Zopár dobrých tipov ako si udržať nadváhu v norme

Keď sme tak brouzdali po internete našli sme zopár dobrých tipov, ako si udržať nadváhu v norme. Ak ich vyskúšate, nič neriskujete.

Strava

Vďaka obsahu vlákniny a nízke kaloričnosti pomáha mrkvová šťava chudnúť. Môžete zhodiť až 1,8 kg za dva mesiace. Stačí vypiť 2 dl denne.

Jedzte potraviny obsahujúce vápnik. Tento stopový prvok napomáha štiepeniu tukov – zvyšuje jeho efektivitu o 2,6 %.

Jedzte menej soli a viac chilli. Neslaná diéta pomáha zbaviť sa zbytočného zavodnenia, kapsaicín obsiahnutý v papričkách chilli urýchľuje metabolizmus až o 23 %.

Raňajky

Za ideálne raňajky pokladajú anglickí dietológovia varené vajcia s kúskom chleba alebo ovocím. Vajcia sú bohaté na bielkoviny, vďaka ktorým organizmus po celý deň lepšie hospodári so získanými kalóriami. Uhľohydráty obsiahnuté vo vajciach vás nabijú energiou a pocit hladu sa vďaka nim len tak tychle nedostaví.

Skúste namiesto kravského syru kozí syr. Má o 40% menej kalórií a obsah zdraviu prospešných látok je rovnaký. V kravskom nízkotučnom mlieku je dvakrát menej kalórií ako v plnotučnom. Obsah vápnika a fosforu, ktoré urýchľujú štiepenie tukov v bunkách, je však tiež rovnaký.

Mäso nepripravujte na panvici, ale v rúre alebo pod grilom. Takýto spôsob prípravy uvoľňuje z mäsa prebytočný tuk, zatiaľ čo pri smažení tuk mäsu ešte dodávate.

Prílohy

Nahraďte kalorické prílohy čerstvým špenátom. Je veľmi málo kalorický a obsahuje vlákniny, ktorá napomáhajú očiste žalúdka a hrubého čreva. Tiež pomáha efektívnejšie štiepiť tuky v organizme.

Namiesto cestovín alebo ryže si dajte ako prílohu šošovicu alebo fazuľu. Strukoviny obsahujú veľmi veľa vlákniny a tiež špeciálne aminokyseliny pre uľahčenie rozkladania tukových zásob. Za dva a pol mesiaca „lúskovej diéty“ môžete zhodiť až 7 kg.

Zdravé tuky

Vyradiť úplne tuky zo stravy nie je možné. Sú potrebné pre vstrebávanie mnohých vitamínov a minerálnych látok. Je lepšie preto hľadať „zdravé“ tuky. Napríklad, namiesto mastných mliečnych a mäsových výrobkov, dať morčacie mäso, ryby, ľanové semienko a olivový olej, vajcia, orechy. Výskumy potvrdzujú, že takáto diéta pomáha nielen pri chudnutí, ale je tiež veľmi prospešná pre ľudské srdce.

Ovocie a zelenina

Jablká môžu podporovať tvorbu žalúdočnej šťavy a zvýšiť chuť do jedla. Ale keď zjete jablko 15 minút pred jedlom, znížite tým celkovú kalorickú hodnotu denného príjmu aj o 150-200 kcal. Vedci tento jablkový fenomén vysvetľujú vysokým obsah vlákniny.

Šalát poliaty  olivovým olejom je diétnejší ako suchá zelenina. Pri konzumácii olivový olej vytvára špecifické bielkoviny, ktoré potláčajú pocit hladu. Vyhnete sa tak prejedaniu. Spolu s olivovým olejom môžete šaláty pokropiť aj octovým polevom. Ocot obsahuje kyselinu, ktorá pomáha rozkladať tuky a tým pomáha pri chudnutí.

Jedzte paradajky. Obsahujú vzácne látky, potláčajúce pocit hladu. Aby sme pocítili ich účinky, stačí pridať trochu paradajok k akémukoľvek jedlu.

Do mäsových a zeleninových jedál pridávajte papriku. Nemá prakticky žiadne kalórie, ale obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre premenu tukových zásob na energiu.

Pitný režim

Nedopujte sa energetickými nápojmi. Majú 4-až 8-krát viac kalórií ako káva, a pritom enormne zvyšujú hladinu cukru v krvi. Trochu kávy zrýchli váš metabolizmus tiež a v boji proti nadváhe vám pomôže, zatiaľ čo energodrinky sú samy o sebe spúšťačom nadváhy.

V zelenom čaji je kofeín spojený so zvláštnym antioxidantom, ktorý zvyšuje premenu tukov na energiu. Pravidelné pitie zeleného čaju môžu urýchliť váš metabolizmus až o 20%.

