Ako sa jazdí s elektrickým BMW i3 na Madeire

Pri skloňovaní slov udržateľnosť, green-friendly a ekologizácia sme sa rozhodli vyskúšať na Madeire elektromobilitu aj my. Aj vďaka nášmu lokálnemu partnerovi, spoločnosti Rent Car Madeira, ktorá nám umožnila prenajať si elektrické BMW i3 a týždeň s ním zdolávať kopce tohto nádherného ostrova. Pozriem sa teda trochu bližšie na naše skúsenosti. Ako sa jazdí s elektrickým BMW i3 na Madeire?

V kopcoch Machico som si elektro auto doslova užíval
V kopcoch Machico som si elektro auto doslova užíval

Najprv trochu k prenájmu áut na dovolenke

Podobne ako španielska spoločnosť Cicar a jej dcérrska spoločnosť Cabrera Medina aj Rent Car Madeira nám bola veľmi blízka. Priznám už som dlho znechutený z letiskových ponúk siete EuropCar, ktoré vyzerajú na prvý pohľad cenovo vábne, ale pri bližšom pohľade narazíte na množstvo úskalí.

Excess fee

Považujem za úplnú zvrátenosť, ak vám niekto požičiava akože poistené auto so spoluúčasťou 1200 eur. Vlastne prenáša akúkoľvek zodpovednosť na vás. Často to požičané auto ani nemá takú zostatkovú hodnotu. Toto naťahovanie ceny považujem za hrubý fail, ktorý sa rozmohol za posledné roky. Jeho cieľom je len prinútiť človeka preplatiť a objednať si dodatočné full cover poistenie, ktoré však prakticky zdvojnásobí cenu požičovného. Ak sa totiž nepoistíte, riskujete, že každý škrabanček, aj ktorý ste si pri prevzatí nevšimli, vám stiahnu k náhrade. A to veľmi k pohodovej jazde na dovolenke neprispieva.

Doplnkový šofér

To naozaj po mne požičovne chcú, aby som priplácal za to, že auto šoférujeme dvaja? Ja a môj kolega?

Detská autosedačka

Je snáď jediná položka, čo má ako extra príplatok opodstatnenie. Ale poďme k veci.

Full cover

Naučil som sa vyhľadávať také požičovne, čo podobné praktiky s naťahovaním ceny so mnou neskúšajú. A tak vedzte, že najvýhodnejšie auto nenájdete na internete v reklame leteckých spoločností ale keď si zabrowsujete nternetom medzi lokálnymi partnermi. Tí podobnú drzosť nemajú. Zrazu nájdete auto v oveľa lepšej cene, navyše s plným krytím a bez akýchkoľvek ďalších poplatkov. Paráda.

Rent Car Maderia

Práve preto bola Rent Car Madeira (nezávisle na elektroaute) našou hlavnou voľbou. Bonus s elektro pohonom bol len lákavým a priznám sa, aj dobrodružným doplnkom.

Dobíjanie na stanici Repsol
Dobíjanie na stanici Repsol

Ako sa jazdí s elektrickým BMW i3 na Madeire?

Najprv musím poznamenať, že som s čisto elektrickým autom nikdy nejazdil. Leanor, náš styčný dôstojník v požičovni a neskôr i kamarátka nás ubezpečila, že to nie je žiaden problém. A tak hneď ako sme vystúpili z letištnej haly, čakal nás chlapík s temer plne nabitým BMW, ktoré hlásilo predpokladaný dojazd 185 km a s káblom, ktorým si môžeme v garáži cez noc auto bez problémov nabíjať.

No nabíjať ako nabíjať. Základňu sme si síce urobili vo veľkom apartmáne 400 metrov nad morom ale skúste natiahnuť kábel v terasovom dome, kde váš vstup je 50 metrov a 2 poschodia od auta.

