bicykel

MTB Singletrack TBK 1: Nádherný flow nad Bratislavou

Ahojte, pridávam video tip na zeleno označený, obťažnosťou ľahký singletrack Trail Biely Kríž 1, TBK1. 

Nachádza sa v Bratislave nad mestskou časťou Rača v pohorí Malé Karpaty. 

Pozrite si video

Singletrail TBK 1

TBK 1 je začiatočná a najvyššie položená časť TrailovBK. Začína sa 600 metrov pod Bielym Krížom. Táto časť kopíruje neďalekú modrú turistickú značku a vedie nenáročným terénom s jedným ľahkým stúpaním na začiatku trailu. 

Je preto vhodná aj pre začiatočníkov a ako zahrievací zjazd pred ďalšou jazdou smer TBK2 alebo TBK3. Má charakter „pumtrack“ a „flow“, čo umožňuje vyššiu rýchlosť s dobrou technikou. Končí sa prechodom po asfaltovej ceste, po ktorom nasleduje stúpanie do ostatných častí TBK 2 a 3. Dĺžka 829 m a klesanie 50 metrov, netreba sa báť žiadnych strmých zrázov. 

mapa TBK trailov štart trailu

Náročnosť

Pozostáva s vlniek, menších skokov, jám, klopeniek. Náročnosť / označenie na základe IMBA klasifikácie: zelená – ľahká. 

Previezť sa po TBK 1 odporúčam od úplných začiatočníkov, ktorí si chcú zlepšiť svoje technické schopnosti jazdy, kondičku alebo len sa voziť po lese a vychutnať si okolitú prírodu. Za vybudovanie vďačíme občianskemu združeniu Trail Biely Kríž. Je to dielo kolektívnej, dobrovoľníckej činnosti a stálo to nemalé úsilie. Je to občianske združenie zamerané najmä na budovanie a udržiavanie špecifických cyklistických trás určených pre horskú cyklistiku – takzvaných MTB trailov.

Snahou je vytvárať legálne MTB traily a to tak, aby čo najmenej narúšali prírodné prostredie, zároveň boli rozumne prepojené a dostupné.

flow trail
klopenky zákruty
TBK1 singletrail

Trasa

Trailforks: https://www.trailforks.com/trails/tbk-jedna/

Prístupová cesta z Rače ulica Potočná > 

Začiatok trailu: 48.2435764N, 17.1425342E

Traily sa nachádzajú na miestach na tento účel vhodných a schválených príslušnými úradmi. Takže neváhajte a navštívte Malé Karpaty na Račou, dá sa tu zažiť kopec zábavy. 

Adrián Kiripolský

Cyklistika je pre mňa jednoducho šport, ktorý zbožňujem. Znamená pre mňa prežiť život plný zážitkov. Tipy na výlety. Zážitky a adrenalín. To je to, čomu dávam prednosť. Či už z dobrého singlu alebo peknej trasy plnej výhľadov. Sledujte môj youtube kanál.Ďalšie články Adriána Kiripolského >.