7K3J

Tlstá Ostrá turistika cyklotrasy

Tlstá Ostrá (turistika cyklotrasy) vo Veľkej Fatre patrí medzi ciele 7 kopcov 3 jazerá. Tieto dva vrcholy patria medzi najvyhľadávanejšie a najobľúbenejšie turistické výstupy ponad Gaderskú a Blatnickú dolinu. Pozrite si turistické trasy, cyklotrasy a možnosti výletov v okolí Gadera a Blatnice.


Asi nenájdete žiadneho obyvateľa Turca, ktorý by túto túru neabsolvoval.

Tlstá, Ostrá

Na vrcholy Ostrá (1247 m n.m.) a Tlstá (1373 m n.m.) vedie turistická trasa z Gaderskej doliny. Výstup na Ostrú je strmší. Vedie cez skalné okno kamennými schodmi za pomoci reťazí. Nič pre deti, ktoré môžu objavovať gaderskú a Blatnicu dolinu. Z vrcholu Ostrej a Tlstej sa Vám naskytne nádherný rozhľad na celú Turčiansku kotlinu.

Rozložitá Tlstá s mohutnými vápencovými galériami, kolmými stenami a početnými dierami a jaskyňami sa nachádza priamo pod Blatnicou. Určite neobíďte jaskyňu Mažarná.

Jaskyňa Mažarná

patrí k najväčším vo Veľkej Fatre. Má impozantnú vstupnú bránu dlhú takmer 130 m. Jaskyňa nie je zaujímavá len svojím tvarom, ale aj významnými archeologickými objavmi. Našli v nej pozostatky jaskynného medveďa a dôkaz, že jaskyňu osídlil človek v mladej dobe kamennej. Vstup do nej je voľný.

Výstup na Ostrú (Bigstockphoto)

Trasa okolo Tlstej a Ostrej v mapy.cz klinutím na mapu

Gaderská dolina výlety

Je jednou z najznámejších a najdlhších dolín Slovenska. Pokračuje Dedošovou dolinou a pohodlne sa ňou dostanete i na MTB bicykloch pod vrcholy Ostredok a Krížna. Je v nej nahromadené množstvo prírodných krás a zaujímavostí. Sivé vápence a biele dolomity sú pozostatkami tropického mora. Popri celej doline tečie nádherný pstruhový potok. Neobíďte ani Čertovu bránu, gaderská dolna výlety, je to iba malá zachádzka.

Blatnická dolina

Tiahne sa východo-západným smerom v dĺžke 8 km. Dolina je lemovaná vápencovými a dolomitovými útvarmi, ktoré sú porastené vápencovými bučinami a borovicou. Preteká ňou Blatnický potok a vedie ňou zeleno značkovaný chodník z Blatnice na Kráľovu studňu. Východzím bodom pre všetky trasy je obec Blatnica.

Pod pojem Gader sa dnes zahrňujú aj ostatné doliny, ktoré sa nachádzajú medzi Blatnicou a hlavným hrebeňom Veľkej Fatry. Súčasťou tohoto komplexu sú už spomínané doliny Dedošová a Selenec, ale aj susedná Blatnická dolina, ktorá sa im v mnohom podobá. Táto dolina je súčasťou zaujímavého turistického okruhu Blatnica – Blatnická dolina – Kráľova studňa – Dedošová dolina – Gaderská dolina – Blatnica.

Čertová Brána
Dedošova dolina
Blatnická dolina

Turistické trasy Gader

Túra na Tlstú

Výstup začnete z Gaderskej doliny pri Blatnickom hrade z ústia Vápennej doliny. Pokračujte po  modrej značke. Nevynechajte  jaskyňu Mažarná. Nachádza sa asi v polovici výstupu na vrch Tlstá. Tesne povedľa jaskyne vedie menší chodník zaistený reťazami s väčším „stupákom“. Po výstupe vás bude čakať prvý, no zatiaľ menší, výhľad na Turčiansku kotlinu.

Tlstá je mohutný kopec s veľkou lúkou, ktorú držia obrovské skaly. Môžete nadobudnúť pocit, akoby ste boli na Tomášovskom výhľade v Slovenskom raji.

Zo samotného vrchu uvidíte celú Turčiansku kotlinu, Malú Fatru so všetkými vrcholmi ako je Kľak, Veľká lúka, Malý alebo Veľký Kriváň. Z druhej strany uvidíte Ostredok a Krížnu. 

Pohľad na vrchol Tlstá

Výstup na Ostrú

hovorí sa, že Ostrá má jeden z najkrajších skalných vrcholov na celom Slovensku.

Túra Ostrá. K vrcholu sa dostanete 30 min. prechádzkou po hrebeni po  zelenej značke. Jemným klesaním sa dostanete na východnú časť vrcholu Zadná Ostrá, z ktorého budete pokračovať na Ostrú, čo je už len na skok.

Finálny výstup na Ostrú tvorí skalnaté stúpanie spojené reťazovým chodníkom. Následne sa dostanete ku skalnatému oknu, cez ktoré musíte preliezť. 

Z Ostrej zídete po žltej turistickej značke smerom na Muráň a Ústie Konského dolu. Pri zostupe natrafíte na malé, ale i veľké jaskynné skaly a ďalšie výhľady. 

Na celý okruh v dĺžke 15 km si vyhraďte min. 6 hodín. Prekonáte totiž technicky náročný výškový rozdiel 1150 m.

Výhľad na Turiec

Cyklotrasy Gaderská dolina

Gaderská dolina cyklotrasa

Jednosmerná nádherná cyklotrasa ktorá vás prevedie popod Tlstú a Ostrú cez Gaderskú a Dedošovu dolinu až na stúpanie na Ostredok a Kráľovu studňu. Celá cyklotrasa Gaderská dolina je dlhá 32 km s 600 m stúpaním po pohodlnej šotolinovej ceste. Mapa tu GPS trasa tu

Blatnická dolina

Kratšia 12 km s 200m stúpaním, tam i späť, okolo brál Ostrej až po spoj Rakytovských dolín. GPS trasa tu

Obe trasy je možné absolvovať naraz 

Na cesťáku sa rozhodne oplatí dať si magistrálu SNP a najmä Necpalský kopec.

Bicyklom do ústia: Gaderská dolina

Výlety Gaderská dolina

Gaderská a Blatnická dolina nenáročné výlety s deťmi

Blatnický hrad

Z Blatnice iba necelé dva km po chodníku natrafíte na odbočku na Blatnický hrad. Pohodlné stúpanie 160 m prekonáte hravo aj s deťmi.

Gaderskou dolinou k Čertovej bráne

Pohodlná prechádzka asfaltovým chodníkom prekrásnou Gaderskou dolinou až k odbočke na Čertovu bránu. Od odbočky to máte iba niekoľko sto metrov. Celková trasa tam aj naspäť 16 km s 250m prevýšením. Bez problémov aj s kočíkom.

Blatnická dolina

Prechádzka Blatnickou dolinou okolo skalnatých útvarov Ostrej. Obojstranne necelých 12 km po šotolinovom povrchu.

7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.