Nepite balené ovocné šťavy. Je v nich veľa pridaného cukru a množstvo kalórií (40-60 na 1 dl nápoja). Kaloričnosť čerstvo vylisovanej ovocnej šťavy je síce skoro rovnaká, avšak obsahuje cukry iného typu a oveľa viac vlákniny.

Stravovacie návyky

Ak jete v kancelárii, nerobte to za svojím pracovným stolom. Prieskumy ukázali, že ľudia stravujúci sa pred monitorom alebo televíznou obrazovkou zjedia v priemere o 250 kcal viac.

Skôr ako položíte jedlo na stôl, makrájajte ho na menšie kúsky. Vídíte tak opticky viac na tanieri a zjete údajne o 20% menej potravín. Oklamate pohľad a zároveň aj žalúdok. A najedení budete skôr. Tiež je dobré servírovať na červené taniere.

Nevypúšťajte raňajky. Preskočenie ranného jedla spomalí váš metabolizmus. Okrem toho celkový denný príjem kalórií zvýši v priemere o 100 kcal.

Keď sa usadíte k jedlu, pustite si ticho pomalú hudbu. Údajne tak zjete menej – v priemere o 15 až 20 %. Je to preto, že žujete pomalšie a trávite vo väčšej pohode. 🙂

Ideálna prestávka medzi jedlami je 3 hodiny. Ak čakáme na ďalšie jedlo dlhšie, hladina krvného cukru klesá a my riskujeme, že keď sa  dostaneme konečne k jedlu vrhneme sa naň a prejeme sa.

Nejedzte počas chôdze. Ak človek pri jedle sedí pri stole, zje zvyčajne až o 30% menej jedla.

Jedávajte spolu so štíhlymi ľuďmi. Psychológovia potvrdzujú, že ľudia podvedome porovnávajú svoju porciu s jedlom suseda a snažia sa prispôsobiť. Preto ženy, ktoré obedujú s mužmi, jedia v priemere o 20 až 35 % viac potravín. Ak budete obedovať so športovcom, ktorý zje málo, efekt bude opačný.

Pracovný stres

Podľa prieskumu, ktorí si urobili britskí lekári, je jednou z hlavných príčin spontánneho prejedania sa stres v zamestnaní. Pokiaľ máte nervy nadranc, posaďte sa a urobte niekoľko hlbokých nádychov. Môžete vyskúšať techniky bráničného dýchania (vdych pomocou brušného svalstva). Postupne sa upokojíte, pocit tlaku a úzkosti pominie a nebudete mať nutkanie svoje nepríjemnosti zajedať.

Smejte sa častejšie! 10-15 minút smiechu každý deň zvyšuje týždenné kalorický výdaj o 280 kcal. 🙂

Hýbte sa

Cvičiť by sme mali ráno a na prázdny žalúdok. Jednak to naštartuje metabolizmus na celý deň dopredu, jednak berie telo energiu nie z jedla, ale z tukového tkaniva.

Beh, rýchla chôdza a bicykel. Chcete chudnúť? Dobrý je aj bežecký pás.

Fitness

Nie je dobré sa hneď po tréningu rozvaliť v kresle, aj keby ste boli neviem ako unavení. Pätnásť až dvadsaťminutová vyklusávacia prechádzka predĺži v tele proces štiepenia tukov. Naopak okamžitý pokles aktivity zníži efekt vašeho úsilia na minimum.

Pri cvičení v posilňovni alebo pri bežnej chôdzi je dobré počúvať rytmickú hudbu. Naštartuje vás a motivuje k vyššej fyzickej záťaži. Dajte však pozor, ak ste vonku medzi ľuďmi alebo na hrádzi. Predídete tak nechceným kolíziám, spôsobeným tým, že nepočujete svoje okolie.

Vezmite do fitness centra aj priateľov. Podľa štatistík ľudia, ktorí vykonávajú fyzickú aktivitu  v skupinách chudnú o tretinu rýchlejšie ako osamelí športovci.

Nepodceňujte intímny život. Sex spaľuje behom dvadsiatich minút 150 kcal a pomáha uvoľňovať hormón urýchľujúci metabolizmus.

Pomerajte sa

ak si nie ste istí, či máte nadváhu, pomerajte sa. Index BMI, WHR aj všetky indikátory nadváhy máte na jednom mieste. Stačí sa odmerať a zadať hodnoty do kalkalačných vzorcov. Nemusíte zadávať žiadne e-maily, ani sa nikde registrovať. Výsledky ihneď.

MÁŠ NADVÁHU? POMERAJ SA TU

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

7 kopcov 3 jazerá 2024

ZSSK RESTART CHALLENGE

7 kopcov 3 jazerá 2024

Pozri si ciele 9. ročníka turistickej výzvy. Výhodné rodinné štartovné.

Pošli ďalej
Nataša Danečková
Nataša Danečková

Nadšená teoretička pohybu a zdravej výživy, občasná blogerka a mama tímu Reštartnisa, ktoré každého nadchne, ale nič nedokončí.

Articles: 25