Huawei život digitálneho nomáda v praxi

Nie je tajomstvom že rád fotím, cestujem, píšem a objavujem. Roky dozadu moje cestovné výjazdy spočívali v nosení niekoľko kilogramovej brašne so zrkadlovkou a ťažkými objektívmi. Tá doba je však dávno preč. Jednak už nechcem mať posunuté krčné stavce ani otlačené červené šmuhy okolo krku, jednak letecké spoločnosti tak sprísnili podmienky, že nosenie niekoľko kilogramovej výbavy sa stalo luxusom. V období keď som začal okrem cyklistiky aj behať, uvedomil som si, že so zrkadlovkou ani inou tehlou navyše sa behať nedá. Fotky treba nasnímať s mobilom. 🙂

Cesta k smartphonu

Riešenie som našiel pred pár rokmi v Alze. Pri nákupe monitora som sa pristavil pri stánku Huawei a vyskúšal som cvaknúť pár záberov s ich vtedy vlajkovou loďou Huawei MATE 20 Pro. Povedať, že ma výsledok prekvapil je slabé slovo. Ešte viac ma prekvapila cena. Asi bola ovplyvnená aj prvými trenicami medzi USA a Čínou, ktoré vyvrcholili do zablokovania Android technológií na smartfónoch Huawei. Výsledok bol pre mňa očarujúci. Prémiový mobil s dokonalým displayom, foťákom a ešte lepšou optikou za skvelé polovičné peniaze ostatných prémiových značiek.

Nebudem klamať, odvtedy som klasický fotoaparát nepoužil na výjazde ani raz. Ani mi nechýbal.

Foto a video v profi kvalite na cestách

Tá sloboda mať so sebou jedno 190g zariadenie s výdržou batérie na niekoľko dní, s možnosťou volať, browsovať a s viac ako uspokojivou kvalitou fotografií a 4K videa ma dostala tak, že som si v priebehu nasledujúceho roka kúpil aj ďalší telefón Huawei P40 Pro.

Huawei P40 Pro s Leica objektívom

Pýtate sa prečo? Pre istotu.

Mať záložný fotoaparát nebolo hlavným cieľom. Vznikla však potreba spoločného spúšťania a synchronizácie dvoch kamier naraz pri točení video rozhovorov. Práve druhá kamera a spoločná synchronizácia umožnila posunúť videoreportáže restartnisa do novej kvality.

Ak chcete produkovať kvalitné video, doporučujem tiež investovať aj do externého smerového Android mikrofónu BOYA DM100 a stabilizačného tripodu s bluetooth ovládaním Huawei Tripod. Extrémne ľahký, skladný, veľmi významný pomocník.

Postprocesing

Som zvyknutý pracovať na ADOBE softvéroch. CC Creative Cloud dobre zneje na výkonných mašinách. Kto s tým robíte, viete, že rozbehať Photoshop, Premiere alebo Lightroom s tisícami fotiek nie je na notebooku jednoduché. Nehovorím, že to nejde, hovorím o komforte práce. Najmä, ak ste zvyknutí v kancelárii pracovať na riadne vyšpičkovanej grafickej stanici.

Netvrdím, že na notebookoch sa graficky pracovať nedá. Ale jediný (okrem MacBook Pro) výkonný notebook, ktorý mi na Windows vyhovoval bol Dell Alienware (a vyskúšal som toho dosť). Vážil však 2,7 kg bez adaptéra a káblov a cena atakovala kozmické výšiny. 🙂

Pokiaľ ste v altánku pri chalupe, tak váha až tak nevadí. Ak však chcete byť univerzálny, kupovať lacné letenky, často cestovať a zároveň chcete výkonný notebook na profi prácu, narazíte na problém. Ten sa volá 8 kg celkovej váhy batožiny.

Začal som teda hľadať. Do úvahy prichádzali iba 4 zariadenia. Apple Mac Book Air, Lenovo Carbon X1, Huawei Matebook X Pro a Dell XPS. Dotyková obrazovka, displej, výkonný procesor, dátové streamy, RAM, SSD úložisko, …. keď som si porovnal parametre, jedným z favoritov bol práve Huawei. Netajím. Vplývala na to aj predošlá skúsenosť so smartfónom.

Oslovil som Huawei, že by som chcel notebook otestovať a vyhoveli mi. Viac som ho z ruky nepustil. A tak začala naša spolupráca.

Huawei matebook X pro
Matebook X Pro foto Huawei

MATEBOOK X Pro nedá taký výkon ako stolová mašina ale na notebooku ani taký výkon nečakám. Výsledok predbehol očakávania. 13,9 palcový display mi ideálne vyhovuje, obrazovka s rozlíšením 3000×2000 pixlov s úžasnou svietivosťou a gamutom vykresľuje nad očakávania. Wifina drží famózne aj v slabších podmienkach. A práca s Adobe CC produktami je dostatočne svižná. A bonus navyše: Huawei Share synchronizuje Huawei smartfóny bez potreby pripojenia kábla. Navyše oboje, tak notebook ako smartfón vieš dobiť tou istou nabíjačkou, ktorá neváži skoro nič a zmestí sa do dlane. Celá výbava váži len 1,33 kg.

