Turistické potulky okolo Stupavy s výstupom na Pajštún

Slnkom zaliaty deň nás vylákal na menšiu túru. Začiatok a koniec cesty sme mali v Zámockom parku Stupava.

Zámocký park

Nádherne upravený park láka túlať sa po jeho cestičkách a vychutnávať čaro príchodu jari. Nadýchnuť sa z plných pľúc čerstvého vzduchu. Naša cesta lemovaná lavičkami viedla okolo jazierka a lúky k zadnej časti parku, kde sme bránou opustili toto miesto a pokračovali sme Stupavským parkom. V oboch parkoch nám zvukovú kulisu vytváral Stupavský potok.

Hlavná cesta cez park je lemovaná mohutným stromoradím. Na jeho konci sme už len prešli krížom hlavnú cestu a smerovník nám napovedal, že naše kroky vedú správnym smerom. Pre tento deň sme si vybrali Pajštún – zrúcaninu hradu z 13. storočia. 

Už len pár metrov a v plnej kráse sa nám začal ukazovať kopec, na ktorého vrchole bol náš cieľ. Na cestu rovinkou hneď zabudnite, už prvé kroky vás presvedčia, že tento výlet bude v neustálom stúpaní. Nie neodradilo nás to.

Hrad Pajštún

Hrad sa nachádza v nadmorskej výške 486 m n.m., tak táto túra preskúšala naše sily vydržať až k najvyššiemu bodu. Do výstupu sme sa pustili s veľkou odhodlanosťou.

Turistické potulky okolo Stupavy s výstupom na Pajštún
Drevené opevnenie

Netrvalo dlho a na naše kroky nás doviedli k Opevneniu z Haluz a Kmeňov. Super dôvod doplniť tekutiny a trochu sa zastaviť na malý oddych. Po krátkej zastávke sme pokračovali v stúpaní. Našu lesnú cestičku križovala široko vyhĺbená cesta.

Turistické potulky okolo Stupavy s výstupom na Pajštún
KST žlté značenie na Pajštún

Žlté značky nás navádzali sa ňou vybrať a ani sme sa nenazdali a smer cesty nás naviedol do strmého lesa, ktorý nám bol spoločníkom až k hlavnej bráne zrúcaniny. Keď sme k nej dorazili zdvihli sme hlavu a nad nami sa objavila veľká časť zachovaného hradu, ak sa tomu tak dá povedať. Dominanta vyrazí dych. Na informačnej tabuli sme si naštudovali, ako tento hrad vyzeral vo svojich najlepších časoch. Pred hlavnou bránou nás zaujala zvalená výzdoba – oporná konzola.

Vnútri hradu

A tak sme sa vybrali cez bránu strmým vstupom preskúmať toto rozľahlé miesto. Výstup na toto miesto ešte v jarnom období, nám vďaka nezarasteným stromom a kríkom, doprial možnosť sa zastaviť vo vnútri areálu zrúcaniny a vidieť hradby v jej celej veľkosti z jedného miesta.

Ponuka vybudovaných posedení, v rôznych častiach tejto rozľahlej zrúcaniny nás prekvapila. Tak sme si našli miestečko, kde sme sa posilnili s prineseného občerstvenia.

Tajomstvá Pajštúna a výhľady

Pod nohami sa nám objavila polozasypaná kruhová miestnosť. Neodolali sme a preskúmali sme ju ako pravý zvedavci. Stačí sa zastaviť a fantázia očarená zaujímavou architektúrou nás preniesla do dávnych dôb. Samozrejme, neodolali sme ani nádherným výhľadom zo všetkých svetových strán. Nevedeli sme sa nasýtiť touto krásou a s úžasom sme postáli na každej časti s výhľadom dlhšiu chvíľku.

Prišiel čas návratu. Hneď po posledných pohľadoch na zaujímavé miesto. Cesta späť viedla strmou cestou dolu, no tesne pred bránou zrúcaniny sme to ešte otočili na vrchol Stupavského kameňolomu.

Turistické potulky okolo Stupavy s výstupom na Pajštún
Stupavský kameňolom

Rovinu nehľadaj

Opäť strmý prístup, no zvládli sme ho každý svojím spôsobom. Najprv nás zaujal pohľad na krásu kameňa ošľahaného vetrom. Vraj sa na týchto miestach dá nájsť argonit či kremeň. Vietor aj nám ukázal svoju silu. No ak prídete na koniec skál, príroda vás obdarí opäť nádhernými výhľadmi. Výlet na Pajštún sa pre fotografa vyplatí.

Slniečko nám doprialo neuveriteľné pohľady do ďalekého okolia. Zopár záberov na pamiatku a už sme cestou vracali späť k miestu, kde sme začínali. Cestou späť v nohách cítite, že tu je naozaj strmšie.

Stupavské rovinaté parky však ponúkajú dosť možnosti na osvieženie a posedenie na oddych.

Výlet na Pajštún sa vydaril. Túra dlhá cca 10 km je určite vhodná pre všetky vekové kategórie, ktoré zdolajú troch strmší výstup.

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
Bea Merely
Bea Merely

S úsmevom na tvári ...
Nesnívajme svoj život, ale prežime svoje sny…

Ďalšie články autora >

Articles: 46