bicykel

Bicyklom do srdca Českej Kanady na stejk s bizóna a Landštejn

Blato sa stalo pri našich cyklovýjazdoch východiskovým bodom. Dôvody? Juhočeská autentickosť dediny, okolitý kľud, rybníky, lesy a fakt, že všetky trasy a smery Českej Kanady sú odtiaľto ľahko prístupné. Dnes sme sa rozhodli zviezť sa bicyklom do srdca Českej Kanady na stejk s bizóna a hrad Landštejn.

Blato pravá juhočeská atmosféra

Klenová

Prvú zastávku dávame už v Hornom Parmazíne. Nie je to skomolenina názvu talianskeho syra ale rybník za Klenovou, kde začínajú desiatky kilometrov lesných a ťažobných chodníkov. Prečo to spomínam?

Kôrovec tu pácha na zväčša smrekových porastoch z roka na rok fatálne škody. Nedá sa to nevidieť. Ak to pôjde takto ďalej, za desať rokov možno žiadne lesy v Českej Kanade nenájdeme.

Klenová cesta na Rožnov

Rožnov

Prichádzame do osady Rožnov. Už z diaľky vidno stádo bizónov. Lúky, rybníky, lesy a mierne zvlnená krajina. Okolie možno považovať za esenciálnu podstatu Českej Kanady.

Na Bizónej farme

Bizónia farma

Skúsili ste už steak na sene? Vždy ho ochutnám. Medium rare. V roku 2007 tu manželia Dirk a Eva van de Poel kúpili ruinu starého statku a pustili sa do ekologického chovu bizónov. Tak vznikol Bison Ranch Rožnov.

Steak z bizóna Česká Kanada

Priamo cez farmu prechádza cyklotrasa číslo 1117 a modrý turistický chodník, po ktorom sa južným smerom dostaneme na hrad Landštejn. Prejdeme cez Bochník, rybník na turistickej trase z Bizónej farmy a potom už hurá do lesov. Vedľa cyklotrasy vedie i pešia pre turistov. Tá turistická mi prišla na bajkovačku zaujímavejšia. Na fotke naša bývalá spolucestovateľka Lejdy.

Milovníkov recesie a krásnej prírody poteší malebná lesná zastávka Kaproun. Miesto, kde bol z vlaku údajne vyhodený Jára Cimrman.

Cez lesy cyklotrasou na Landštejn

Landštejn

Hrad Landštejn je neoficiálnym srdcom Českej Kanady. Vznikol ako pohraničná pevnosť na nepokojnej českorakúskej hranici už v roku 1179. Mohutný hrad s románskym jadrom, neskôr goticky a renesančne upravený v roku 1771 do tla vyhorel a ostal opustený. Dnes je zrekonštruovaný. Pre verejnosť sprístupnili prehliadkový okruh z vyhliadkovou vežou, ktorý som však nikdy kvôli bicyklu a dobre čapovanému Platanu nestihol.

Dlhšie cyklovýjazdy aj s GPX trasami po Českej Kanade nájdete tu: Kunžak, Třeboň, Litschau.

hrad Landštejn

Biela pani

Biela pani v Čechách fičí. Povráva sa. že za veterných nocí býva na hrade Landštejn počuť hrôzostrašné kvílenie a vzdychy. To tu blúdi duch pána Viliama, ktorý nemá pre svoju krutú povahu dodnes pokoj. Nie je však osamotený, spoločnosť mu robí Biela pani s vejúcim závojom. Kde som to už len počul. 🙂

Bývala škola Landštejn

Po jednom Platane v bývalej nemecko českej škole to stáčam na Klášter 2.

Klášter 2

Je tu múzeum opevnení z Druhej svetovej vojny. Bunkry ma sprevádzajú celou cestou až do Blata.

Klášter 2 – Bunkre z 2. svetovej vojny

Cyklotrasa cez Klenovú, Kaproun, Rožnov, bizóniu farmu a hrad Landštejn nie je dlhá. Nemá ani veľké prevýšenie. Ale verte, že dobre načapovaný Platan a predtým bizóní stejk s Plzničkou vás hodne vyčerpajú. 🙂

Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.