Ale po poriadku

Už prvá jazda bola plná dobrodružstva a prekvapení. Keď som osamel a naštartoval, všimol som si že mám sklopené spätné zrkadlá. Hľadal som páčky, skúšal som všetko. Musel som do 15 minút opustiť parkovisko. Nakoniec som to vzdal. Vyšiel som z parkoviska zo sklopenými zrkadlami, veď nejak to vyriešim. Po vyjdení na diaľnicu som sa zapásal a zrazu… Zrkadlá sa sami otvorili.

Funchal

Prvá cesta viedla do Funchalu. Ochutnať miestny kultový drink Poncha a zásobiť sa na večeru.

Ochutnať Poncha
Ochutnať Poncha

Kto pozná Madeiru vie, že rovinu tam nájdete akurát na levadách alebo pisoároch. Inak je to stále hore a dolu. A tak kým som prešiel 18 km k tunelu pred Funchal (10 % stúpanie) display mi odkazoval, že mám dojazd o 48km kratší.

Zásobiť sa na večeru
Zásobiť sa na večeru

Fu. Pri 1800 metrových kopcoch a sto kilometrových denných štrekách som začal tušiť skvelý adrenalín. Čo ak to auto na ceste úplne vybijem? Zvládne tie kopce? Keď sme večer parkovali pred našim kondomíniom, mali sme za sebou temer tisíc metrov stúpania a dojazd necelých 40 km. A k tomu poznanie, že dobíjací kábel nám je bez garáže ale že úplne nanič.

Factor Energia card

Karta Factor Energia
Karta Factor Energia

Bez dobíjacej karty sa nezaobídete. Našťastie v Rent Car Madeira boli na to pripravení. Oproti depositu 150 mi zapožičali dobíjaciu kartu Factor Energia a od tej minúty nám bolo sveta žiť.

Hneď druhý deň sme vyrazili na Porta de Sol. Okrem toho, že je tu najviac slnečných a bezveterných dní a je tu základňa digitálnych nomádov z celého sveta, začína tu aj jedna z najznámejších Madeirských levád- Levada Nova.

Zastavili sme na čerpacej stanici Repsol v Ribeira de Sol (je temer na diaľnici) a spustili svoje prvé nabíjanie. Priznám dobrovoľne, že bez asistencie obsluhy čerpacej stanice by sme asi nabíjali dodnes.

Chvíľu trvalo prvýkrát pochopiť ako nabíjať
Chvíľu trvalo prvýkrát pochopiť ako nabíjať

Potom to však nabralo rýchle otáčky. Jednosmerné dobíjanie 70 kW/h nabilo auto na temer 95% za necelých 20 minút. Pochopili sme, že akékoľvek iné pomalšie nabíjačky už oddnes nechceme. Každé ďalšie nabíjanie už bola brnkačka.

Pico Ruivo

Pico Ruivo výlet až do neba
Pico Ruivo výlet až do neba

Na druhý deň sme sa rozhodli vyskúšať, čo auto naozaj dokáže. Cez Porto da Cruz a Santanu sme sa vyviezli až pod vrchol Pico Ruivo vo výške 1862 m. Po nabití nám auto ukazovalo dojazd, 210 km. Po príchode do Santany 146 a po 12 km stúpaní s 1500 m prevýšením pod Pico Ruivo opäť veselých 62 km. Keď sme sa spustili naspäť. opäť nás rekuperácia dobila na 140km. Od toho dňa sme diskutovali už iba o tom, ako algoritmus dojazdu v BMW funguje. Určite sa oplatí nevšímať si len km hodnotu ale aj samotný stav batérie. A verte, že BMW dole kopcom batériu opäť veľkoryso zregeneruje.

Porto Moniz, okolo ostrova

Skúsili sme aj obísť ostrov. Vydá baterka celý obvod ostrova bez dobitia? Už pri majáku na severnej strane sme tušili, že to asi dáme. V Porto Moniz sme si už boli temer istí, a v Sao Vincente sme v Barbusano skvelý trip zapili. Úžasná jazda.

