cestovanie

Do srdce Grand Canyonu. Dechberoucí zážitek.

Druhý den jsme vstali časně ráno a vydali se opět k vysněnému „Džísí“. Sluníčko nám ukázalo, že svítit umí a v kaňonu vytvářelo hru světla a stínů a nádhernou plasticitu kamenných útvarů. Prošli jsme takřka všechny Viewpointy a já si užíval atmosféru této úžasné scenérie.

Symbol Grand Canyonu

Každému bych přál vidět tuhle fascinující díru v zemi, tuto průrvu s řekou Colorado tekoucí jejím dnem.

Příště, pokud se mi ještě někdy poštěstí, bych moc rád podnikl i trail dolů do kaňonu. Prošel si a prohlídl tento skvost zespoda vzhůru, z želví perspektivy.

Grand Canyon je dechberoucí zážitek.

Dole je to viac ako kilometer

Grand Canyon má aj svoje tajomstvá. Pozrime sa na niektoré z najdivokejších …

Grand Canyon má na svojom konte už 770 obetí

Aj keď celkový počet bude oveľa vyšší, dodnes bolo v Grand Canyone evidovaných 770 obetí. Existuje o tom dokonca interaktívna mapa. Volá sa Over the Edge. Môžete kliknúť na akýkoľvek bod na mape a dočítate sa o presnej polohe a dátume každého úmrtia v Grand Canyone. Žije tu aj 180 000 indiánov Navajo. Pôvodne sa ich populácia blížila k trištvrte miliónu. Nie som si istý, či je každý z nich v tejto databáze zaevidovaný. 🙂

Grand Canyon Cavern Suite

Čosi výnimočné. Môžte sa ubytovať v luxusnej izbe 220 m pod zemským povrchom. Údajne tam aj straší, ale nikto tých duchov nevidel. 🙂 Každopádne impozantné ubytko.

Monumentálnosť kaňonu naznačia až ľudia

Sídlo boha Hopiho

Maasaw boh Hopi, ktorý je označovaný za indiánskeho strážcu smrti, údajne žije v utajenej oblasti kaňonu. Ak uvidíte z noci hlboko v kaňone prelietať zvláštne svetlá alebo ak počujete klopkavý zvuk skál, majte na pamäti: Hopi môže byť pri vás. Návštevníci, ktorí s ním prídu do kontaktu, údajne pocítia nevoľnosť a úzkosť a sú náchylnejší k turistickým nehodám. 🙂 Svetlá, zvuky, úzkosť. Podobne ako v Tríbečskej trhline. Ach jaj…

Grand Canyon

Letecké zážitky a nešťastia

V roku 2004 istý Timothy Clam ukončil svoj život rezerváciou vyhliadkového letu nad Grand Canyonon. Potom, čo si vychutnal úchvatné výhľady, na spiatočnej ceste k miestu pristátia si vynútil otvorenie kokpitu a skočil do kaňonu. Padal viac ako kilometer.

V roku 1956 sa nad kaňonom zrazili dve lietadlá. Predpokladá sa, že piloti oboch lietadiel odleteli z kurzu, aby poskytli cestujúcim výhľad na kaňon. Hoci sa veľa tiel našlo, v kaňone je pre ostatných cestujúcich hromadný hrob. 

Záber na Colorado River

Grand to Grand Ultra

V kaňone samozrejme prebiehajú aj ultrapreteky. 275 km za 7 dní. Brutálne trasy, teploty a prevýšenia. Celkové stúpanie počas šiestich etáp je 5 499 m s celkovým klesaním 4 477 m. Skúsite?

Grand Canyon

Colorado Rafting

Oveľa rozumnejšie pôsobí rafting na Colorade. Môžte splaviť horný aj spodný kaňon. Ak to chcete zažiť, rezerváciu si urobte rok dopredu.

Tak ako? O rok sa stretávame dole?

anry lukac

Ultrabežec a nadšený športovec, ktorý nadchýna svojimi výkonmi nielen komunitu reštartnisa.sk, ale aj široké okolie. Ďalšie články autora >