Šport a zdravie

Aby som mohol plnohodnotne hovoriť o digitálnom nomádstve musím riešiť aj trasy. Trekovanie trás, výšok, tepové frekvencie, kalórie, vydaná energia, Watty,… To všetko sú údaje, ktoré každý „Stravoholik“ podrobne sleduje a analyzuje.

Huawei Watch 3 Pro v bazéne
Huawei Watch 3 Pro silikónový remeň

Na trekovanie trás som roky používal hodinky Suunto s pásom na meranie tepov. Až kým mi nedali na ruku hodinky Huawei Watch3 Pro. Nebudem sa rozpisovať ako porovnanie dopadlo. Moje argumenty nájdete tu:

Aj teraz ich mám na ruke. V novej verzii očakávam navyše dve veľmi významné zdravotné funkcie: meranie cukru v krvi a kontinuálne meranie tlaku.

Audio

Zvuk nepotrebujem len k práci, strihu videa a tvorbe podcastov, ale najmä k inšpirácii a relaxácii. Som ťažký audiofill. Hudbe sa venujem intenzívnejšie, než si vie väčšina môjho okolia predstaviť. Aby ste mali predstavu o mojich hraniciach, klasiku počúvam zásadne na slúchadlách STAX SR 4040 Signature 2. 🙂

audio digitálneho nomáda
Kultové STAX SR 4040 dodnes neprekonané. Zvukom ani váhou.

Tieto kultové ultimátne otvorené elektrostaty s prídavným elektrónkovým zosilňovačom sú dodnes referenčné a podľa mňa neprekonané. Nielen zvukom ale aj váhou. 🙂

Na cesty som donedávna považoval za štandard nezničiteľné kultovky Koss SportaPro, ktoré sa bezo zmeny vyrábajú tiež desiatky rokov. Slúchadlá do mobilov som vnímal skôr ako tranzistory, šíriace nejaký zvuk. A to ja radšej ticho.

Preto som bol zvedavý, ako hrajú slúchadlá Huawei Freebuds4i naživo. Bol som prekvapený plným zvukom, najmä basom. A odhlučnením. Aj teraz ich mám v ušiach.

Týždenný nomádsky experiment v Andalúzskej Malage
Huawei Freebuds 4i Hrajú fakt skvelo

Aby bolo jasno, netvrdím, že práve „Freebuds“ sú tak výnimočné. Verím, že aj Apple alebo iné značky majú prémiové modely v dokonalej kvalite. Ale život ma za veľa rokov naučil, že mať všetko zakryté jednou značkou, jedným softvérom a doplnkami má svoje nedoceniteľné výhody.

Mimochodom práve jedny slúchadlá Freebuds4i vďaka nášmu partnerovi Huawei vylosujeme ako bonus pri tohtoročnom medailobraní. 🙂

Technologicky by bol digitálny nomád vybavený ale to nie je všetko

Aby ste mohli efektívne pri cestovaní pracovať, potrebujete fakt dobrú funkčnú WiFinu. Alebo dátovú kartu.

WIFI a dáta

To je dnes to najdôležitejšie, čo pri ubytovní hľadám. Poviete si, že dnes každý hotel… bla, bla… Neverte tomu. Sú tam stovky hostí a každý čosi sťahuje. Moja skúsenosť hovorí jasne. Vlastný house a dobrý router je najväčšia istota pracovitosti. Už aj preto, že v lobby nie je bar.

Disciplína

Najväčšiu prekážku úspešného digitálneho nomádstva vidím v disciplíne prinútiť sa pracovať a odviesť pracovný výkon. Aj keď máš na pláne niečo atraktívnejšie. Práve pohodlnosť, odkladanie a množstvo príležitostí môže tvoju efektivitu totálne zlikvidovať.

Ľahké a výkonné pracovisko

Musí byť výkonné, malé a musí vyhovieť pritvrdzujúcim obmedzeniam leteckých a prepravných spoločností. Z môjho hľadiska a potrieb očakávam: Ľahký fotoaparát s čím dokonalejšou kresbou aj v extrémnych podmienkach. (tele, wide, tma a pod…) Ďalej výkonný a ľahký počítač, na ktorom sa naozaj dá plnohodnotne pracovať (funkčná správa webu, MS Office, telekonferencie, videorozhovory ale najmä efektívny obrazový a video adobe postprocessing, rýchly cloud, praktické a prenosné GPS trekovanie a plánovanie trás a nejaké to prenosné audio. Navyše by som ocenil, ak by som k tomu nepotreboval 2 kilá napájacích káblov a adaptérov od výmyslu sveta. A to všetko mi značka Huawei poskytla. S jedinou malou dobíjačkou a dvoma káblami na všetko.

Je len prirodzené, že všetky fotografie z Malagy boli nafotené a spracované technológiami Huawei. 🙂

  • Tak zas niekedy pri mori, na bicykli alebo na horských trailoch.
  • Petere
Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 321