Maják v Ponta do Pargo
Maják v Ponta do Pargo

A prečo o tom toľko hovorím? Ak budete na južnej strane ostrova, jednosmerných rýchlonabíjačiek je celé fúra. Avšak medzi Ponta do Pargo, Porto Moniz až Porto da Cruz je iba jedna taká v Sao Vincente. Naašťastie tunelom cez stred ostrova v Sao Vincente sa dostanete na druhú stranu ostrova za pár minút.

Porto Moniz okolo ostrova
Porto Moniz okolo ostrova

A ako sa jazdí s elektrickým BMW i3 na Madeire?

Celkovo sme dobíjali auto 7 krát. Okrem jednej zastávky v Machico všetko na čerpacích staniciach Repsol na rýchlo nabíjačkách. Ani raz sme pri tom nemuseli čakať, vždy sme našli voľné miesto vždy všetko fungovalo. Raz (úplne na doraz) sa nám stalo, že sme museli dobíjať viac ako 20 minút. Skvelé skóre.

Jazda s elektro autom je úplne iná. Neoplatí sa jazdiť na doraz, na úplné vybitie batérie a neoplatí sa dobíjať ani na plnú kapacitu. Ideálne niekde medzi 30%-90% kapacity.

Pri dojazde sa netreba spoliehať len na ukazovateľ dojazdu. Ten veľmi ovplyvňuje vaša jazda. Terén, ťažká noha a pod… BMW má tri módy jazdy: Comfort, ECO a ECO+. Prvé dva sú veľmi podobné, pri tom treťom sa už prejaví aj väčšia dĺžka dojazdu, ktorá je však vykúpená slabšou akceleráciou.

Dobíjanie na stanici Repsol
Dobíjanie na stanici Repsol

BMW veľmi účinne rekuperuje. Z toho dôvodu sa vôbec netreba báť kopcov ani uličiek v meste. Batéria sa veľmi slušne dolu kopcom zregeneruje.

Ste ekologickí a ekonomickí.

Jazda s elektroautom, navyše takto skvelo vybaveným je zážitkom sama o sebe. Riadenie auta je ako Bolt kolobežka, kde ovplyvňujete zväčša iba plynový (akcelerácia) pedál. Dole kopcov v podstate netreba dobrzďovať, pretože rekuperácia to dobrzdí celé za vás. Navyše vnutorný priestor BMW i3 je pre šoféra a spolujazdca mimoriadne komfortný, priestorný a vybavený, so skvelým infotainmentom.

Infotainment BMW i3
Infotainment BMW i3

Plná, plná. Pri finálnom vyúčtovaní sme za dobíjanie minuli za celý týždeň 75 eur. Čo je zhruba tretina nákladov, ktoré by sme pri rovnakej jazde (cca tri nádrže) minuli za benzín resp. naftu na bežných spaľovacích motoroch. Komfort jazdy na elektroaute je však nekonečný. Stal sa zo mňa fanúšik elektroáut.

Ďakujeme týmto Leanor a Franciscovi za zapožičanie auta.

Nabudúce cabrio :-)
Rent Car Madeira -Nabudúce cabrio 🙂

Rent Car Madeira

Mladí a ochotní ľudia priamo z Madeiry. Okrem prenájmu bežných áut a elektro áut prenajímajú aj elektrické skútre. Na spoznávanie Madeiry tiež dobrá voľba. Rent Car Madeira má kanceláriu v samotnom srdci Funchalu, ale ak si od nich požičiate auto, bude vás čakať priamo na letisku. Ale najmä:

Dostanete skvelú cenu bez akýchkoľvek ďalších poplatkov a figľov na poistení. Za nás jednoznačne najlepšia voľba.

Pošli ďalej
Pavel Trevor
Pavel Trevor

Aktívne cestovanie, spoznávanie a objavovanie nových svetov ma totálne napĺňa. Pocit hodenia do vody. Keď nevieš čo príde za minutu a všetko je len na tebe.

Articles: 90