Spomienkový cyklookruh Karlovy Vary cez Loket a Svatošské skály

Karlovy Vary poznám ako vlastnú dlaň. Poslednú návštevu vo Varoch zavŕšil spomienkový cyklookruh Karlovy Vary cez Loket a Svatošské skály.

Strávil som tu počas vojenčiny skoro rok života. „Špagi“ bol v meste vtedy pečený, varený. Počas 30 rokov som sa často do Karlových Varov vracal. Torzo mesta ostalo ale fasáda, výklady a najmä hantýrka sa zmenila.

Počas vojenčiny boli „KarleVarle“ české. Po revolúcii tu začala dominovať nemčina, ktorú ale mala čoskoro vymeniť ruština. Ceny nehnuteľností stúpli do astronomických výšok, vo výkladoch sa začal lesknúť ten najkrikľavejší gýč a ja som pochopil, že toto centrum už nie je pre mňa. Aj preto bývam častejšie v Lokti.

Karlovy Vary Loket trail
Karlovy Vary Loket trail

Svatošské skály

Ak vyrážate z mesta Loket, most cez Ohře pri Svatošských skalách je príjemným spestrením cyklotrasy. Hneď za mostom sa môžete posilniť českým mokom. Keď som tu bol v 80-tych rokoch, bola to len divočina. Na skalách trénovali výsadkári a chodník bol používaný skôr na poradovú prípravu než na rekreáciu. Priamo nad skalami bol muničný sklad. Hory.

Karlovy Vary Svatošské skály
Karlovy Vary Svatošské skály

Svatošské skály sú trendy. V súlade s tradičnou rodinou, iba neviest nie je dvanásť iba jedna. Rozloha skál je veľká, temer 2 ha a svojimi tvarmi i pomenovaním pripomínajú svadobnú procesiu: Svätoš, Nevesta so Ženíchom, Páter, Svedkovia, Muzikanti, Tchán, Svokra a Zámok a osamote stojaca veža kúsok proti prúdu Samotár. Žeby o mne? Od roku 1933 sú Svatošské skály chránenou prírodnou pamiatkou.

Okolo Skál sa splavuje Ohře. Čln vám požičajú v Lokti a zveziete sa cez 2 hate s upravenými šlajsňami (taká šikmá zvážnica, kde sa zvyčajne na lodi vyrúbete) a krásne skaly až do Karlových Varov. Odtiaľ po svojich, zväčša autobusom, naspäť.

Karlovy Vary Svatošské skály
Karlovy Vary Svatošské skály

Doubí

Krajšia časť cyklotrasy končí v Doubí. Tam prechádzate na asfalt s premávkou. Kondične pohodová trasa vedie okolo koníčkárne (tak sme kedysi volali dostihovú dráhu na Dvoroch) až do Varov k Becherovi. Nuda.

Oveľa lepšia voľba je otočiť to na vodnú nádrž Březová. Užijete si príjemné, asi 2 km dlhé stúpanie, kde vám cykloparťák vynadá do „sebestredných kreténov, ktorí sa len predvádzajú“, a potom sa spustíte okolo Poštovního dvora k Puppu.

Karlovy Vary

Poštovní Dvůr pôvodne slúžil na ustajnenie poštových koní. Postupne sa však z tohto miesta stal obľúbený cieľ kúpeľných vychádzok. Čoskoro tu pribudla terasa a výletná reštaurácia, v ktorej sme trávili ako špagáti pri pive a balení miestnych čajočiek hodne času.

Karlovy Vary
Karlovy Vary hlavná tepna v pozadí grandhotel Pupp

Pupp

Ikonický grandhotel Pupp je od nepamäti synonymom medzinárodného luxusu. Buldoci a třešne. Počas sociku mu naši nechcení bratia upravili názov na Grandhotel Moskva. Našťastie len na chvíľu. Pupp, architektonická perla Karlových Varov s neopakovateľným génius loci tu totiž stojí už od roku 1701. Tu sa mlela karlovarská smotánka odjakživa.

Karlovy Vary
Karlovy Vary Mlýnská kolonáda

Kolonády

Cez kolonády tečia riečka Teplá, hlavný tok Ohře vedie mimo centrum. Prechádzka hlavnými tepnami popri kanáli Teplej sa za roky zmenila. Kedysi bolo všetko oprýskané, potom fungovala len „očovka“. Pekné predné a farebné fasády a za nimi bordel alebo nič. Dnes je mnohé naozaj zrekonštruované: fasády, vnútro i funkčnosť sa vylepšili. Genius loci tohto kúpeľného miesta pre mňa tým nezanikol. To, čo zaniklo v centre mesta je čeština. Snáď sa sem niekedy opäť vráti.

Vřídelní kolonáda, pamätáte? Vrchní, prchni.

Väčšina kúpeľných miest má svoju kolonádu.

