Škorica nielen ako tukožrút

Všeobecne sa o škorici traduje, že je skvelý tukožrúť. Pravdou však je, že škorica patrí najmä medzi výborné regulátory cukru v krvi. Možno ju zaradiť aj medzi silné antioxidanty. Ak si po každom jedle dáte trochu škorice (napr. v čaji) pomôže vám rýchlejšie tráviť a uľahčí vstrebávanie sacharidov. Dokáže korigovať dávkovanie inzulínu v krvi, a vo viacerých študiách bolo dokázané, že znižuje hladinu glukózy v krvi až o 30%. Pozitívne účinky môžete očakávať už pri konzumácii jedného gramu denne. Nemali by ste však prekročiť dávku 4 gramy.

Možno potvrdiť, že škorica zlepšuje trávenie, znižuje cholesterol, účinkuje pri nevolnosti a tiež pomáha pri celulitíde.

Mnohí výživoví poradcovia odporúčajú škoricu na chudnutie. Áno, dokáže znižovať cukor v krvi. Áno, zlepšuje činnosť inzulínu a tak uľahčuje zhodiť nejaké to kilo. Ale ak si myslíte, že budete iba jesť škoricu a váha pôjde dole, tak sa mýlite. Bez pohybu a celkovej zmeny životosprávy to nepôjde. Pravidelnú konzumáciu škorice by mali konzultovať s lekárom tehotné ženy a alergici.

 

Nataša Danečková

Nadšená teoretička pohybu a zdravej výživy, občasná blogerka a mama tímu Reštartnisa, ktoré každého nadchne, ale nič nedokončí.