Vlčí stezka, Srní

Bol to taký oddychový spoznávací výlet s deťmi za šelmami. A presvedčil nás, že zabaviť deti aj ukázať šelmy sa dá. Humánne, zaujímavo a dobre.

Temer tri hektáre oplotenej divočiny. Ponad túto divočinu 300 m drevená lávka s ceduľami, informáciami a pozorovacími prístreškami. To je Vlčí stezka Srní. Nachádza sa na ceste do Modravy. Viac tu.

K výbehu sme sa dostali asi 2 km dlhým náučným chodníkom cez nádherný šumavský les, ktorý nás zoznámil nielen zo stopami šeliem vyskytujúcich sa na Šumave a niektorými miestnymi stromami a rastlinami ale aj emóciami znudeného najmladšieho člena výpravy: „Vlcí? Načó…

Vlčí stezka
Chovanie vlkov

Vlčí stezka

Pozorovať divých vlkov vo voľnej prírode je na Slovensku ťažšie ako fotiť hlucháňa alebo medveďa. Na rozdiel od spomínaných dravcov, totiž v našich lesoch vlci temer nie sú. Čo sa nedá povedať o Šumave.

Šumava má údajne aj dve voľne žijúce vlčie smečky s malými vĺčatami. Veľmi starostlivo ich sledujú aj ochranári zo Správ národných parkov Bavorský les a Šumava. Ak ich chcete ale naozaj zažiť, treba prísť sem. A skoro ráno, kým nie sú vlci ostražití a ukrytí v skalách a pňoch.

Vlčí stezka
Zbadať vlkov medzi stromami dá zabrať. Foto po veľkom priblížení.

Boli chvíle, keď sme schovaného vlka z lávky zbadali len s najväčším sústredením.

Šumava okolie Vlčej stezky
Šumava okolie Vlčej stezky

Ako zaujať na Šumave deti

Ak máte na výlete zo sebou adolescenta, ktorý sa fakt veľmi, nekonečne nudí, môžte využiť okruh aj na fotografický workshop: „Ako zaujímavo odfotiť Šumavu a možno objaviť šelmu.“

Foto workshop Sumava
Foto workshop Ako nájsť šelmu v plnom nasadení

Deťom chvíľu trvá kým zistia, že šelmy sú iba za plotom. Ale fotky prírody, ktoré môžu vďaka videniu mladého oka vzniknúť môžu prekvapiť.

Ako fotil Šumavu Janko

Nezabudnite potom na chalupe mladú krv oceniť. 🙂

Na Vlčiu stezku
Na Vlčiu stezku

Výlet na Vlčiu stezku nezaberie viac ako dve hodiny. Pohodovka. Ale je to prvýkrát v mojom živote, keď som videl vlkov na živo.

Šumava

RSS chyba: WP HTTP Error: cURL error 60: Peer's Certificate has expired.
Pošli ďalej
Petere
Petere

Nadšený biker a bloger, ktorý sa dá bláznivo nahovoriť na akúkoľvek výzvu. Jazdí s radosťou, pre dobrodružstvo, zážitky a endorfín. Jazdí cestu i horu, nie je mu cudzí ani e-bajk. Zakladateľ združenia a blogu Reštartnisa. Reportáže, hiking, turistika, hory, Alpy a cestovateľské zážitky. Sleduj náš instagram aj twitter.

Articles: 52