Kolonáda je miesto, kde každý nosí porcelánovú šáločku a spôsobne pije termálne vody s vierou, že mu to pomôže a predĺži život. Mám skúsenosť, že život kúpeľníkom predĺži skôr kúpeľná socializácia a erotická interakcia. Postaršie (roku páne) prechádzajúce sa upravené dámy kontra hladno až nenásytne pôsobiaci postarší kultivovaní osamelí páni. Vždy pripravení na dobrodružstvo, zapojiť sa do rozhovoru, pozvať a nechať si zaplatiť, vytvoriť dojem príjemného spoločníka v očakávaní vzrušujúcej koncovky. Mrkni na význam slova „seladon“. Tak sme ich kedysi volali ale ani to už dnes neplatí.

Odbočil som.

Karlovy Vary
Karlovy Vary Tržní kolonáda

Karlovy Vary majú kolonád až sedem

Thermal

Okúpať sa v zime vo vonkajšom bazéne Thermálu je „špagátov“ chlieb. (špagi, špagát: tak volali bobani- vojaci základnej služby, na vojne poddôstojníka, absolventa) Keď dostal frčky a po štvrtej padla, zvyčajne mieril na Thermál. Ak mal „pádlo“ (Pádlo – záhyb kabáta na chrbte stiahnutý opaskom, označoval, že bol povýšený aj od bobanov) mal vystarané aj v kasíne. Zmyť zo seba ten celodenný póvl. Zvykla to byť prvá zastávka. Kúpačka, potom vyprážaný syr a niekoľko pív a pred polnocou naliaty alkoholom posledným nočákom do kasína (kasární).

Dal som to tak veľakrát. A so mnou väčšina ostatných. Mali sme šťastie, že sme skončili tu. A nie v Stříbře, Podbořanoch alebo Janoviciach. Pamätám, ako som sa dostal prvýkrát po prijímači von na vychádzku a zavolal z pošty Hanke. Prepájali ma snáď 10 minút. Padali vločky prvého snehu. Keď som mal povedať niečo dôležité, zrazu som nevedel čo. Pamätám si každý moment toho večera. Ale nebudem prezrádzať čo som jej vtedy natáral.

Dnes pri cyklookruhu pri Thermáli nezastavujeme. Ešte by som si mohol spomenúť na tie noci s Golemom počas filmového festivalu. Práve propagovali Tarzana, Cotton Club a Gándhího. Nebudem spomínať ani stretnutie v rytme srdcového tepu s Koubkovou. Vážna jazzmanka. 🙂

Obiehame Thermál na bicykli a povinnú zastávku urobíme iba pri tradičnej čerstvej lázeňskej oblátke.

Karlovy Vary Termál
Karlovy Vary Thermál

Točíte nějaké pivo mimo to, co je v pičáku?

Pre tých, čo mali hlbšie do kapsy existovali v Karlových Varoch aj ekonomickejšie alternatívy: Liďák (Lidový dům), Pičák (Národní dům), alebo hotel Brix- vtedy najlacnejšie možné ubytovanie mimo kasína vo Varoch.

Malé Versailles, Motýlí dúm, rozhledna Diana, Kamzík, Mariánska kaple, Ecce Homo, Parnas, Cholkova pěšina, Vyhlídka Karla IV, to je len zopár zastávok v lesoparku nad centrom, ktoré nás výškovými metrami prevetrajú a umožnia oživiť spomienky.

Karlovy Vary
Karlovy Vary

Kysibelka

Otáčame na Doupov. Na Kyselku. Mattoniho svet sa napriek skvelému seriálu a gigantickým orlom na poliach nachádza v dosť veľkom rozklade. Z toho pohľadu je nám smutno. Dočapujeme do cykloflašiek kyselku a pádíme proti prúdu Ohře, radšej späť do Varov.

Je tu husto

V centre Karlových Varov je krásne ale je tu husto. Čím som starší, tým viac preferujem tichšie miesta.

Stačilo.

Aj preto sa otáčam a vraciam cez Dvory naspäť. Moskevská, Krymská, Jaltská, Varšavská, Západní. V názvosloví ulíc tu majú stále jasno. Idem na istotu. Točím to okolo Bechera na Západní a už o pár hodín pijem pivo u Svatoša.

Karlovy Vary
Karlovy Vary od Poštovního dvora po hlavnej k Thermálu

Spomienkový cyklookruh po Západných Čechách: Karlovy Vary cez Loket a Svatošské skály sa vydaril. Aj sme pospomínali. Ale už viem, že centrum Karlových Varoch na bicykli druhýkrát nemusím. Ak si chcete zabajkovať, choďte na Doupov.

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

Pošli ďalej
Petere cestny bajker
Petere cestny bajker

Petere Ertl - Potulky, zážitky, cyklokempy, cestovanie po Európe a výzvy na cestnom bicykli. Nadšený biker a bloger, ktorý sa dá bláznivo nahovoriť na akúkoľvek výzvu. Sleduj náš instagram aj twitter.

Articles: 29