7K3J

Rozhľadne zaniknuté osady a zaujímavosti v Levočských vrchoch

Levočské vrchy sú dosť neobjavené pohorie, keďže vyše 50 rokov tu bol zriadený vojenský obvod Javorina ( 1953-2011) Nachádza sa tu množstvo chát, z niektorých je už len kamenná zrúcanina, niektoré chátrajú, ale nájdu sa aj opravené a zrekonštruované. Nachádza sa tú aj veľa opustených budov po vojakoch, strelnice, rozhľadne a množstvo nepoznaných výhľadov. Rozhľadne zaniknuté osady a zaujímavosti v Levočských vrchoch.

Pamätník SNP na Javorinke

Javorinka ( 1154m) je vrch na hlavnom hrebeni Levočských vrchov prístupný po cyklotrasách od Zaľubice a od Levočskej doliny. Nepatrí k najvyšším, no výhľady sú odtiaľ pekné. Čo zaujme je aj pamätník SNP. Postavený v roku 1965 na pamiatku obetiam leteckého nešťastia. Zdravotnícke lietadlo tu zostrelili Nemci v októbri 1944. Zo 16 pasažierov prežili piati.

Pamätník SNP
Levočáky v hmle

Prameň Torysy

V Levočských vrchoch pramení aj rieka Torysa. Prameň sa nachádza zhruba 3 km od chaty Vinná, je to značené na smerovníku a modrým sprejom na ceste. Následným zjazdom sa dá dostať do obce Torysky. Okolie prameňa je pekne upravené, dá sa posedieť, nachádza sa tu aj informačná tabuľa.

Prameň Torysy
Repisko

Vrch Javorina s lavičkou lásky

10-ty najvyšší vrch. 1225m. Smerovník síce na vrchole uvádza 1250 no je to chybný údaj. Vrchol je ľahko prístupný po červenej značke z hlavného hrebeňa medzi pamätníkom SNP a chatou Vinná, bližšie k SNP. Na vrchole je aj vrcholová knižka s pečiatkou. Neďaleko je tzv lavička lásky s pekným výhľadom na okolie. Len tie rúbaniská tomu nepridávajú

Javorina
Lavička Lásky

Ruskinovce

Niečo málo cez 4km za obcou Zaľubica po žltej cyklotrase. Úvod panelka, potom asfalt v lepšom stave ako niektoré cesty 1.triedy. V minulosti pomerne veľká obec po vzniku vojenského pásma zrovnaná so zemou. Dnes tam je postavený malý drevený kostolík, verejnosti prístupný.

Zaniknuté Ruskinovce

Blažov

Ďalšia z obcí, ktorá padla za obeť. Pekná Blažovská dolina bez zásahu ťažby, len v hornej časti v blízkosti Vaclavaku ťažia. Zo sedla Václavák po 12,5km dlhom zjazde. Dnes už len novo vybudovaná kaplnka.
Rozhľadňa na Čarnej hure (1038m)rozhľadňa prístupna a značená z obce Krásna Lúka, okres Sabinov. Po lesnej ceste je to 4,5km s prevyšenim 470m. Vyhľad na celý Čergov ale za tu namahu stojí

Pamätník Blažov
Blažov

Vysoká pec

Najstaršia zachovaná vysoká pec nachádza sa nad obcou Jakubany cca 5km a od Malého Václaváku, Točni po cca 8km zjazde. Dá sa tam posedieť pri ohnisku. Nachádza sa v nadmorskej výške 712m

Vysoká pec
Javorinka

Podproč

Nazývaný koniec sveta na Spiši. Dedina je úplne prázdna, nachádza sa vo výške 780m medzi obcami Bijacovce a Oľšavica, jednoduchší prístup je ale z Bijacoviec kde ide pomerne dobrá zvažnica, z Oľšavice sa ťažšie hľadá značka a dá sa ľahko stratiť v hustom lese. Poslední obyvatelia odtiaľ odišli v 70- rokoch. Ostali len opustené drevenice, zopár z nich zrekonštruovaných, niektoré ale schátrané. Kostolík opravený.

Okolo Podproče
Chaty na Podproči
Podproč

Repisko

4-ty najvyšší vrch Levočských vrchov. Výška 1250,8. Prístupný neznačenou trasou z Čiernej hory, no aj napriek tomu je výrazný a nemožno si ho pomýliť. Je to ten kopec pred vami keď sa postavíte k informačnej tabuli.

Repisko
Vzadu Ćierna Hora

Rozhľadňa Čarna Hura (Čierna kopa)

Z ľavej strany kostola sv. Martina z obce Krásna Lúka vedie trasa na Čiernu kopu ( Čarna Hura ) 1.180 m n. m. Cestou sa môžete občerstviť vodou z horského žriedla, postavená je tu studnička pod lesom, kde vedie chodník po poľnej ceste s miernym stúpaním, od studničky ku rozhľadni je stúpanie strmšie, vhodné pre zdatnejších.

Čarna Hura rozhľadňa.
Čierna kopa
Cyklovýstup Čarna Hura

Rozhľadne zaniknuté osady a zaujímavosti v Levočských vrchoch. Pozrite si tiež 2. časť: Preživšie i zaniknuté chaty v Levočských vrchoch

Chaty a zaniknuté miesta v Levočských vrchoch

Maroš Glevaňák

Adrenalínový MTB bajker a úspešný účastník mnohých cyklomaratónov naprieč Slovenskom. Sleduj náš instagram.