Sardínia hiking trails kopce okolo Cagliari

Ak vyrazíte z Nuoro cez pohorie Genargentu do Lanusei, celé okolie je pretkané bezpočtom turistických trás na hranici 1000 m.n.m. Trasy sú výborne značené. Objavíte tiež vrch Punta La Marmora, známy v Sardínčine ako Perdas Carpias. Sardínia hiking trails kopce okolo Cagliari.

Pri našej predchádzajúcej cyklonávšteve Sardínie pred pár rokmi sme si mysleli, že sme najvyšší kopec Sardínie zvládli. Omyl.

Monte Limbara s výškou 1356 m.n.m. je iba druhý najvyšší. Dnes sme sa vyviezli do sedla Monte Bruttu, z ktorého sme trek k tomu skutočne najvyššiemu kopcu Sardínie Punta La Marmora vo výške 1,834 m konečne dali. Spoznáte ho už z diaľky. Všade kvitnú kvety a na jeho vrchole sneží.

Kopce okolo Cagliari

Monte Arbu, Bruttu, Fumai a Marmora

Lesy tu nehľadajte. Skôr stepné náhorné hole s chodníkmi a pasienkami, ktorým čo chýba na výške, rozhodne doženú na dĺžke. Áno. Ak hľadáte trasy 10,20 i 30 km dlhé, tu ste doma. Ak hľadáte neobývané nehostinné miesto, kde nestretnete človeka, ste doma. Ak hľadáte miesto, kde fučí….

Ak ste hore a nevládzete, vytiahnite fotoaparát. Ak práve neleje, nie je hmla alebo zatiahnuté, objavíte tie najkrajšie výhľady na hory a pobrežie celého ostrova. Váš najväčší problém bude v tom vetre udržať fotoaparát bez pohybu.

Trasy okolo týchto kopcov vás preveria. Mnohé vrcholy sú ťažko dosiahnuteľné. Sú skalnaté a členité, vhodné pre skúsených turistov, samovrahov a vybavených lezcov. Ak máte závrate alebo ste lezeckí poserovia- ako my, na väčšinu vrcholov sa budete pozerať odspodu. 

brucei-6

Chodníky vyzerajú veľmi schodné aj pre MTB bicykle, keď som však videl ten ostrý skalistý podklad zaváhal som. Toto rozhodne nie je na lodičky. Ani na tenisky. Ani na nekvalitnú obuv. Už vôbec nie na ojazdené lacné pneumatiky.

Viete si predstaviť že dostanete šlus 20 km od najbližšej civilizácie, kde s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde v ten deň ani živá duša a stretnete leda tak voľne sa pasúce kravy, ovce alebo kamzíky? 

brucei-2

Brucei, Monte Lampara

Ak budete mať na Sardínii auto a máte radi hory, určite si nedajte ujsť cestu SS125 ktorá spája severovýchod ostrova popri pobreží od hora dole. Končí až v Cagliari.

To najkrajšie nájdete 25 km pred mestom v sedle pohoria Sette Fratelli medzi mestečkami St Gregorio a Campu Omu Monte Cresia. Vedie tadiaľ totiž turistický trail ku kopci Monte Lampara atakujúcom tiež 1000 m.n.m. 

Sardínia hiking trails kopce okolo Cagliari. Opäť zmena. Lesnatý terén s monumentálnymi solitérnymi skaliskami pozvoľna prechádzal do fakt seriózneho pralesu. Sedlo pod vrcholom nám poskytlo výhľady, akoby z inej planéty. Lozenie po skalách však vyžaduje slušné technické schopnosti, dobrú obuv a najmä stabilitu. Ak máte závrate, rozhodne by som sa hore nešplhal.

Doma zvládame bežný treking s paličkami v priemerke 6-7 km/h. Vďaka prechodom cez skalistý terén sa nám tu podarila spraviť brutálna priemerka 2,1 km/h.

