slovensko

Bajkom po Tokaji

Hoci väčšina trás na Slovensku smeruje z východu na západ, my sme sa rozhodli už po niekoľký krát tento trend obrátiť. Dôvod? Tokaj.


Tokajské tufové pivnice

Tokajské tufové pivnice

So všetkým, čo k tomu patrí. Ranná rozcvička, celodenná bajkovačka i večerná ochutnávka. A veru, predĺžený víkend pri ochutnávaní tekutých cibéb uletel ako voda. Klasické tokajské vína sú známe putňovými výbermi. Dnes sa však čoraz viac razia aj suché vína. A veru je čo chutnať. Furmint je základ, ušľachtilé plesne nadhodnota, ktorú v iných lokalitách iba ťažko v takej hojnosti nájdeš.

Všetky vinohradnícke dediny sú podkopané tufovými pivnicami. Kope sa tu roky rokúce a ľahko.


tokaj tower

Veľká tŕňa, Malá tŕňa, Viničky

3 obce okolo ktorých sa vinie cyklotrasa uprostred viníc. Bajkom po Tokaji. Treba prísť v septembri. V čase dozrievania hrozna. Novo vysadené vinice i lány, pripomínajúce Bratislavských pozemkových špekulantov. Jasne rozoznať to nové i staré. Na pôde, na cestách, viniciach i infraštruktúre.

Stojíme na Tokaj tower. Európske fondy cítiť na každom kroku, ale i snahu posunúť veci kupredu. Povedal by si, že však čo, kopečky. Ale keď ich pobeháš tak 60 kilákov, nohy sa poďakujú a Garmin veselo zahlási prevýšenie viac ako pol kilometra. Vidno nové i staré.

Vareha beach

Vareha beach

Keď chvíľu pojazdíš, nájdeš i zbytky Varehovho kráľovstva. Kedysi tabu oblasť, o ktorej sa len šepkalo, dnes navštevujú už iba kačice a sem tam nejaký stratený cyklista. Ak budeš šliapať stále na juh, objavíš hneď tri ďalšie potenciálne zástavky.

Rákoczyho kaštieľ

Rákoczyho kaštieľ by sám o sebe možno až takou atrakciou nebol. Ale o stretnutí s miestnym kastelánom sa to už povedať nedá. To nie je človek z tohto sveta. To je prírodný úkaz. Jeho kadencia, tempo reči a najmä historky, ktoré sme sa dozvedeli predčili našu najbujnejšiu fantáziu. Každopádne doporučujem ako ťažký divadelný úlet. To sa každý deň nevidí.

Veľká Kamenica zrúcaniny najjužnejšieho slovenského hradu

Klin a Veľký Kamenic

Ak pošliapeš ešte južnejšie a prejdeš cez Bodrog, otvoria sa maďarské puszty a roviny. Tak sa dostaneš aj na najnižšie miesto Slovenska (Klin) a do Veľkého Kamenca, na jednu z najjužnejších zrúcanín bývalých strážnych hradov. Mali čo strážiť. Z osamoteného vrchu je nádherná vyhliadka. Okruh sme zakončili  pri sútokoch Latorice a Bodrogu.

A Latorica – to je to najkrajšie, čo môžte na Zemplíne vidieť. To je skutočný, prírodný, nedotknutý raj. Miestnym to asi ani nepríde, ale my Blaváci ….

Pusty Latorice

Latorica

Okruh chránenou krajinnou oblasťou Latorica si určite nedajte ujsť. Nie, nie je to na cesťák. Zabudnite na oficiálne cyklotrasy, na asfalt a bežte hneď na ramená. Tie nekonečné priestory vás dostanú. Tam na všetko zabudnete.

brehy Latorice

Latorica má mnoho podôb. Keď ešte vychytíte šikmé slnečné svetlo nebudete chcieť od tých gýčových pohľadov odísť.

Vyschnuté koryto Latorice

Východ ponúka veľký potenciál. Životný priestor, príroda, kľud, pokoj, sloboda a tiež degustačná história. Keby bolo viac zamestnanosti, práce a peňazí, mohlo by to byť pekné miesto pre život.

S týmito dojmami sme končili cyklovýlet.

Tokaj 1932

Mimochodom. Takéto niečo ste už ochutnali? 🙂 Bajkom po Tokaji sa jednoducho pojazdiť oplatí.

Petere cestny bajker

Petere Ertl - Potulky, zážitky, cyklokempy, cestovanie po Európe a výzvy na cestnom bicykli. Nadšený biker a bloger, ktorý sa dá bláznivo nahovoriť na akúkoľvek výzvu. Sleduj náš instagram aj twitter.