Dobré a zlé jedlá

by

Čomu by sme sa mali v stravovaní vyhýbať a čo naopak vyhľadávať. Nasledujúcu tabuľku možete vnímať tiež ako prvú informačnú pomoc. Ani zďaleka nie je vyčerpávajúca, ale pre prvú orientáciu, čoho sa vyvarovať úplne postačí. V ďalších článkoch si viaceré potraviny preberieme podrobnejšie, najmä z hľadiska kalorickej hodnoty, glykemického indexu a nutričných zložiek.

Zlé mäso

  • všetko fritované a vyprážané na oleji
  • tučné bravčové mäso
  • údené mäso
  • údeniny, klobásy, priemyselné salámy
  • zabíjačkové špeciality, oškvarky, lalok
  • kačica, hus

Dobré mäso

  • ryby
  • kurence, pokiaľ možno domáce
  • údená šunka
  • divina
  • kvalitné hovädzie
  • varené, dusené, prírodné

Zlé prílohy

  • majonéza, smotana, dresingy, tatárka
  • hranolky, pečené zemiaky, mastný výpek
  • biely chlieb a pečivo
  • lokše a masti
  • zaváraniny
  • stužené tuky a margaríny (polotovary na tejto báze)

Dobré prílohy

  • nízkotučný jogurt
  • varené zemiaky
  • ryža
  • cestoviny
  • celozrnný chlieb a pečivo v obmedzenej miere
  • zelenina v akomkoľvek množstve

Zlé pochutiny

  • solené oriešky, chipsy, crackery
  • zmrzliny, nanuky
  • šľahačka
  • torty, zákusky,koláče
  • čokolády, tyčinky, napolitánky
  • bombóny, cukríky
  • kandizované ovocie
  • tučné syry
  • presladené musli

Dobré pochutiny

  • dajte si jabĺčko
  • v princípe väčšina ovocia
  • občas trochu medu
  • vlašské orechy
  • ovsené vločky

Zlé pitie

  • sladké vody a malinovky
  • plnotučné a kondenzované mlieko
  • čokoládové nápoje
  • alkohol (najmä pivo a destiláty)

Dobré pitie

  • čistá voda
  • striedavo minerálky
  • čaje

Väčšina vyššie vymenovaných zlých potravín zvyšuje cholesterol a úspešne podporuje naberanie kilečiek. Ak by sme to mali v kocke zhrnúť:

  • Vyhýbajte sa rafinovaným cukrom
    Okrem toho, že prebehli rafináciou sú rafinovane vkladané temer do každej potraviny. Producenti dobre vedia, že cukor je návyková látka.
  • Obmedzte biele pečivo na minimum
    Uprednostnite radšej celozrnné produkty
  • Vyhýbajte sa tučným jedlám a najmä polotovarom
    Dôvodom je vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré technologicky vznikajú pri vyprážaní potravín, či stužovaní tukov. Áno dnešné sladkosti, čokolády a koláče sú plné margarínu a stužených rastlinných olejov. Margarín je prakticky všade. Dôvod? je predsa oveľa lacnejší ako kvalitné maslo. Čím sú stužené tuky lacnejšie, tým sú väčšinou menej kvalitné a obsahujú vyššiu koncentráciu týchto kyselín. Tuky potrebujeme. Ale kvalitné a v rozumnej miere. Namiesto margarínov radšej maslo. Aj domáca bravčová masť je pre mňa lepšia ako priemyselné tuky.
  • Nepite presladené vody, obmedzte alkohol
  • Dodržujte pitný režim (2dl vody každú hodinu)
4 Responses to "Dobré a zlé jedlá"
  1. odteraz budem tlačiť len samé ovocie. Dá sa na to zvyknúť. Mohli by ste rozšíriť stránku o recepty na zaujímavé jedlá a šaláty postavené práve na ovocí a zelenine.

    • No irca s tým ovocím to zase netreba kvôli príjmu fruktózy preháňať. Našiel som aj takého stanovisko.

      Fruktóza je přirozená sladká látka, která se vyskytuje v ovoci a také v umělých sladidlech. V současné době se její konzumace dává do souvislosti s rizikovými faktory kardiovaskulárního onemocnění. Fruktóza může vyvolat zvýšení krevního tlaku.
      Na základě zjištěných skutečností je zřejmé, že neúměrně vysoký příjem fruktózy (více než 100g/den) má na organismus nežádoucí účinky. Dochází k inzulínové resistenci, poruše glukózové tolerance a hyperinzulinémii. Neexistují však důkazy, že menší příjem (50 g/den) má také uvedené účinky. Malé množství fruktózy se projevuje v poklesu chuti k jídlu.
      Podle:
      V. Kussová
      Diabetes a obezita 2012, 12, 99 – 102

      Takže ovocie ÁNO, ale v rozumnej miere úmerne k výdaju. Uprednostňuj celé ovocie, nie šťavy, nie zaváraniny. A recepty? NIe si jediná, čo by to uvítala, už niečo chystáme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *