Kategórie: NwTréningzdravie

Štartujeme nordwalking

Keď sme zakladali skupinu Chôdza, ani som netušil, že zakrátko ju premenujeme na Nordic Walking. Ak chceš spoznať techniku, vedieť viac, spoznať ľudí, alebo si s nami trochu zamakať, zapoj sa. Pohybom sme posadnutí, a radi ťa nakazíme. 🙂

 


Aj mňa Nona svojim entuziazmom vyprovokovala. Vonku síce prší, ale zvedavosť nepustí. To, čo vidíte na obrázku mi od dnešného rána hovorí pane.

Prvé skúsenosti s paličkami ma viac ako nadchli. Je však treba podotknúť, že tie paličky sú naozaj dobré. Sú pekné, ľahké, neskladacie, s perfektným ergonomickým úchopom.

Skúsenosť č.1:

Pri chodení som začal lietať. Iba so základnou inštruktážou a bez nejakej väčšej námahy priemerka stúpla temer o kilometer. Rýchlostne je to už temer pomalý klus. Nona, ktorá sa ma snažila komandovať a usmerňovať v správnom držaní a chode, už po pár minútach musela povedľa mňa klusať.  Po malom usmernení som začal lepšie pracovať s paličkami, správne dýchať a predĺžil som krok. GAP kilometra sa dostala ma 7:20, čo dávam pri pomalom behu.

Skúsenosť č.2:

Od Lafranconi som sa osamostatnil a teda mal čas iba na seba. Technika sa rapídne zlepšovala a mne to stále viac pripomínalo bežkovanie po asfalte. A naozaj, ak chcete nord walking nejako opísať, bežky sú asi najlepšie prirovnanie.

Skúsenosť č.3:

Spravil som 9 km v slušnom tempe a cítil som sa skvelo, uvoľnene, bez laktátu. Proste fit. Lepší postoj, celkom intenzívne zapojenie chrbta, vrchnej časti tela i brucha. Endorfýnky fungovali a ku koncu som sa už ani nepozastavoval nad ľuďmi, ktorí sa na mňa pozerali. Chlapík v centre mesta s paličkami je dnes podobná rarita, ako cyklista v drese pred pár rokmi. Poznámka pre Evu: Každý riešil moju rýchlosť a šport, nikto nie moju chromtavosť. 🙂

Skúsenosť č.4:

Zoberieš palice a tenisky a frčíš. Okrem behu je to najmenej náročný šport, čo sa týka logistiky. A navyše vhodný pre každého. Tučného, chudého, mladého, starého. A je to osviežujúca zmena.



Áno, priznávam podcenil som tento šport ako mnoho iných, ktorí tvrdia, že paličky nepotrebujú. Veď sú žrebci aj bez toho. Skúsme si teda zhrnúť hlavné charakteristiky Nordic walking a benefity, ktoré môžete týmto športom získať:

  • Nord walking vznikol vo Fínsku ako letná alternatíva tréningu pre bežkárov a biatlonistov. Veľmi rýchlo si získal širokú popularitu nielen na severe ale aj v celej Európe. Je definovaný ako dynamická chôdza so špeciálnymi športovými palicami. Jeho technika sa blíži klasickému behu na lyžiach.
  • Je to veľmi príjemný aeróbny druh pohybu, ktorý môže dlhodobo robiť prakticky každý, výkonnostný športovec aj začiatočník. Tepová frekvencia môže podľa intenzity záťaže stúpať až k 85% MTF.
  • Nordic walking šetrí kĺby a pomáha spaľovať kalórie. Je veľmi vhodný pre ľudí so sedavým zamestnaním, s problémami s kĺbmi, kolenami a chrbtom.
  • Znižuje svalové napätie v ramenách a krku a je optimálnym outdoorovým tréningom na znižovanie nadváhy, znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje hodnoty cholesterolu, znižuje triglyceridy.
  • O dobrú náladu sa vždy postará endorfýn.
  • Do činnosti je zapojených skoro všetkých 660 svalov v tele, trénuje sa srdcový obehový systém, imunitný systém sa posilňuje, v porovnaní s behom sú bedrá, kolená a kĺby menej zaťažené. Chodec má lepšiu stabilitu a istotu, preťažovanie nosných kĺbov je o 30 % nižšie, preto je severská chôdza vhodná pri degeneratívnych ochoreniach chrbtice.
  • Lekári odporúčajú tento druh športu aj pacientom postihnutým osteoporózou. Nordic walking je skrátka in, pretože je takmer dvojnásobne efektívnejší než bežná chôdza bez paličiek.

Nájdite si správne paličky a vyrazte s nami.

 

 

Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.