Banská Štiavnica a okolie z neba

Banská Štiavnica a okolie, Štiavnicke vrchy. Pozostatky Štiavnickeho stratovulkánu, ktorý sa vyformoval pred 16 miliónmi rokov na území Slovenského stredohoria. Pôvodne bol vysoký do 4 km a zaberal asi 2 200 km². Bola to najväčšia sopka na našom území. Práve vulkanická činnosť vytvorila niekdajšie bohaté rudné žily, ktorými sa región preslávil. Tajchy, štôlne ale i nádherná príroda, lesy a banská história.

V spolupráci s knižným vydavateľstvom CBS Slovensko z neba sme pripravili krátky vedomostný test, koľko toho o Banskej Štiavnici a jej histórii a tajchoch viete. 10 otázok, vždy iba jedna správna odpoveď.

Kvíz: Banská Štiavnica a okolie

Test začnete kliknutím na tlačítko ĎALEJ. Test je bezplatný. Žiadne registrácie, ani reklamy. Správne odpovede a výsledok sa zobrazia na konci testu. Rekord je pod 3 minúty. Budeme radi, ak test zozdieľate a pochválite sa svojim výsledkom. 🙂

Výsledky

Super prešli ste. Vidno že o Banskej Štiavnici a jej tajchoch niečo viete. Viac článkov o Štiavnických vrchoch nájdete tu

Tentokrát nevydalo. Skúste ešte raz.

Viac článkov o Štiavnických vrchoch nájdete tu

Ďalej

#1. Ako sa volá toto jazero priamo pod Sitnom?

Počúvadlianske jazero (alebo tiež tajch Počúvadlo) je jazero umelého pôvodu, tzv. tajch. Nachádza sa v okolí Banskej Štiavnice pri obci Počúvadlo. Nádherná a tichá oblasť priamo pod Sitnom.

Ďalej

#2. Kde sa nachádza bašta, v ktorej je astronomické múzeum Maximilána Hella?

Múzeum venované najmä Maximiliánovi Hellovi zriadili v Štiavnickych Baniach v bašte, ktorú pred dvoma rokmi kompletne prerobili.

Ďalej

#3. Pozeráte sa na centrum Banskej Štiavnice. Čo v Štiavnici nenájdete?

Rozhľadňa Háj patrí medzi najkrajšie vyhliadky. Ale v okolí Novej Bane. 🙂

Ďalej

#4. V kaštieli v Svätom Antone nájdete expozíciu

Poľovnícka expozícia vo Sv. Antone je jedinou špecializovanou expozíciou s celoslovenskou pôsobnosťou.

Ďalej

#5. Ako sa volá najväčšia a najhlbšia nádrž v Štiavnických vrchoch.

Pôvodne bola na ich mieste jedna veľká Richňavská nádrž, najväčšia v celom revíri, neskôr však pre problémy s tesnosťou hrádze bola rozdelená na dve nádrže. Aj po ich rozdelení je naďalej Veľká Richňava najväčšou a najhlbšou nádržou v Štiavnických vrchoch.

Ďalej

#6. Pozeráme na ruiny hradu Sitno. Odkiaľ vedie najkratšia turistická trasa na vrch Sitno?

Najkratšia turistická trasa na vrch Sitna vedie od Počúvadlianskeho jazera.

Ďalej

#7. Na ktorom kopci sa nachádza Bansko Štiavnická kalvária?

Banskoštiavnická Kalvária je súbor celkovo dvadsiatich dvoch samostatných sakrálnych stavieb, z toho sedemnástich kaplniek, predstavujúcich výjavy z ukrižovania Ježiša a siedmich bolestí Panny Márie, troch kostolov, zastavenia „Ecce homo“ a božieho hrobu, umiestnených na vrchu Scharffenberg (Ostrý vrch) v Banskej Štiavnici. Komplex bol vybudovaný v rokoch 1744 – 1751 v barokovom štýle a jeho inicializátorom bol jezuita František Perger.

Ďalej

#8. Ako sa volá rozhľadňa nad Počúvadlom?

Drevená vyhliadka Skalka v Štiavnických vrchoch nad Počúvadlom je prístupná po 17 stupňoch kovového rebríka. Výška 8 m, postavená v roku 2002.

Ďalej

#9. Dostanete sa tam aj vlakom. Na aké jazerá sa pozeráte?

Banskoštiavnický región sa môže popýšiť množstvom prírodných kúpalísk. Patria k nim aj Studenské jazerá, nazývané tiež aj ako Kolpašské jazerá. Rozprestierajú sa v obci Banský Studenec obkolesené náručou prírody regiónu Pohronia a Štiavnických vrchov.

Ďalej

#10. Pri akom tajchu nájdeme tento krásny železničný viadukt?

Halčiansky tajch vznikol v druhej polovici 18. storočia prehradením potoka prichádzajúceho z osady Halča patriacej k Banskej Belej. Spolu s Belianskym a Goldfusským tajchom slúžili na pohon stúp a hutníckych zariadení, ktoré sa nachádzali pod Banskou Belou a v Kozelníckej doline.

Koniec

Ďalšie testy o Slovensku tu >

foto: CBS flying team, Slovensko z neba: z knihy Banská Štiavnica a okolie z neba

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
Testy a Kvízy
Testy a Kvízy

Vedomostné testy a kvízy o Slovensku. Online testy pre dospelých i deti. Vedomostné testy. Bezplatne sa otestuj. Výsledky ihneď.

Articles: 18