slovensko

Silvestrovský výstup na Minčol

Žilinčania sa každoročne lúčia  so starým rokom na vrchole Minčola. Keďže je to už jubilejný 20. ročník, rozhodli sme sa tento rok byť pritom. Štartujeme v zasneženej krajine už o 8:30 z Višňového. Snehu veľa, ale mokrého. Pomaly vystúpame na spodnú stanicu vleku k chatám, kde už od rána vyvoniava kapustnica a guláš.

Iba štartujeme. Čím ideme vyššie, tým je sneh vyšší a mokrejší. Podchvíľou stretávame turistické skupiny. Mnohí sa poznajú za tie roky. Veď tradícia. Záver svojimi stúpaniami nesklame. Hore nás čaká perfektná atmosféra, varené vínko a kopec fotenia. Krásny spôsob ako zavŕšiť rok. Je fakt kosa. Zliezame a dávame kapustnicu. Nový rok volá.

Bratanie sa na kopci
Prezlečko na vrchole
Radosť na Minčole že si to dal

Minčol (1 363,9 m n. m.) leží v hlavnom hrebeni Lúčanskej Malej Fatry. Pri veľkom kovovom dvojkríži sa na Silvestra spravidla podáva varené víno. 🙂 Nachádza sa tu križovatka viacerých turistických značiek. Najbližšími vrcholmi južným smerom od Minčola po hrebeni sú Dlhá lúka (1 304,9 m n. m.), kóta Zázrivá (1 394 m n. m.), Krížava (1 456,7 m n. m.) a Veľká lúka (1 475,5 m n. m.), na ktoré vedie Medzinárodná diaľková turistická trasa E3.

Na sever od vrcholu sa po hrebeni nachádza Úplaz (1 301 m n. m.), odkiaľ červeno značený chodník pokračuje do sedla Javorina(967 m n. m.).

Výstup nad horným vlekom
Remekovci to nevzdávajú
Treba tie mačky alebo netreba?

Tak ako, vylezieme si to spolu aj na budúci rok?

Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.