Tour the Balaton

S nápadom “okolo Balatonu” prišiel Pišta. Zrejme mu asi nestačil štvordňový trip z Passau do Viedne proti vetru.  Nápad to však nebol zlý. Tour the Balaton.

Balaton je najväčšie jazero v Maďarsku a tým pádom to budú krásne rovinky. Ideálny čas potlačiť nočné mory z 12% stúpania pri Turčeku! Termín padol na posledné tri augustové dni naša ambiciózna cyklopartia  “ Bratri v triku” bude opäť v akcii.

Presun vlakom

Úlohy sme si spravodlivo rozdelili už v predstihu. Pišta mal na starosti logistiku, Ľubo zásoby, Vlado určoval tempo a ja som sa staral o financie o motiváciu. Skoro ráno sme sa presunuli z Petržalky cez Rakúsko do Hegyeshalomu.

Ranny presun na vlak
Ranny presun na vlak

Konzultácie s Irsai Oliverom

Plán bol vlakom cez Győr do Vesprému. Čas vo vlaku využívame na intenzívny jazykový kurz. Naším lektorom je Irsai Oliver. Tvárime sa trocha kyslo, ale nič lepšie sme nezohnali. V Győri sa dozvedáme, že kvôli výluke náš vlak konci už v obci Zirc (asi 25km pred Vesprémom) a náhradná autobusová doprava naše bicykle nezoberie. Už po dvoch hodinách sme museli meniť plán. To chce ďalšiu konzultáciu s našim lektorom Oliverom.

Konzultacie s Oliverom
Konzultacie s Oliverom

                                                          

Balaton na obzore

Už prvé kilometre naznačujú mierne stúpanie. Ale s vypätím všetkých síl a optimizmu, ktorý nám Oliver dodal nepodliehame panike. Z kruháčov vo Vespréme sa nám točia hlavy a chvíľku nám trvá, kým nájdeme správny smer. Onedlho už ale vidíme v diaľke Balaton!

Balaton na obzore
Balaton na obzore

Všetci sme nadšení a pripájame sa na “Balaton körút” – oficiálny názov cyklotrasy okolo Balatonu.

Pomerne nový a kvalitný asfalt na cyklochodníku nás potešil. Hľadáme prvý bufet, kde by sme si mohli doplniť vypotené tekutiny a spálené kalórie. Nebolo treba dlho hľadať. Je ich tu celkom dosť.

Prvý kontakt s Balatonom
Prvý kontakt s Balatonom

Pišta berie na seba prvé kolo (to pitné). Jazyková bariéra si však vybrala svoju krutú daň. Namiesto piva nám kúpil višňový radler. Ale nie je čas plakať nad rozliatym radlerom. Musíme pokračovať, aby sme sa pred zotmením stihli ubytovať. Čaká nás ešte asi 60 km a nejaké tie bufety.

Západ Slnka nad Balatonom
Západ Slnka nad Balatonom

Keď to nejde úplne podľa plánu                            

Cyklotrasa je v pohode, okolie pekné, no mohlo by byť o pár stupňov menej.

Malebné mestečká a prístavy striedajú lesy. Je to tu celkom pestré.  Sme tak trocha prekvapení aký tu je rušný život. Neváhame a dávame si neskorý obed. Hlad je väčšinou len prezlečený smäd, tak si objednávame tradičné “halászlé” a dvojitú sódu s trochou vína.

Cez lesík
Cez lesík

Čas nás už trocha tlačil, tak sme sa rozhodli že Tihany (inak krásne miesto) vynecháme a obídeme po severnej strane. Nebol to dobrý nápad. Vlado dostal defekt. Kým sa stihol spamätať dostal ďalší. 

Vlado opravuje defekt
Vlado opravuje defekt

Našťastie pre nás pri bufete. Keďže sme zohratý tím, radi sme ho tu v tieni počkali, kým to opraví. Predsa len piť sódu na slnku, nie je moc dobrý nápad. Asi trojhodinové meškanie nám už nedovolilo strácať čas, lebo plán je plán! 

Do temnoty

Máme ešte pár kilometrov pred sebou a za chvíľku sa začne stmievať. Asi po 10 km sa to stalo realitou. Postupne zapíname svetlá a mierne znižujeme rýchlosť. Zrazu je úplná tma. Ale náš dnešný cieľ už je za rohom. Po rýchlom ubytovaní sme si dopriali výborný guláš a pri jednom poháriku vína sme zhodnotili náš dnešný skvelý výkon. Alebo to boli dva poháre ?

Zaslúžený guláš
Zaslúžený guláš

Deň druhý, smer Siófok

Síce sme si priali raňajky do postele, ale aj bufetové na terase boli skvelé. Pišta nám pri nich predstavil trasu. Čakalo nás krásnych 116 km. Pred zotmením musíme prísť do Siófoku a neminúť pritom plánované občerstvovacie stanice. 

