slovensko

Ochutnať vajcovku a okolie vodnej nádrže Tesáre

Ak sa vám nechce absolvovať náročný výstup do výšok, toto miesto je dobrým výberom na vychádzku v prírode. Predpovedali nám mrholenie a mierny dážď, keď sme sa chystali na výlet. Málo čo nás odradí, a tak sme sa autom odviezli na miesto s parkovaním pri Vodnej nádrži Tesáre pri rovnomennej obci Tesáre v okrese Topoľčany. Nádrž má rozlohu 20 ha a leží na juhovýchodnom úpätí Považského Inovca s prítokom zo Zľavského potoka.

Romantika brehov Tesár
k prameňu Vajcovky

Vodná nádrž Tesáre

Kedysi vyhľadávané rekreačné miesto dnes ponúka skôr pohodu a pokoj. Rozhodli sme sa pre prechádzku po obvode celej nádrže. Na úvod naše kroky viedli cez trávnaté plochy s občasnými upravenými vstupmi k vode. Objavili sme aj mólo a pumpu s prameňom Vajcovka.

Vajcovka

Minerálny siričitý prameň Kyselka (ľudovo označovaný – Vajcovka) pramení na okraji vodnej nádrže Tesáre. Má podobné vlastnosti ako piešťanská minerálna voda. Voda z prameňa je studená a slabo kyslá. Pomáha pri trávení a zažívacích ťažkostiach. Pôvodne prameň vyvieral na mieste, ktoré bolo zaplavené pri výstavbe priehrady Tesáre. Po viac ako 30 rokoch sa podarilo prameň opäť sprístupniť.         

Vajcovka
Prameň vajcovky

Pri hľadaní nešmykľavej trasy a pri vyhýbaní sa kalužiam po dlhších dažďoch, sme si precvičovali motoriku a nevydarené kroky sme si užívali s úsmevom pri hesle „len nespadnúť“.

Keď sme prešli cca 1,5 km dostali sme sa na spevnenú cestu, ktorá čiastočne kopírovala  okraje nádrže. Ďalej sme kráčali kľukatou cestou a dostali sme sa ponad riečku Zľavy, ktorá sa v tomto období premenila na bohato zurčiaci potok.

Zaliaty turistický chodník
Divočina Tesárskej priehrady

Zvuky rýchlo tečúcej vody sa striedali so spevom vtáctva. Tento koncert sme si užívali uprostred lesíka. Zastavili sme sa a s hlavami sme točili nahor do košato zarastených korún stromov, lebo tejto kráse so zvukmi prírody sa nedalo odolať.

A tak sme pokračovali lesíkom vychodenými cestičkami a sem tam sme nachádzali zákutia, ktoré si vytvorili rybári a kemperi. Krátka časť trasy pokračovala okolo poľa, no napokon opäť viedla cez les.

chodník ponad Tesáre
Prechody medzi vtokmi

No tu už bola spevnená cesta vysypaná kameňmi. Nemuseli sme sledovať každý náš krok, ale s otvorenými očami sme si mohli vychutnávať pohľady na hladinu vodnej nádrže a odrazov okolitej krajiny.

Na záver sme sa dostali na spevnenú priehradu, kde sme ostali chvíľku pozerajúc a vnímajúc hluk rýchlo tečúcej vody cez bočné prepadlisko.

Vodná nádrž Tesáre

Šťastie nám prialo a cca 5 km okruh bol pre nás veľmi zaujímavý bez splnenia predpovedi o daždi. Táto trasa je vhodná pre všetky vekové kategórie.

Tip na aktivity v okolí:

Blízko prameňa vedie po brehu vodnej nádrže Tesáre modrý cyklookruh Duchonka. K prameňu vás navedú smerové tabule s nápisom „Vajcovka Tesáre“. Ak si načerpáte liečivú vodu z prameňa, môžete navštíviť neďaleký Tesársky park s Kaštieľom Kokošová, vzdialený cca 2,5 km južne od prameňa alebo sa občerstviť na Nových Mlynoch. Cez Záhrady sa tiež dostanete na Topoľčiansky hrad, ktorý som navštívila nedávno.

Bea Merely

S úsmevom na tvári ... Nesnívajme svoj život, ale prežime svoje sny… Ďalšie články autora >