slovensko

Poloniny turistické trasy cyklotrasy

Centrom vstupu do Polonín je Nová Sedlica alebo Snina. Najvyšší vrch na hraničnom pomedzí Slovenska Ukrajiny a Poľska je Kremenec. Poloniny turistické trasy cyklotrasy

Centrom vstupu do Polonín je Snina kam sa pohodlne dostanete z celého Slovenska nielen autom, ale aj vlakom: rýchlikom alebo IC-čkom z Bratislavy s jedným prestupom v Humennom.

Hrebeň Polonín
Zaľahnúť
Relax na hrebeni Polonín

Turistické trasy

Mapu Polonin, (presnejšie Bukovských vrchov) zoženiete  len v niektorých väčších kníhkupectvách alebo cez internet. Platí zásada, že na poľskej strane všetky informačné strediská fungujú lepšie a ich mapy (info o Biesczadech z Poľska) sa dajú zohnať v pohode jaj na mieste. Vzhľadom k dvojitému značeniu v niektorých úsekoch (slovenské x poľské) i možnej zmene trasy kvôli počasiu doporučujeme bez mapy do Polonín nechodiť. V tej divočine sa aj pri skrátení trasy mapa celkom hodí. Môžete ich zohnať napr. tu:

Výlet do Polonín doporučujeme smerovať do letných mesiacov, kedy zvykne byť počasie krásne a slnečné. Vo veľkých horúčavách však môžte natrafiť aj na také sucho, že je lepšie ťahať bágel vody radšej so sebou. Označené studničky môžu byť vyschnuté, alebo plné mlokov a voda je dobrá tak akurát prevarená.

Okruh Nová sedlica – prechod na Slovenskej strane.

Náročnejší trojdňový trek z Osadného do Novej Sedlice (celkovo niečo cez 50 km, 2 noci na hrebeni, tento smer je zrejme príjemnejší)

Obe dedinky Nová Sedlica aj Osadné sú z veľkej časti rusínske s pravoslávnou vierou. Autom alebo vlakom prídete do Sniny (ubytovanie doporučujeme u nášho partnera VIHORLAT RESORT za super ceny hodnotný servis, radi vám vyjdú v ústrety) kúsok obďaleč však je pri Sninských rybníkoch aj priestranný a lacný kemp. Odtiaľ vyrážate.

Balnica
Posledný pitný režim

Po značke cca 1,5 km na autobusovú stanicu, odtiaľ busom do Osadného. Ubytovanie v Penziónu Borovka (majiteľ Boris Ocetník- miestny starosta a krčmár v jednej osobe:-) – príjemní, aktívni ľudia, čo od prvého kontaktu tykajú. Ta sú dve možnosti. Buď v stane na záhrade (voda a kadibudka tiež), alebo v dome samostatný priestor – kuchyňa, kúpelňa, izbičky útulné, čisté + skvelá literatúra (tipy na ďalšie výlety v okolí a miestna história), lacné – vyskúšali sme oboje. Lepšie je zarezervovať sa dopredu telefonicky. Ceny na záhrade za 1,50 € na osobu / v chatke za 8 €; viac na www.borovka.sk, info@borovka.sk. Pokiaľ máte možnosť, doporučujeme navštíviť miestnu krčmičku., dať si pivo, pirohy a majú tam aj zbierku artefaktov nájdených po 2 svetovej vojne. Môžete navštíviť miestnu kostnicu v pravoslávnom kostole, je kúsok od krčmičky. Môžte tiež prespať v táborisku za dedinou po značke k horám (cca 2 km), za miestom, kde skladujú drevo je miesto pre stany, neďaleko rieka. Zaujímavejšie miesto je až ďalej, pri vstupe do parku, to už ale nie je povolené. 🙁

trasa Osadné – Balnica

po žltej značke (7 km výstup na hrebeň) a Balnica (cca 700 m.n.m., úzkokoľajka, na zastávke chata s malou predajňou (pitie, tyčinky, pohľadnice.., tiež možnosť ubytovania) – Ruské sedlo (cca 800 m.n.m.) po červenej značke (14 km po hrebeni; modrá hrebeňová značka podľa poľského označenia; väčšinou sa ide podľa hraničných kameňov, furt hore dole), nocľah – táborisko  s útulňou a studničkou.

