamenané v trailforks. Výšľap cez Brodzany. Asi dvakrát sme poblúdili, kým sme našli správnu cestu pod hrebeň až na križovatku pri Sekaninách.

Whistler uphill
Whistler uphill

Práve odtiaľ viac menej tušíte Osečný trail. Po tých šutroch a výmoľoch sme konečne zažili skvelý flow až pod samý vrchol. Zastavili sme sa až na lúke pod Osečným a po chvíli váhania sme to vylámali až na vrch. Osečný vrch má výšku iba 551 m ale rozhodne stojí zato.

Osečný vrch

Neočakávané. Vrch aj jazda lúkou. Hore vás čaká úchvatný, niekoľko sto metrov dlhý hrebeň s parádnymi výhľadmi. Je tam lavička, ohnisko i stojka s vrcholovou knihou. „No nezapíš sa.“ Ver, že nebudeš mať chuť ísť späť. Raz ale dole treba.

Volíme padák na trail okolo Osečného ale chyba lávky. Tento zošup dole je fakt brutus. Vlastne to zošmýkame a aj tak zle odbočíme. Hlúpo veríme navigácii v hlave a teórii, že každá zvážnica musí niekde končiť, ale najmä dole. Ani tentokrát sme sa nesplietli. Na našu škodu.

Z Kolačna naspäť hore

Padli sme o zvážnicu nižšie až nad Kolačno a bolo nám jasné, že vrátiť sa späť nebude zadarmo. Tá naša trasa okolo Osečného je iba niekoľko sto metrov západnejšie ale najmä o 130 metrov vyššie. Tam, kde sme teraz, žiadna trasa nie je.

Stretávame miestneho rubca. Traktorom zváža drevo. Pýtam sa na cestu. Hovorí. „Tu, ľaľa, zvážnicou asi kilometer hore.“ Keď vidíme vymletú zvážnicu plnú veľkých šutrov začíname to podvedome vzdávať.

„Ale vedľa je šmykľa, kadiaľ spúšťam drevo. Tade to dáte.“ Posmeľuje nás a my blbci mu veríme.

Po šmykle hore

Prvých tristo metrov sa so zaťatými zubami dá. Keď nám ale začne dvíhať predné koleso, zostupujeme. Zvyšných 200 metrov tlačenica ako vyšitá. „Nedali dedkovia. Nedali.“

Tepy rozdýchavame až hore. Sme znova na trase. posledný kopeček a sme (úplne vyflusnutí) na Striebornej hore.

Šmykľa pre fajnšmekrov
Šmykľa pre fajnšmekrov

K Baťovým trailom

Čo sme dali hore, dávame zas dole. Padák, na ktorom sa aj zaseknuté kolesá šmýkajú, je miestami prerušený čistinami okolo nových stožiarov vysokého napätia. Sme sebaistí. Už vieme, že je dobre.

Buddy trail
Buddy trail

Buddy trail

Nástup na Buddy trail samozrejme v tej rýchlosti minieme. Nevadí. O 100 metrov nižšie je spojnica, kde sa napájame. Konečne nirvána.

Nádherné klopky, skoky, vyslovene hravý technický flow trail. Až po mostík. „Toto ja skákať nebudem“, hovorí Jano a ja som rád, že to nemusím hovoriť sám. Vedľa nás sa mihne mladík, ktorý to veselo skáče. Popri zábave to skočil pre nás hneď dvakrát. Nás tam však nedostanú.

Skok obchádzame a spúšťame sa dole do Salaša.

Vox trail

Povedľa Buddy trailu vedie aj Vox trail. Kvôli času sme ho nedali. Údajne je menej technicky náročný, ale podľa mlaďasov aj trochu nudnejší.

Kto by bol povedal, že Partizánske nám privodí toľko radosti.

Rozhodne tu nie sme naposledy.

Relax pod skokom
Relax pod skokom

Baťove traily

Cyklotraily okolo Osečného majú skôr charakter lesných zvážnic a vďaka viacerým trasám poskytujú vyblbnutie na niekoľko hodín. Za najserióznejší úsek považujem padák z lúky osečného na trail „okolo Osečného“. Za návrat rozhodne stoja aj ďalšie traily okolo stožiarov, ktoré sme len tušili pri pohľade zo Strebornej hory.

Baťove traily
Baťove traily

Samotné singláče sú krátke ale intenzívne. Sú tri:

  1. VÝŠĽAPový, stúpavý nenáročný trail
  2. BUDDY trail, obťiažnosť Náročný, s priemerným sklonom do 15%
  3. VOX trail, stredne náročný s miernejším sklonom a menej technickými prekážkami

Jednoznačne odporúčame Buddy trail. Je veľmi hravý a dá zabrať. A ako sa na ňom dá vyblázniť si pozrite vo videu tu:

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
MTBiker Petere
MTBiker Petere

Petere- Výjazdy, zjazdy a výzvy na MTB bicykli. Objavujeme nepoznané zákutia Slovenska, zvážnice a singletraily. Sleduj náš instagram aj twitter.

Articles: 55