slovensko

Skalka: raj bežkárov na Slovensku

Lyžiarske stredisko Skalka arena sa nachádza v pohorí Veľkej Fatry v Kremnických vrchoch.

Každý, kto pričuchol trochu k bežkovaniu ho pozná skôr pod značkou pretekov Biela stopa.

Biela stopa

je najstaršie pravidelne organizované podujatie v behu na lyžiach na Slovensku. Prvé preteky boli usporiadané v roku 1973. Trasa maratónskeho behu bola určená z Krahúl do Banskej Bystrice. Počet účastníkov každoročne od založenia stúpal až do roku 1985, ked dosiahol rekord v počte 7583 účastníkov vo všetkých kategóriách. Rekord nebol dodnes prekonaný. Preteky v tomto roku oslávili už 48. narodeniny.

Vďaka Ramsau, Semmeringu, Malým Karpatom a Skalke bežky dostali úplne aj nás. Aj preto som sa rozhodol vám Skalku teraz pripomenúť. 

Na štadióne
Križovatka severný južný
Zimné čaro Skalky

Keď nieje na západe nikde sneh, na Skalke je ho dostatok.

 A nielen to. Najmä skutočne upravené trate. Skalka disponuje skvelým lyžiarskym tréningovým štadiónom a troma okruhmi:

  • Južný okruh Zolova chata, Hostinec, 3 kríže, Kralické a Bystrické sedlo) cca 21 km
  • Severný okruh smerom na Plešinu a Svrbník 22,6 km a
  • Západný okruh smerom na Krahule 23.5 km

Skalka okruhy

Všetky okruhy začínajú na štadióne. Asi najčastejšie volia bežkári Južnú trasu.

Že by dôvodom bolo pivo a teplá polievka na Hostinci? Tí menej zdatní si to dávajú o 7 km skráteným južným okruhom bez stúpania zo Zolovej chaty. Holt sme leniví. V sobotu som si dal celú južnú trasu. Nádherné výhľady a kľud. Mal som pocit, že v Kremnici sa o svoje hory a turistov starajú o niečo lepšie ako inde.

Nikde žiadne viditeľné holoruby, žiadne rozryté trasy mechanizmami, žiaden zvuk motorovej píly. Prírodou som bol očarený.

2€ poplatok na údržbu tratí som rád zaplatil. Treba ich podporiť, aby sa o nás dobre starali. Stopa nad očakávania po celej trase. V nedeľu som dal na dôvažok Hostinec druhý krát. Tentokrát skrátenú trasu. Viac ako hodinu som totiž strávil na štadióne tréningom klasikárskej techniky a objavovaním nájazdov na ďalšie okruhy. Cestou na mňa zamávali aj makači s OCRA, ktorí práve trénovali na severnom okruhu.

Štadión Skalka
Mapa okruhov

Kvalita okruhov

Terény na Skalke vedú zväčša po mimoriadne príjemných zvážniciach s krásnymi výhľadmi. Je tu viac kopečkov. Skalka zo mňa postupne robí klasikárskeho skejtera. Na hlavných ťahoch môžete vždy očakávať krásne vyratrákovanú stopu pre klasikárov i skate. 🙂

Zbystril som, keď som popri bežeckých značkách našiel aj značky cyklotrás. Veď tie okruhy sú vlastne cyklotrasy.

Kremnické vrchy
Výšľap na Hostinec

Čo ďalej na Turci

Ubytovaní sme boli v Turčianskych Tepliciach. Je to kúsok od Krahúl a Skalky. Mám rád kvalitné vymáčanie sa v bazénoch po výkone. A aquapark v Turčianskych Tepliciach (pokiaľ nezúri korona) má mimoriadne výhodné vstupy po 18 hod. 🙂 Viete o tom, že na Skalke sú aj celkom náročné ferraty a vedľa Aquaparku je hala s lezeckou stenou? Nie, že by som bol lezec.

Pre cyklistov- žiletkárov mám ešte iný objav. Skúsili ste vyšliapať na Skalku cez Krahule? Mimoriadne výživné a fotogenické miesto.

Naspäť na Hostinec

Poriadna turistická chata v Kremnických vrchoch. Zrubová chata s pravou horskou atmosférou. Zvykne byť cieľom a polotrasou každého bežkára.

Kedysi bola oddávna zastávkou na hrebeňovej furmanskej ceste v Kremnických vrchoch. Poza rozložitý vrch Zlatá Studňa spájala cez sedlo Tri kríže banícke mestá Kremnica a Banská Bystrica. Dnes ju spravuje KST Kremnica a vždy je dôvod zastaviť na Horalku, teplý čaj alebo pivo.

Skalka
Hostinec
Skalka južný okruh
Relax pri Hostinci

Do našich výziev sa čoraz viac zapájajú aj milovníci zimných športov, skialpu a bežkovania. Aj preto sme Skalku a Kremnické vrchy zaradili v roku 2018 za cieľ 4. ročníka 7 kopcov 3 jazerá. Svojim prístupom k športu, turistike a cykloturistike si to ľudia okolo Skalky určite zaslúžia.

Ak by nebolo corona obmedzení asi by som teraz bežkoval na Turci. 🙂 Tak do zbežkovania priatelia.


Petere Hiker

Cestovanie hiking. Reportáže, hiking, turistika, hory, Alpy a cestovateľské zážitky restartnisa. Sleduj náš instagram a zapoj sa do FB skupiny Cestovanie hiking. Tipy na aktívnu dovolenku.