Huawei Watch 3 Pro: chudneme so smart hodinkami a smart váhou

Kto z nás už niekoľko krát nebojoval s nadbytočnými kilami. Keď sa spätne ohliadam po stránkach restartnisa, tiež v ich počiatkoch bola snaha rozhýbať sa a zhodiť prebytočné kilá.

Prednedávnom sa mi dostali na test do rúk hodinky Huawei Watch 3 Pro, pri ktorom som sa zameral na ich praktické využitie pri outdoor športoch: turistike, cyklistike a behu. Sústredili sme sa na GPS funkcie, meranie trasy a prejdenej výšky v porovnaní so šport testermi ako Suunto a Garmin. V tejto časti sa sústredíme na čosi iné.

Pomôžu hodinky človeku, ktorý chce schudnúť?

Športové funkcie hodiniek sú motivačne fakt nabité. Hodinky nielenže merajú trasy, tepy, kroky, pohyb a kalórie, ale zároveň podľa vašich cieľov a výkonnosti vás aj trénujú v každej športovej disciplíne. Stačí si vybrať. Či už vo fitku na páse, vonku v behu, chôdzi, nordic walking, cyklistike alebo plávaní, ponúkajú tréningový plán pre rozličné výkonnosti až po úroveň HIIT (intervalový tréning). Hodinky sa tak stávajú pri športe neoblomným trénerom a „frfľošom“, ak poľavíte a stále musíte počúvať „pridaj tempo, si mimo tepový rozsah.“ 🙂

Za najväčšiu prednosť považujem kontinuálne meranie tepu, fyzickej aktivity a spálených kalorií. Tiež usmernenie športového výkonu podľa tepovej frekvencie tak, aby ste dosiahli maximálny efekt pri naštartovaní tukového metabolizmu a pálenia tukov.

Plnohodnotne funkcie využijete s aplikáciou Zdravie.

Huawei Health

Už pri prvej synchronizácii ma zaujala aplikácia Huawei Health. V nej sa zhromažďujú všetky informácie o vašich vitálnych funkciách. Kontinuálne sledovanie tepovej frekvencie, kvalita spánku, množstvo spálených kalórií, prejdené kroky, merané športové aktivity, prejdené kilometre, prekysličenie krvi SpO2 a VO2 Max.

Aplikácia Zdravie
Funkcia Spánok

Najviac ma však prekvapila funkcia hmotnosť. Tá totiž spolu zo spárovanou váhou posúva „smart“chudnutie do úplne inej roviny.

Huawei Scale 3

Najprv som si len nedôverčivo zaobstaral váhu. Po spárovaní cez bluetooth som pochopil, že toto je presne to, čo k chudnutiu potrebujem.

Huawei Scale 3

Osobná váha Huawei Scale 3 dokáže zistiť a zaznamenať hneď 11 údajov o vašom tele. Nielen hmotnosť. Ale aj BMI, percento telesného tuku, objem svalovej hmoty, vnútorný tuk, hodnotu bazálneho metabolizmu,, množstvo telesnej vody i obsah kostných minerálov a proteínov. Nemusíte si nič písať ani počítať, váha všetko zvládne za vás. Všetky údaje sa vám pri každom vážení uložia do smartfónu. Nedá mi nespomenúť ďalšiu dôležitú aplikáciu Kalorické tabuľky, ktorá vás bezpečne prepraví cez nástrahy zbytočných kalórií.

Ako to funguje?

Trochu teórie. Na meranie percentuálneho obsahu telesného tuku sa využíva bio impedančná analýza. Svalovina vedie elektrický prúd lepšie než tukové tkanivo. Navyše vodivosť jednotlivých typov tkanív závisí aj od frekvencie prúdu. Pri nízkych frekvenciách má elektrický prúd tendenciu tiecť okolo buniek, a tak zistiť množstvo tzv. mimobunkovej tekutiny. Naopak pri vysokých frekvenciách prúd prechádza cez bunky. Rozdiel týchto hodnôt udáva množstvo vnútrobunkovej tekutiny.

Priznám sa, nakoplo ma to tak, že som už po týždňovom používaní športových funkcií hodiniek a váhy v kombinácii s kalorickými tabuľkami, zhodil viac ako 4 kg. 🙂 Hýbem sa viac, chodím viac, jem vyváženejšie a lepšie.

Funkcia Hmotnosť Huawei Health
Kalorické tabuľky

Akú sú teba hlavné výhody smart hodiniek Huawei Watch 3 a váhy Scale 3 pri chudnutí?

Viete o sebe priebežne všetko. Meranie je presné, kontinuálne a prehľadné.

Skvelo sa synchronizuje s aplikáciou Health.

Systém vám dáva doporučenia v zdravotnom i športovom režime. Chová sa ako váš virtuálny tréner. A vy nemáte žiadnu výhovorku, prečo sa nedá. Plníte ciele. Získate tak zaujímavú „motivačnú hračku“ ktorá vás nakopne zamakať na sebe.

Pre chudnutie oceňujem najmä kontinuálne a celkom presné meranie tepu.

Priznám, pred uvedením hodiniek som zachytil informácie aj o funkcii merania tlaku. Snímače sú, hodinky ho však v tejto verzii neponúkajú. Snáď v niektorej z aktualizácií firmware. Je to škoda. Najmä medzi seniormi poznám veľa „kardiakov“, ktorí by túto funkciu ocenili.

Už nejaký týždeň sa tiež hovorí, že v blízkej budúcnosti bude tiež možné merať cez hodinky množstvo cukru v krvi. Pre cukrovkárov mimoriadne dobrá správa.

Tep, tlak, SpO2 a cukor spolu so športovými funkciami tak posunú hodinky ešte viac do úrovne „must have“. Už len preto, že obezita a nedostatok pohybu sa stáva problémom číslo jedna nielen u dospelých ale najmä u detí. A srdcovocievne ochorenia spolu s cukrovkou oboch typov A a B sa popri súčasnej pandémii korony stávajú najrizikovejšími chorobami súčasnosti. Znížená hodnota prekysličenia krvi SpO2 môže byť tiež prvým príznakom ochorenia covid vírusom.

Skončime optimisticky. Skvelé hodinky, skvelý motivačný nástroj, najmä pre užívateľov Androidu a Huawei. Dnes som sa stavil, že nový rok oslávim o 15 kg ľahší. 🙂

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 321