Nie som zástancom zaručených diét. Sám som mnohé dlhé roky nadváhy skúšal. Niektoré mali veľký, iné temer žiaden účinok. Ak sa hecnete, určite sa redukcia dostaví. Zvyčajne krátkodobo aj dosť schudnete. Z dlhodobého hľadiska to už však tak ružovo nevidím. Málokto z nás dokáže dietovať celý život. A tu je pes zakopaný. Ako predísť jojo efektu?
Už krátko po vypustení diety ste totiž tam, kde ste boli. Dokonca ste radi, ak ste iba tam. Mnohí odborníci tvrdia, že agresívnymi jednostranne orientovanými diétami preprogramujete chovanie organizmu. Začne sa brániť nedostatku a o to viac kladá. Dobrá rada preto znie:
Snaž sa o vyváženú, pestrú a kaloricky prijateľnú stravu.
To najpodstatnejšie je vyváženie príjmu a výdaja.
Opätovné pribratie hmotnosti po jej predchádzajúcej agresívnej redukcii. Toto opätovné pribratie je zvyčajne väčšie, než bola schudnutie samotné.
Veľmi jednoducho.
Ak máš príjem kalórií v rovnováhe s tým, čo telo spáli, telesná hmotnosť zostáva stabilná.
Ak chceš ísť dole, zvýš pohyb a mierne, ale vyvážene zníž príjem.
Predovšetkým by sa mal zabezpečiť optimálny príjem energie, t. j. prijímať len také množstvo potravy, ktoré je potrebné na udržanie normálnej hmotnosti (príjem = výdaj). Racionálne zložená strava má obsahovať primerané množstvo – BIELKOVÍN, TUKOV, CUKROV, MINERÁLNYCH LÁTOK, VITAMÍNOV a VODY.
Príjem energie a pomer zložiek (zjavný percentuálne z grafu) sa musí regulovať a riadiť vekom, pohlavím, pracovnou aktivitou, aktuálnou hmotnosťou tela a zdravotným stavom. Ak je hmotnosť tela zvýšená, treba v každom veku zmeniť príjem potravy. Nahradiť vysokoenergetické potraviny ako živočíšne a rastlinné tuky, cukor, sladkosti, alkohol – za nízkoenergetické – zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny. Veľmi dôležité je správne zastúpenie základných živín, teda bielkovín, tukov a cukrov v potrave.
Rozhýb sa s nami