slovensko

Muránska planina vlakom a bicyklom

Tretí augustový týždeň patril Muráňu. Naša centrála v rekreačnom areáli na Prednej Hore je kompletne obsadená a tak sa skupinky roztiahli aj do penziónov v okolí parku.

Vlakom ZSSK na Muráň

Navštíviť Muránsku planinu a nevyužiť pritom železničné trate je neodpustiteľný zážitkový hriech. Dôvodov je hneď niekoľko.

Cez Zbojskú do Tisovca

Jazda Breznianskou lokálkou cez Zbojskú do Tisovca pripomenie Troškovskú nostalgiu sérií „Slunce, seno, … nostalgia“. V tomto regióne zastal čas. A možno je to pre nás turistov aj dobre.

Stanica Červená Skala
Vlakom ZSSK
Červená skala
Na Tisovec
Sedlo Zbojská
ZSSK Cervená skala
Tisovec

Telgártska slučka

Opačná trasa, od Tatier, vás z Margecian prevedie popod Kráľovu hoľu, cez Chmarošský viadukt a Telgártsku slučku priamo do vstupnej brány Muránskej planiny, na Červenú skalu. Trasa patrí medzi to najkrajšie, čo vám železnice na Slovensku (v súvislosti s turistikou a prírodou) môžu ponúknuť.

Po vystúpení na Červenej skale sa nezabudnite vrátiť smerom na Telgárt. Posedieť pri prameni Hrona a zajazdiť si v okolí Telgártskej slučky rozhodne stojí za to.

Prameň hrona
Chamkova stodola
ZST Červená skala
červená skala Stanica

Chmarošský viadukt je postavený z kameňa, na deviatich pilieroch s kamennými klenbami. Vysoký je 18 m a dlhý 113 m. Nadväzuje naň kruhový tunel Kornela Slobodu a ďalší – Telgátsky viadukt. Celú trať postavili v 30. rokoch za 6 rokov. Na dnešné pomery neuveriteľné. Samotná trať však ponúka omnoho viac. Na trati Margecany – Červená skala prekonáva vlak ZSSK 9 tunelov, 281 mostov i mostíkov a 60 cestných nadjazdov či podjazdov. Mimochodom, z Telgártu ide aj turistická trasa priamo na Kráľovu hoľu. (na bicykli cez Červenú skalu a Šumiac).

Predná hora

Podvečer sa ubytujeme na Prednej Hore. Vyrástol tu skvelý rekreačný areál so špičkovým wellness a vlastným pivovarom. Fakt, že za lesom, vo vzdialenosti necelých 500 metrov, je kaštieľ Predná hora s psychiatrickou liečebňou zameranou na liečenie alkoholizmu a iných závislostí, pôsobí skôr ako PR. 🙂

Večer si dám okruh. Nenajazdím veľa, ale aj to stačí na niekoľko 100 metrov pripísaného stúpania.

Štart Predná hora
Na Poludnicu
cyklotrasa Poludnica Červená skala

Muránsky hrad a Veľká lúka

Sobotný program je jasný. Z Prednej Hory na Veľkú lúku, Muránsky hrad a po zelenej cyklotrase cez Červenú skalu okruhom naspäť.

Spolu 40 km s temer 2000 m prevýšenia. Už prvé stúpanie preveruje naše schopnosti. Musíme sa vyšplhať do sedla Javorinka, odkiaľ štartuje cyklotrasa na Veľkú lúku. Určite sa zastavte v miestnom žrebčíne. Chovajú tu kone „huculov“ v čistokrvnej forme. Prekvapuje chata Zámok pod hradom. Bez elektriny, s latrínou a napriek tomu plná. Všetky predpisy EU idú stranou.

„V noci tu počuť mravce očami hýbať“, hovorí jedna z ubytovaných. Áno. Petrolejka, spacák, čistá príroda, ticho a absolútny pokoj. Čo viac dnes pretechnizovaný a vystresovaný človek potrebuje. Na chate odkladáme bicykle. Ďalej sa nedá. Pokračujeme peši. Stretávame ďalšie dve reštart skupinky.

Veľká Lúka
Chata pod hradom
Muránsky hrad
Veľká lúka

Zrúcaniny Muránskeho hradu stoja na vrchu Cigánka (935 m n. m.), na južnom okraji Muránskej planiny. 

Hrad postavili ako kráľovský v 13. storočí na ochranu cesty vedúcej z Gemera do Liptova a Zvolena.

Vďaka svojim neobyčajne pestrým dejinám patrí k najznámejším gemerským hradom. Od roku 1972 ho postupne rekonštruujú. Skalné bralo Cigánka s dvoma vyhliadkovými plošinami v areáli Muránskeho hradu nám poskytuje impozantný výhľad do širokého okolia. Z dvoch plošín hradu môžeme sledovať masív Poludnice, Stolických vrchov a Šiance.

Poludnica
Cigánka

Poludnica

Pokračujeme smerom na Poludnicu. Očakávame panenskú nepoškodenú prírodu, veď sme v 5. najvyššom stupni ochrany. Ale čosi tu nie je v poriadku. Oficiálna cyklotrasa sa v posledných kilometroch mení na tankodrom. Asi preto, aby bolo každému návštevníkovi jasné, kto je tu pánom.

Nechcem dráždiť, ale to najkrajšie a najzdravšie drevo z našich lesov sa stáva obchodnou a prepravnou komoditou. A choré stromy zostávajú. Kto by ich chcel. Ako novodobý Klondike. Holoruby badať všade a iba úplne naivný človek môže uveriť úprimnej snahe lesákov pomáhať prírode.

Kameňolom pred Červenou Skalou
cyklotrasa Poludnica Červená skala
Rúbanica

Na Červenú skalu

Padák do Červenej skaly je plný adrenalínu. Sme skúsení. Vieme že to nebude zadarmo. To čo v zjazde vyklesáme, bude treba znovu nastúpať. Inak sa do pivovaru na Prednej Hore na povestnú IPU 13° EXTRA BITTER nedostaneme.

Večerný wellness už len istí dnešné štatistiky. 38 km s 1700 metrami stúpania. Nie tak zlé. Nestretli sme ani medveďa. Uvedomujeme si rozsiahlosť Muránskej planiny a tiež pozíciu človeka v tomto civilizačne nedotknutom svete. Už vieme jedno. Nie sme tu naposledy.

Mení sa počasie a ja cítim, že prichádza jeseň. Ešte budú tropické teploty, ale toto leto, ako 55 iných, už je tatam. Mal som v pláne dať v nedeľu výstup na Lazy, ale prší. Ukrutne prší. A mne to nevadí. Napĺňa ma to pokojom. Neexistuje zlé počasie, existuje iba nepripravený turista.

Mal som v pláne dať viac. Oveľa viac. Snáď nabudúce.

Muráň je krásny a treba sa sem vracať.

MTBiker Petere

Petere- Výjazdy, zjazdy a výzvy na MTB bicykli. Objavujeme nepoznané zákutia Slovenska, zvážnice a singletraily. Sleduj náš instagram aj twitter.