Gemerské spojky na MTB bicykloch

Náš výlet s manželom a so Zuzkou začína v Slavošovciach. Odparkujeme auto a vyrážame na bicykloch smer Slavošovský tunel. Ideme dať dlhoočakávané Gemerské spojky na MTB bicykloch. Plán je prejsť cez Slavošovský a Koprášsky tunel a viadukt do Magnezitoviec, odtiaľ cez horu na Hrádok a cez Štítnik naspäť do Slavošoviec.

Slavošovský tunel

Vyzerá to tu veru pekne, priam rozprávkovo. Dobšinského rozprávkovo. Pofotíme sa a znášame bicykle do tunela. Slavošovský tunel je prístupný verejnosti a prechádza ním oficiálna cyklotrasa. Tunel so svojou dĺžkou 2401 m spája dva slovenské kraje a je najdlhším cyklotunelom v Európe a tretím na svete. Nasadíme čelovky a ideme…

Na konci tunela vidieť svetlo. Tak zastavíme, musíme sa predsa opäť pofotiť. Samozrejme aj keď vyjdeme z tunela. Na manželovi už vidím miernu nervozitu z našich zastávok na fotenie, ale ja so Zuzkou si to užívame.

Koprášsky tunel

Nasleduje ďalší tunel – Koprášsky. Tak zase pár fotiek, samozrejme aj pri viadukte. A ideme ďalej….

Začínajú kopčeky… Zuzka nás vytiahla na prvý cvičný kopec pred Magnezitovcami.

cestou na Hrádok
cestou na Hrádok

Žeby naschváľ? Nemyslím. Vyšli sme hore a zistíme že sme zle, tak zase dole…

Ale veď prečo nie, treba sa rozcvičiť.

Okolo Magnezitoviec

Jelšava

Zvezieme sa sa do dediny a ideme už správnym kopcom ďalej smer Chyžné a Lubeník. Keď sme už v dedinách, tak prečo sa nezastavíť na pivo. Všetci súhlasia, tak v Jelšave hľadáme krčmu. Konečne sme našli, trošku sa osviežili a ideme ďalej.

Stúpanie z Jelšavy cez les na Krížne cesty a Hrádok ku Ochtinskej aragonitovej jaskyni dá zabrať.

hotel Hrádok
hotel Hrádok

Hrádok

Pri Hrádku chceme trošku vyschnúť a najesť sa. Tak sa zastavujeme pri hoteli Hrádok. Avšak smola, mali tam svadbu. Tak sme pojedli len čo sme mali so sebou a pokračovali ďalej k jaskyni.

Ochtinská aragonitová jaskyňa
Pred vstupom do Ochtinskej aragonitovej jaskyne

Ochtinská aragonitová jaskyňa

Slovenský kras je plný jaskýň. Ochtinská aragonitová jaskyňa sa nachádza v Ochtinskom kryptokrase na severozápadnom svahu Hrádku v Revúckej vrchovine medzi Jelšavou a Štítnikom. Jej dĺžka je 300 m. Aragonitová výplň vznikla za špecifických hydrochemických a klimatických pomerov v uzavretých podzemných dutinách. Je to slovenská aj európska rarita. Samozrejme musíme aj tam pozrieť.

Manžel stráži bicykle a my dve ideme do jaskyne. Trošku sme sa tam schladili, ešte pár fotiek pri výhľade a pokračujeme ďalej.

Držte si klobúky

Teraz to už pôjde rýchlo, ideme dolu kopcom. Ale zase zle. Dostali sme sa k sedlu Šebeková, ktoré je dosť výrazne od nášho plánu trasy.

Čo teraz? Ktorým smerom ísť?

Gemerské spojky
Blúdime

Cez Štítnik

Ochotní chalani nám poradili, ale nie najlepšie. Zišli sme okolo dedinky Gočaltovo do dedinky Štítnik, takže trasu sme si trošku predĺžili. Potom už len cez Ochtinú a Rochovce do Slavošoviec.

Pekný cca 48 km okruh s prevýšením cez 1000 m bol úspešne za nami a ani sme nezmokli. Počasie sme mali predsa objednané.

RSS chyba: WP HTTP Error: cURL error 60: Peer's Certificate has expired.
Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
Katarína Syneková
Katarína Syneková

Aktívna členka 7 kopcov 3 jazerá a Kardionápravníka.

Articles: 23