Pastéis de Belém, ako vznikol lisabonský koláčik?

Tajný recept na Pastéis de Belém je prísne strážený a je známy len niekoľkým vybraným cukrárom, ktorí pracujú v Fábrica de Pastéis de Belém.

Lisabonský koláčik Pastéis de Belém, známy aj ako Pastel de Nata, je jednou z najobľúbenejších portugalských delikates. Jeho história siaha až do začiatku 19. storočia, konkrétne do roku 1837, kedy bol prvýkrát vyrobený v kláštore Mosteiro dos Jerónimos v lisabonskej štvrti Belém.

Kláštorné korene a tajomný recept

V 19. storočí bolo v Portugalsku mnoho kláštorov, kde mnísi a mníšky využívali vaječné bielka na škrobenie ich náboženských rúch. Ostávalo im veľké množstvo žĺtkov, ktoré nevedeli ako využiť. Vynaliezaví mnísi sa rozhodli tieto žĺtky využiť na pečenie sladkostí.

Práve v tomto kláštore vznikol originálny recept na Pastéis de Belém. Mnísi vymysleli jednoduchý, no geniálny spôsob, ako využiť žĺtka spolu s cukrom a krémom, čo viedlo k vzniku lahodných koláčikov plnených jemným krémom a zapečených v krehkom cestíčku.

Fábrica de Pastéis de Belém

V roku 1820 prebehla v Portugalsku liberálna revolúcia, ktorá viedla k uzavretiu mnohých kláštorov v roku 1834. Mnísi z Mosteiro dos Jerónimos, ktorí prišli o svoje kláštory, sa ocitli v zložitej situácii a museli nájsť nový spôsob, ako prežiť. V snahe zachrániť sa, predali svoj tajný recept na Pastéis de Belém miestnemu obchodníkovi, ktorý vlastnil cukráreň vedľa kláštora.

Logo Pastéis de Belém.

V roku 1837 začal tento obchodník vyrábať a predávať Pastéis de Belém vo svojej cukrárni, ktorá sa stala známou ako Fábrica de Pastéis de Belém. Táto cukráreň dodnes funguje a je jediným miestom, kde môžete koláčiky ochutnať v originále, vyrobené podľa pôvodného receptu.

Tajný recept a tradícia

Tajný recept na portugalskú sladkosť je prísne strážený a je známy len niekoľkým vybraným cukrárom. Je odovzdávaný z generácie na generáciu a zabezpečuje, že každý koláčik má rovnakú vysokú kvalitu a autentickú chuť ako pred 180 rokmi.

Dnes je Pastéis de Belém obľúbeným dezertom nielen v Portugalsku, ale aj po celom svete. Mnoho cukrárov a pekární sa ho snaží napodobniť, no originál ostáva neprekonateľný. Ak navštívite Belém, vystojíte si solídnu radu. Ale stojí to za to.

Pošli ďalej
Pavel Trevor
Pavel Trevor

Nevystupujem pod vlastným menom, pretože v mojich príbehoch nie som dôležitý ja, ale svet okolo nás. Považujem sa za filatelistu zážitkov – namiesto známok zbieram momenty, ktoré idú pod povrch komerčného pozlátka. Žijeme v skvelej dobe, no odmietam ju využívať len ako instagramovú kulisu pre vlastné ego. Píšem o tom, čo som skutočne cítil a zažil, bez ohľadu na algoritmy sociálnych sietí alebo priania sponzorov. Robím to preto, lebo ma to pohlcuje, a mojou jedinou ambíciou je ukázať vám pravdu, ktorú v bežných bedekroch nenájdete.

Articles: 207