Spoznajme sa s Leptínom

už vás niekedy napadlo, prečo máte stále hlad? Na vine nie sme my, ale hormón.

LEPTÍN

Práve on reguluje rýchlosť metabolizmu a príjem, či výdaj energie. Ak máme v tele vysokú hladinu leptínu, ten signalizuje mozgu, že sme nasýtení a máme prestať jesť. Naopak nízka hladina vedie k pocitu hladu a nekontrolovanému príjmu kalórií.

Leptín veľmi citlivo reaguje na hlad. Pri hladovaní dochádza k spaľovaniu tukov a jeho hladina prudko klesá. Naopak keď sa prejedáme, stúpa len veľmi pomaly. Hladina Leptínu rastie tiež  so zvýšenou hladinou inzulínu v krvi.

Pozor na cukry. Cukor a fruktóza totiž obmedzujú schopnosť Leptínu prechádzať z krvi do mozgu.

[bctt tweet=”Hormón Leptín v rozhodujúcej miere ovplyvňuje váš hlad.”]

Neverte ani zázračným tabletkám z Leptínom. Telo má samoregulačný cyklus, ktorý syntetickými doplnkami nijak neovplyvníte.

Čo teda robiť?

  1. SPITE
    telo chce odpočívať a preto spánkom hladina Leptínu rastie. nevyspatý človek trpí oveľa viac pocitmi hladu.
  2. OBMEDZTE PRÍJEM KONCENTROVANEJ FRUKTÓZY A CUKRU
    inými slovami necpite sa sladkým, nepite sýtené šťavy, ani džúsy a koncentráty sú plné koncentrovanej fruktózy. Podobne aj prsládzané polotovary. Dnes je fruktóza takmer všade. Dajte si radšej prírodné ovocie. Obsahuje síce fruktózu tiež, ale nie koncentrovanú a tiež mnoho vitamínov, minerálov a užitočných látok, ktoré spomaľujú jej vstrebávanie do krvi.
  3. NEPODSTUPUJTE DRASTICKÉ DIÉTY A HLADOVKY
    rozhádžu vám metabolizmus a jojo efekt sa cez nízku hladinu leptínu vypomstí. Žiadne hladovky a obmedzovanie, ale mena životosprávy a stravy. Neverte tomu, že za peniaze si kúpite odpustok na lenivosť zmeniť sa.
  4. JEDZTE RYBY, ORECHY A VŠETKO, ČO MÁ OMEGA 3 mastné kyseliny
    pravdepodobne aktivizujú senzitivitu Leptínu
  5. HÝBTE SA, NEGAUČUJTE
    Pravidelný režim a pohyb dlhodobo stabilizuje všetky metabolické pochody. Iba sa netreba vyhovárať a makať.

Redakcia Reštartnisa

Články z redakčného stola Reštartnisa, (poväčšine informačného charakteru) na ktorom sa zvyčajne podieľa aj viac členov redakčného tímu.

Radi by ste niečo doplnili? Prihláste sa mailom alebo FB kontom.

Prejsť na začiatok