7K3J

Piecky: Zimný prechod Slovenským rajom

Prichádzame na Podlesok, vyberieme si turistické paličky a ideme zelenou značkou na Hrabušice časť Píla. Piecky: Zimný prechod Slovenským rajom

Ráno je dosť chladné. Radšej vyrazíme, chceme sa zahriať. Pokračujeme pozdĺž potoka Veľkej Bielej Vody a obdivujeme široké riečisko pokryté vápencovým kamením a pieskom. Žiari bielou farbou. Prechádzame vodorovnými rebríkmi ponad potok. Riečisko sa postupne rozširuje a striedame lúčny a lesný porast.

Piecky ziný prechod roklinou
Piecky ziný prechod roklinou
Piecky ziný prechod roklinou

Vľavo za potokom je detský tábor, teraz je to ranč, škoda že nie je prístupný verejnosti.

Asfaltovou cestou prichádzame do Hrabušíc časť Píla. V osade opravili staré drevené domy. Vidíme chatu Lesnica. Samozrejme je zatvorená. Vedľa chaty sa nachádza veľmi pekný vyrezávaný betlehem. Priamo v osade odbočujeme vľavo, žltou značkou do rokliny.

Piecky

Patria do sústavy tiesňav a roklín v Slovenskom raji – v jeho severozápadnej časti. Slovenský raj vyhlásili v roku 1964 za chránenú krajinnú oblasť a v roku 1988 za národný park. Piecky ležia na západnom okraji planiny Glac, medzi roklinami Suchá Belá, Veľký a Malý Sokol. Roklinu vymlel potok Píľanka a svoje meno dostala podľa vymletých miest v tvare pecí pod vodopádmi.

Dno rokliny je pokryté snehom. Ideálne podmienky. V potôčiku tečie dosť vody, sčasti je pokrytý ľadom. Šmýka sa.

Pohyb je náročný, radšej si naťahujeme mačky a pokračujeme. Na bočných svahoch a stenách sa vytvárajú nádherné ľadové cencúle. Pomocou lán a reťazí prechádzame zasneženými drevenými rebríkmi a stúpačkami.

Veľký vodopád

Pred nami sa objaví najdlhší železný rebrík v Slovenskom raji. Má okolo 18 m, pri ňom je nádherný Veľký Vodopád pokrytý sčasti ľadom.

Pokračujeme Kaskádovym a Terasovým vodopádom. Zdolávame posledný trochu kratší železný rebrík, obalený ľadom a cencuľami. Pokračujeme chodníkmi, stupačkami a drevenými lávkami, ktoré sú tiež pokryté ľadom a snehom.

Veľký vodopád
Veľký vodopád

Plný adrenalínu vychádzame z rokliny na PIECKY.

Pod Vtáčim hrbom

Urobíme foto a po lesnej ceste prichádzame k prístrešku kde si oddýchnem, posilníme a pokračujeme žltou značkou Pod Vtáčim Hrbom. Zabočíme vľavo a po červenej značke pokračujeme lesným chodníkom. Tu zostupujeme strmo dole. Zostup je náročný. Po koreňoch stromov sa v zime šmýka. Dajte si veľký pozor. Vychádzame z lesa, cestou sa dostávame na most v Podlesku.

Piecky zimný prechod roklinou

Zimný prechod roklinami Slovenského raja

Akcia Zimný prechod roklinami Slovenského raja sa začala propagovať už v roku 1960. Prechod roklinami považujem za fyzicky i technicky dosť náročný. Zoberte si na túru vždy vhodnú výbavu. Nezabudnite na čakan a mačky. Hodí sa aj lano. Roklinou prejdete bezpečnejšie, keď je dosť snehu a mrzne. Za miernej zimy neviete odhadnúť terén. Je viac rizík. Zamrznuté vodopády posypané vrstvou snehu sa nevšedne vynímajú a vytvárajú bizarné tvary.

Piecky: Zimný prechod Slovenským rajom sa vydaril.

Janka Kakalejčíková

Turistka, nadšený športovec a vychádzajúca hviezda - blogerka restartnisa.