zdravie

Je pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Ľudia ľahko podliehajú vlnám šíriacim sa na webe alebo v TV, kde sa prezentujú mnohé tzv. „nové“ smery stravovania a stále chcú dokola niečo skúšať. Je pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Riziko diét

Raz vynechávame tuky, potom bielkoviny a najčastejšie vynechávame chlieb, pečivo, prílohy, sladkosti, skrátka cukry, teda sacharidy. Alebo len siahneme po nejakom novodobom „zázraku“, trochu prevetráme peňaženku a sme zase začiatku.

Chudneme – priberáme – zase trochu schudneme – zase o niečo viac priberieme…hovoríme tomu jojo efekt.

Často sa stretávame s názorom, že treba vynechať všetky prílohy, chlieb, pečivo a nadváha zmizne sama. Že sacharidy sú najväčším nepriateľom štíhlej línie. Je pri nadváhe rozumné skutočne vylúčiť všetky cukry?

Vyhnite sa rafinovanému cukru

Načo vlastne cukry (sacharidy) potrebujeme a ktoré si máme vyberať

Cukry patria do skupiny sacharidov. Sú najväčším zdrojom energie pre svaly a mozog a potrebujú ich pre svoje správne fungovanie naše oči. Mozog spotrebuje približne 140g glukózy denne. Telo využíva cukry na doplnenie glykogénu vo svaloch a v pečeni.

Cukor potrebujeme

Príjem cukrov (sacharidov) tvorí cca. 40-60% dennej kalorickej hodnoty. Už len z toho vyplýva, že ich úplným vylúčením zo stravy ohrozujeme nielen našu výkonnosť ale i dôležité orgány.

Dlhodobé vylúčenie môže mať veľmi nepríjemné zdravotné dopady. Nemusí sa to prejaviť okamžite. Naše telo robí všetko preto, aby udržalo rovnováhu a zdravie. Niekedy to môžu byť mesiace, roky, kedy sa to všetko “zrazu” zrúti a dostavia sa následky. 

Strava nie je ako liečba antibiotikami. Jej komplexný vplyv sa neprejavuje za 7-14 dní. Je to dlhodobý proces, ktorého výsledky prídu často krát v rozmedzí rokov, avšak to už si s našimi experimentami, extrémami v stravovaní nespojíme. Je preto pri nadváhe rozumné vylúčiť všetky sacharidy?

Naše doporučenie preto znie:

  • Vyhnite sa drastickým diétam, akýmkoľvek. Neexperimentujte s vlastným telom. Nemusí sa to vyplatiť.
  • Primerane znížte kalorický príjem sacharidov, najmä tých s vysokým glykemickým indexom ale nevylúčte sacharidy úplne. Snažte sa len o rozumný kalorický deficit príjmu a výdaja.
  • Poznáme rôzne formy sacharidov a ich príjmu v tele /cukru v tele/ a glykemický index potravín. Ako telo na príjem cukrov reaguje?
  • Rozhýbte sa s nami v Kardionápravníku a zvýšte kalorický výdaj.

Rozhýbte sa s nami

Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.