Žarnov, Buchlov turistické trasy

Žarnov (839,8 m n. m.) je bralnatý vrch v pohorí Vtáčnik. Leží v bočnom hrebeni nad obcou Horná Ves a už zdiaľky je neprehliadnuteľný. Je súčasťou prírodnej rezervácie Buchlov. 

Žarnov

Andezitový vrch Žarnova je tvorený skaliskami a rozličnými skalnými útvarmi. Žarnov je pokrytý zmiešaným lesom, nad ktorý vo vrcholovej časti vystupuje mohutné bralo s krížom. Vrcholové bralo na južnej strane prudko klesá skalnatým zrázom. Ponúka nádherné výhľady do Hornonitrianskej doliny. Je súčasťou bočného hrebeňa, prepájajúceho cez Rúbaný vrch Hornú Nitru s Kľakovskou dolinou.

Vrch Žarnov je stredne náročný a strmý, avšak technicky nenáročný v každom ročnom období. Hore sa dostanete aj na bicykli. Najlepšie výstupové značené trasy vedú z obcí Oslany (cca 7km), Horná Ves (cca 4km), no dostanete sa sem aj z obce Veľké Pole.

Žarnov Buchlov turistické trasy
Buchlov rezervácia 5. stupeň ochrany

Buchlov

Mnohí si Buchlov mýlia s moravským Buchlovom. Náš Buchlov na nachádza na území, ktoré spája vrcholovú časť vrchov Buchlov, Žarnov a hrebeňa medzi nimi. Zo skál ponúka neskutočné pohľady. V rezervácii platí 5. najvyšší stupeň ochrany.

Buchlov (1041 m n.m.) sa nachádza temer nad obcami Ostrý Grúň a Kľak. Vrchol Buchlova je tvorený pitoresknými skalami a ak sa vyšplháte až hore (sú tam aj rebríky) zažijete skutočne nečakané výhľady. Vzácnejšie o to viac, že Buchlov nepatrí k najpropagovanejším vrcholom Slovenska. Buchlov je rovnako dobre prístupný z Kľakovskej doliny z Ostrého Grúňa ako i z Hornej Vsi nad Oslanmi.

Málo turistov, veľa prírody a zážitkov. Presne to tento náš cieľ reprezentuje.

Žarnov Buchlov turistické trasy
Buchlovské skaly

Turistické trasy Žarnov Buchlov

Ak hľadáte nenáročnú túru použite žltú turistickú trasy

Túra na Žarnov z Hornej Vsi

Z horného konca Hornej Vsi nad Oslanmi (Bridove štále) ide turistický chodník na vrchol Žarnova. Za lúkou sa cesta v lese podstatne zdvihne, ale technicky nie je nijak náročná, dostanete sa až ku KST smerovníku Žarnov, Buchlov a Rúbaný vrch. Ak sa uspokojíte s výstupom na Žarnov, ste hore. Čakajú vás úchvatné výhľady na Ponitrie a cesta dole. Ak si chcete trasu predĺžiť cez Buchlovské skaly pridáte si ešte 2 km a nejakých 150 m navyše. Túto trasu vám odporúčame ak idete s deťmi a ste nenároční turisti.

Prechod Buchlovom na Kľakovskú dolinu

Logisticky náročnejšia je túra cez Buchlov a Rúbaný vrch na Ostrý Grúň. Prepája totiž cez hrebeň Vtáčnika Ponitrie a Pohronie cez Kľakovskú dolinu. Musíte si v cieľovom bode z jednej alebo druhej strany zabezpečiť dopravu. Túra má 14,1 km s 980 m prevýšenia a zaberie celý deň.

Mapa Žarnov Buchlov

Hrebeňom Vtáčnika

Asi najnáročnejšia je túra hrebeňom Vtáčnika. V Podhradí nad Lehotou pod Vtáčnikom si vyšliapnete na hrebeň cez Jarabú skalu. Po červenej trase hrdinov Dukly prejdete postupne niekoľko cieľov: Hrebienky, Tri Chotáre, Homôľku, Vtáčnik, Kláštorskú skalu a Rúbaný vrch, kde sa spustíte po žltej trase na Buchlovské skaly, Žarnov a Oslany. Je to celodenná, kondične náročná túra. Ak nie ste skúsení turisti určite nechoďte na trasu sami, už aj pre možný výskyt medveďov. Nie je veľmi frekventovaná. Náročná túra má 22 km a 1400 m prevýšenia.

Žarnov Buchlov Vtáčnik mapa

Trasy je možné ľubovoľne kombinovať

Žarnov Buchlov turistické trasy
Buchlov rezervácia

Doprava

Z Oslan na Žarnov je najlepšie zaparkovať v Hornej Vsi v časti Bridove štále. Z opačnej strany Vtáčnika chodník začína v Kľakovskej doline, kúsok nad chatou Dopravárik na Ostrom Grúni.

Vlakom ZSSK

Túra na Žarnov je ľahko prístupná z Oslan alebo Kamenca pod Vtáčnikom, kde sú priamo zastávky vlakov na Prievidzu. Z opačnej strany vystúpite v Žarnovici, odkiaľ vás prípojný autobus dovezie do Kľakovskej doliny.

Uzitočné info

7 kopcov 3 jazerá

Ďalšie ciele v okolí

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
7 kopcov 3 jazerá
7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.

Articles: 110