Iba vďaka Googlu sa nám podarilo namapovať starú románsku cestu okolo 7 archeo pamiatok so San Gregoria do dediny Brucei. Asi najvyššie položená dedina na Sardínii. Fakt sme tie pamiatky hľadali a fakt sme dohromady nič okrem starého akvaduktu, ktorý bol navyše neoznačený, nenašli. Ak tu aj nejaké archeo vykopávky boli, dávno prachom zapadli alebo sa rozpadli. Miestni farmári zjavne pochopili, že turistický ruch ich pasienkom a poliam voňať nebude.

Sant Antioco

Ostrov ostrova. Neviem čo nás furt ťahá prísť až na koniec sveta. Na Sardínii je týmto koncom rozhodne ostrov Sant Antioco. Bol osídlený už od 5. tisícročia pred Kristom. Z toto obdobia tu boli nájdené hrobky a menhíry. Na ostrove nájdete aj špecialitu Sardínie, staré megalitické veže, pozostatky nuraghi civilizácie. Ostrov milovali aj starí Rimania. Hneď po príchode vás prekvapí zrekonštruovaný románsky most.

Ostrov je známy obrovským archeo múzeom v plenéri, ale tiež opustenou delostreleckou batériou- pevnosťou, umiestenou na najjužnejšom výbežku ostrova za plážou Maladroxia.

Starý kostol pred Algherom

Na to prvé miesto smerujú autobusy plné „all inclusive“ turistov, na tom druhom sme nenašli živej duše. Zato sme konečne objavili divoký pobrežný raj. S mestom duchov. S opusteným delostreleckým kempom, ktorý by mohol s väčšinou z turistických rezortov súťažiť nielen v polohe ale aj v architektúre o to najkrajšie miesto, kde chcete byť iba sami so sebou. 

Richtung Alghero. Hore na opustenú pevnosť sme sa kvôli nedostatku času netrepali. Terénne traily kopírujúce okraj pobrežia však vrelo doporučujeme.

Alghero

sme mali naplánované ako poslednú zastávku pred odletom. Krátka prechádzka centrom dedinky pri letisku, fľaška Cataratto, ten najlepšie vyzretý parmezán za 12,90 kg, rýchly spánok, ráno odovzdať auto, uhádať že je čisté a v poriadku a nasadnúť do lietadla smerom domov.

Aké bolo naše prekvapenie, keď sme sa dostali do centra Alghera.

Alghero, v miestnom alžírskom dialekte tiež známe ako L’Alguer má síce iba necelých 50 000 obyvateľov, rozlohou prístavu a centra sa však nedá s polmiliónovou Bratislavou ani porovnať. Jeden deň stačí iba na obehnutie prístavu, miestnej baziliky a hlavných pamiatok. Všetko tu funguje. Možno aj preto, že v roku 2012 Alghero patrilo medzi top 10 najnavštevovanejších miest celého Talianska.

Cestovať sa dá

Záverom krátke hiking zhrnutie 🙂

  • Tu sme rozhodne neskončili, Sardínia hiking trails kopce okolo Cagliari vás nadchnú
  • Hornatá Korzika je určite výzva na budúci rok, Sardínia však ponúka rozmanitosť. Športovú aj zážitkovú.
  • Ak chcete vidieť niečo majestátne a máte aj kondíciu, rozhodne navštívte Národný park Golfo di Orosei a Gennargentu s jeho kaňonmi Luna, Fuili a Gorropu.
  • Ak máte radi technicky menej náročné túry, Sardínia ponúka na jej juhovýchode hory s dobre značenými trasami  a nádhernými výhľadmi.
  • RyanAir lieta z Bratislavy. A ak v tom viete trochu chodiť a nemáte nezmyselné „allinclusive“ nároky, tak za pár eur môžte zažiť mimo sezónu niečo fakt výnimočné.
  • Sardínia má neskutočne členité pobrežie s nádhernými plážami, skalami, morom a roklinami. Pri ďalšom výjazde sme sa rozhodli zamerať práve na ne.

Ďalšie články zo Sardínie

Pošli ďalej
Pavel Trevor
Pavel Trevor

Aktívne cestovanie, spoznávanie a objavovanie nových svetov ma totálne napĺňa. Pocit hodenia do vody. Keď nevieš čo príde za minutu a všetko je len na tebe.

Articles: 90