Spoločné raňajky
Spoločné raňajky

Tak sme si zbalili veci a vydali sa na našu druhú etapu. Tour the Balaton pokračuje. Uchvátil nás výhľad na kopce a krásne vinice. V kútiku duše sme ale dúfali, že cyklochodnik bude tie kopce obchádzať. Držíme sa totiž hesla: “Radšej 10 km po rovine ako 100 m do kopca“.  Našťastie ide všetko podľa plánu.

Vinice v Badacsonytomaj
Vinice v Badacsonytomaj

Keszthely

Vychutnávame si prijemné počasie a špecifickú atmosféru pri Balatone. Každú chvíľku nejaká dedinka alebo mestečko,  pláže, reštaurácie alebo aspoň bufety. Prvú prestávku si dávame pri móle v malebnom mestečku Keszthely.

Ešte sme plní energie, tak po krátkej chvíľke pokračujeme ďalej na juh. 

Zrazu sme sa ocitli (prvý krát) mimo civilizáciu, ale príroda tam bola o to krajšia. Postupne sa začali vynárať dedinky začínajúce na Balaton….  Je ich tam fakt dosť, aj nových stavieb. Že by nejaký developerský boom?

Nás ale viac trápil začínajúci hlad a smäd. Zakotvili sme v jednej lokálnej reštaurácii, objednali guláš a nejakú tú hroznovú šťavu so sódou. Po gastronomickom zážitku pokračujeme ďalej. Temer v každom mestečku je pristav, tak na pár minút zo zvedavosti zastavujeme a len tak sledujeme plachetnice na vode.

Zapadajúce slnko nás však rýchlo preberie. Mierne zvyšujeme tempo a hľadáme na obzore Siófok.  V diaľke vidíme veľké ruské kolo (okolo Balatonu sme ich narátali asi 5) a tak je nám jasné, že túto kráľovskú etapu sme zvládli v stanovenom limite!

Nad kanálom na samotke
Nad kanálom na samotke

Deň tretí, posledná etapa

Pišta nám vedľa apartmánu vybavil famózne anglické raňajky. Za odmenu mohol určiť smer našej poslednej etapy. Aj tak sme ho potom prehlasovali a trasu určili podľa smeru vetra. Ale tie raňajky boli fakt dobré.

Bolo by hriechom vynechať plavbu loďou, tak sme sa rozhodli ze pôjdeme Siófok – Balatonfüred loďou a po severo – východnej naspäť do Siófoku. Plavba bola fajn, ako prvých asi 20 km. Potom to ale prišlo.

Z ničoho nič stúpanie! Kde sa to tu vzdalo? Prečo nám to Pišta zatajil?

Odhadom 100 až 150 výškových metrov. Dalo nám to zabrať, ale ten výhľad potom stál za to. Aj ten pocit, že už budeme len klesať a vlak domov nám odchádza za necelé 2 hodiny. To v pohode stíhame. Ak pustíme Vlada dopredu, tak určite. Nebol to síce najlepší nápad, ale radšej čakať na stanici s pivom v ruke, ako utekať za vlakom. 

Kolečko okolo Balatonu sme teda úspešne skompletizovali. Cesta domov vlakom Siofok – Budapešť – Bratislava (v reštauračnom vozni) ubehla ako nič.

Tour de Balaton mapa
Tour de Balaton mapa trasy

Balaton je celkom fajn

Tour the Balaton sa vydaril. Nenáročná a výborne značená cyklotrasa okolo Balatonu ponúka omnoho viac ako sme za tri dni zažili.

Je tam celkom dobre vybudovaná infraštruktúra. Hrady, zámky, rozhľadne. Ubytovať a najesť sa dá prakticky kdekoľvek. Reštaurácie alebo bufety ponúkajú širokú škálu jedál, takže každý si príde na svoje. 

Zaujímavé sú aj plavby loďou. Skoro v každom meste je prístav a rôzne vodné športy. Nie je problém si požičať kajak, paddleboard, vodný bicykel, atď.

Okolo celého Balatonu premáva vlak, takže kdekoľvek môžete naskočiť ak už nevládzete, alebo sa len tak  presúvať z jedného mesta do druhého. Pre rodiny s deťmi je to ideálne miesto v lete. Ale aj pre nás služobne starších, takže sa sem o rok určite vrátime! 🙂   

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

Pošli ďalej
Peter Barath
Peter Barath

ITčkár, turista a občasný bloger, ktorý má rád prírodu a prekonáva turistické výzvy. Tiež prvý námestník Reštartnisa pre víkendové výzvy Kardionápravníka a nenapraviteľný milovník a znalec Malého Dunaja. Ďalšie články autora >

Articles: 9