Pramene treba hľadať
Minikostolíky
Kostnica
Útulne
Útulne

trasa Ruské Sedlo

(800 m.n.m.) – Sedlo pod Čierťažou (červená hrebeňová značka, cca 18 km), poloniny, výhľady, prameň pred Ďurkovcom – najkrajšia polonina na slovenskej strane, na hraničných pätníkoch nájdete aj pozostatky z vojny – stará helma, náboje.., úžasný vykotený strom po pravé strane cesty, nocľah – táborisko s útulňou a studničkou (pekné miesto, príjemný lesík s priľahlou lúčkou, prameň nepríjemne v menšej strži, slabý, ale voda sa dá nabrať – tam by sa hodila aj menšia PETka alebo nejaká nálievka, ohnisko vedľa útulne, prístrešok neďaleko na poľskej strane). Ak si dobre ukryjete jedlo, môžete tam prežiť tú najtichšiu a najkľudnejšiu noc v živote.

trasa Pod Čierťažou – Kremenec

(trojmedzie, vrchol je pár sto metrov vzdialený na Ukrajinskej strane, ale prístup je zakázaný – je tam pohraničná hliadka) – Nová Sedlica (červená značka, cca 13 km) alebo kratšia varianta z Čierťaže po zelenej dole (nezabudnite sa v rieke vykúpať) do Novej Sedlice. Odtiaľ už iba autobusom alebo shuttlom do Sniny. Krčmár v Osadnom vám dá na shuttle telefónne číslo. Ak ste z Bratislavy a vojdete na Sninské námestie žasnete nad cenami. 650 g pizza skvelá pizza pod 3 eurá, to nenájdete hocikde. 🙂

Záverečné doporučenia

  • Ste v prísne sledovanom hraničnom pásme. Majte zo sebou stále doklad totožnosti.
  • Snina je ďaleko, tak, ako tak odporúčame minimálne víkendový pobyt.
  • Ak stanujete, nenechávajte cez noc nezabezpečené potraviny.
  • Buďte vybavení tak, aby ste sa mohli spoľahnúť sami na seba. (Voda, lekárnička, spanie, teplo, mapa ….)
  • Ideálne, ak sa ohlásite na Horskej službe a poviete, že ste z Reštartnisa a kam idete. Platí najmä pre ukrajinské pohraničné pásmo. Poskytnú vám súčinnosť a budú o vás vedieť. (viac info dodáme)
  • Výlet je to krásny, ale náročný. Nezabudnite jedlo, ešusy, vodu, pálenku sebou. Denne sa šliape 5-7 hodín stále hore, dole, od jedného hraničného kameňa k druhému. Zubra ani vlka asi nestretnete, tak si pozrite film. Stojí za to:

Turistika s deťmi, krátky turistický výstup na Maguru

Jednodenný turistický výšľap od Stakčína k vodnej nádrže Stariná, cez Jalové, kde nájdete taktiež drevený chrám a potom až na vrchol vo výške 656 m.n.m.

Spoznávacia, rodinný výlet, drevené cirkve

V prípade, že sa necítite na niekoľkodňovú dobrodružnú stanovačku, máme pre vás oveľa pohodlnejší poznávací trip po drevených pravoslávnych kostolíkoch. Zvyčajne sú zamknuté, ale vždy je poblíž v dome nejaká babka, správkyňa, ktorá vás kostolíkom rada prevedie. A že to stojí za to. Niektoré okruhy sa dajú zvládnuť bicyklom, pešo i autom. Keďže sa jedná o nenáročný poznávací výlet, okruhy necháme na vás.

Drevené kostolíky Horného Zemplína
Drevené kostolíky
Drevené kostolíky

Opäť odporúčame ako východzie miesto Sninské rybníky. Náš partner Vihorlat resort vám určite po telefonáte urobí super cenu. 🙂 V resorte je aj skvelý vonkajší bazén.

Cyklotrasy Poloniny

Tipy na cyklovýlety v Poloninách:

Väčšina cyklotrás je orientovaných na crossbike alebo horák. Ak si to ale predsa len chcete užiť na cesťáku, dajte si okolo Polonín akúkoľvek „paved“ trasu v dĺžke aspoň 60 km. 🙂 a objavte v dedinkách aspoň 5 kostolíkov. Cieľ ste tak splnili.

foto Alenka Tomanova, Igy, video youtube Vlčie hory dokument ST

Užitočné info

7 kopcov 3 jazerá

7 kopcov 3 jazerá

ZSSK restart challenge. Po svojich alebo na bicykli. Odporúčané trasy turistickej a cykloturistickej výzvy 7 kopcov 3 jazerá. Sleduj náš instagram.