7K3J

Objav Starú Ľubovňu vlakom ZSSK

Okrem pravidelného spojenia Poprad, Kežmarok, Stará Ľubovňa prišla počas letných víkendov Železničná spoločnosť Slovensko tento rok i s ponukou letných turistických vlakov. Jeden z nich bude premávať aj na trase Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa. Obnovené bolo tiež letné víkendové vlakové spojenie Poprad, Stará Ľubovňa, Muszyna, ktoré malo v predchádzajúcom roku veľký  úspech na oboch stranách hraníc.

Vlakom do Starej Ľubovne

Práve v historickej Starej Ľubovni, slobodnom kráľovskom meste a perle severného Spiša, môžete vidieť mnoho zaujímavého. Vďaka vlakovej preprave bicyklov sa dá okruh výletov aj riadne natiahnuť.

Ľubovniansky hrad

 Hradom Ľubovňa, postavený po roku 1292, patrí v súčasnosti k jedným z najnavštevovanejších hradov Prešovského kraja. Na hrade boli uschované poľské korunovačné klenoty, bol súkromným sídlom španielskej princeznej Isabelly de Bourbon Zamoyskej a v najvyššej hradnej veži bol takmer rok väznený aj slávny dobrodruh Móric Beňovský. Prehliadku expozícií môžete absolvovať so sprievodcom alebo prostredníctvom sprievodných textov v 9 jazykových mutáciách, prístupné sú aj pre nevidiacich a nepočujúcich. Nám sa podarilo jednu prehliadku zažiť aj s kastelánom hradu.

Pod Hradom Ľubovňa sa nachádza Ľubovniansky skanzen predstavujúci krásu ľudovej architektúry Spiša a Šariša.

skanzen Stará Ĺubovňa
skanzen Stará Ĺubovňa

Stará Ľubovňa

Historickú časť mesta Stará Ľubovňa tvorí Námestie svätého Mikuláša,  zahŕňajúce 27 meštianskych domov, miestnu galériu, Dom ľubovnianskeho mešťana a dominantu – Kostol sv. Mikuláša, pochádzajúceho z obdobia okolo roku 1280. Práve v tomto roku slávi rekonštrukciu otvorenia.

Kostol Svätého Mikuláša
Kostol Svätého Mikuláša
Kostol Svätého Mikuláša

Cyklostopy

Pre cyklistických nadšencov preferujúcich adrenalínové jazdy odporúčame navštíviť singletraily rôznej náročnosti, vybudované v Starej Ľubovni alebo v neďalekej Lechnici v Pieninskom národnom parku. Pri návšteve Pienin však nezabudnite navštíviť známe Tri koruny, zažiť tradičný splav Dunajca na pltiach či zrelaxovať v Kúpeľoch Červený Kláštor – Smerdžonka.

7 kopcov 3 jazerá 2020
Dunajec je opradený povesťami.
Griftof
Scenérie Pienin

Okolie Starej Ĺubovne

Cyklotrasou sa zo Starej Ľubovne dokážete pohodlne dostať aj do Hniezdneho, kde môžete navštíviť zaujímavé expozície Nestville Parku zamerané na prezentáciu tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva, pochutiť si na pravej belgickej čokoláde a maškrtách z Nestville Chocolate, či ochutnať nepasterizované a nefiltrované pivo z Nestville Taberna. Ak máte radi hory určite skúste cyklovýlet na Levočské vrchy alebo Spišskú Maguru. Práve Veterný vrch ponúka najkrajšie výhľady na Vysoké Tatry a Pieniny. Iba kúsok od Starej Ľubovne môžete objaviť Jarabinský prielom, Litmanovú a horu Zvir.

Ak sa chcete okúpať vyrazte do Vyšných Ružbachov. Termálne kúpalisko i kráter už čakajú.

Kráter Vyšné Ružbachy
Vyšné Ružbachy travertínové jazierko
Vysne Ruzbachy Biely Dom

Každý výlet odporúčame zavŕšiť pri dobrom jedle na Salaši u Franka, ktorý okrem iných významných hostí navštívila aj samotná kráľovná Alžbeta II. Na železničnú stanicu v Starej Ľubovni to už je len na skok, a potom sa po príjemnom výlete môžete vrátiť domov opäť vlakom.

7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.