Sláva tekviciam

Každoročne dotváram jesennú náladu na chalupe aj jednou z najzdravších potravín – tekvicou. Má hneď niekoľko rozmerov:

Tekvica humánna
Kreatívne z nej každoročne najprv vytvoríme a rozsvietime strašidlo. Deti vás budú milovať (toto z obrázku sa napr. podarilo nášmu ajtíkovi Braňovi a jeho deťom).

Tekvica zdravá
Málokto vie, že tekvica obsahuje obrovské množstvo zdraviu prospešných látok. V 100 g tekvice nájdete napr:

  • Minerály:
    Draslík – 340mg, Fosfor – 44mg, Horčík – 12mg, Mangán – 0.125mg, Sodík – 1mg, Vápnik – 21mg, Zinok – 0.32mg, Železo – 0.8mg
  • Vitamíny:
    A – 0.426mg, B1 – 0.05mg, B2 – 0.11mg, B3 – 0.6mg, B5 – 0.298mg, B6 – 0.061mg, B9 – 16mg, C – 9mg, E – 0.4mg, K – 1.1µg
  • pritom 100g tekvice obsahuje iba 6.5 g sacharidov, 1 g bielkovín, 0.5 g vlákniny a skoro žiaden tuk. Jej energetická hodnota je iba 55–56 kJ/100g.

Tekvica chudnutiu prospešná
Áno, práve horeuvedené riadky radia tekvicu medzi potraviny s výbornými nutričnými hodnotami a skvelo nízkym glykemickým indexom. S tekvicou by sme sa mali v jesennom období skutočne bratať. Perfektne zasýti a nepriberiete. Je ľahko stráviteľná, pre redukčnú a diabetickú diétu ako stvorená. Tekvicové jadierka, ktoré vydlabete, by bol hriech vyhodiť. Dodajú telu potrebné polynenasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vynikajúce pre zdravie nervov, mozgu a ciev. Obsahujú minimálne množstvá možných alergénov.

Tekvica afrodiziakálna
Tekvica k nám prišla z ameriky. Už starí indiáni si o nej šepkali, že má špeciálne účinky. Viete o tom, že tekvicové semiačka majú vraj afrodiziakálny účinok? Nepremeškajte šancu 🙂 Okrem toho obsahujú tekvicové jadierka vysoké množstvo selénu, ktoré pomáha pri ochoreniach močových ciest. Semená sú tiež výborným zdrojom železa a fosforu.

Tekvica chutná
Po strašení detí, výtvarnom orgazme a účinkoch na zdravie prichádzame k tomu najpodstatnejšiemu. Nakoniec ju zjeme.  Existujú desiatky druhov tekvíc a stovky receptov. Tekvicu môžete pripraviť ako hlavné jedlo, môžete ju však servírovať aj ako prílohu. Znalci tvrdia, že po utrhnutí (resp. nákupe – najlepšie na trhu) je vhodné tekvicu nechať ešte týždeň, dva odstáť. Mala by jej zostať stonka min. 5 cm. Po dvoch týždňoch bude vynikajúca, ak ju dobre pripravíme. Požiadali sme mls.sk, aby pripravil nejaký fakt dobrý nízkokalorický recept, ale prejavte sa najmä sami. Nájdite tento týždeň dobrý recept, kúpte parádnu tekvicu a gurmánsky a kreatívne sa vybláznite.

Ak nájdete obzvlášť dobrý recept alebo fotku, pošlite aj nám ostatným. Nedočkavo sa tešíme.

Brano Kendra

Administrátor a architekt IT technológií blogu Reštartnisa. Najradšej sa zabáva tak, že nás dusí kvôli gramatike a štylistikým nedostatkom príspevkov.

2 komentáre na “Sláva tekviciam

Radi by ste niečo doplnili? Prihláste sa mailom alebo FB kontom.

Prejsť na začiatok