Kategórie: BehTréningzdravie

Ako na rozodrané krvácajúce bradavky?

Najmä v zimných mesiacoch sa stretávam s tým, že mi pri dlhšom behu krvácajú bradavky. Čo s tým?

Minulú zimu som sa s touto otázkou stretol od priateľa reštarťáka prvýkrát. Vtedy som nebehal tak intenzívne, aby som tento problém bral na väčšiu váhu. V týchto dňoch som sa stretol s podobným problémom tiež. Tak som začal hľadať dostupné riešenia.

Najprv dôvod. V zime chodíme často menej oblečení a práve zima spôsobí napätie v bradavkách. Riešení je niekoľko, ale predísť celému problému môžeme už len tým, že zvolíme kvalitné funkčné oblečenie a správne ho navrstvíme. Nevystavujeme bradavky neprimeranému chladu a treniu. Zdurená bradavka sa trie o textíliu, až sa rozoderie. Liečba potom chvíľu trvá, ale nie je to nič nebezpečné, ani výnimočné. Problém s tým majú najmä muži, ženy sú na nosenie podprseniek a kontakt s textíliou zvyknuté. Ak už problém nastane je niekoľko riešení:

  1. Použite náplasť. Ak však nechcete aby pri spotení sa odpadla, najprv si okolie bradavky ohoľte (môžete použiť aj tejpovaciu pásku, drží ako pribitá) vhodná je údajne aj náplasť URGO – nevyskúšal som.
  2. Namažte bradavky indulonou, alebo podobným krémom (najjednoduchšie riešenie, tiež doporučujú bepanthen, lekársku vazelinu, a pod…)
  3. Nahraďte bavlnené tielka syntetickými materiálmi, nech sú čo najviac obtiahnuté, aby ste predišli zbytočnému treniu.

Pri dlhších maratónoch sú naplaste na bradavky často súčasťou balíčka.

Petere

Nadšený biker a bloger, ktorý sa dá bláznivo nahovoriť na akúkoľvek výzvu. Jazdí s radosťou, pre dobrodružstvo, zážitky a endorfín. Jazdí cestu i horu, nie je mu cudzí ani e-bajk. Zakladateľ združenia a blogu Reštartnisa. Reportáže, hiking, turistika, hory, Alpy a cestovateľské zážitky. Sleduj náš instagram aj twitter.