Priberáme z tukov?
Priberáme aj z tukov? Iste nie. Priberáme najmä z nadbytku kalorického príjmu a zo zlých tukov.
Tuky sú v našom v jedálničku z určitého pohľadu nenahraditeľné. Niektoré vitamíny A,D,E,K sú rozpustné iba v tukoch. Tuky chránia naše tkanivá a orgány. Ak tuky v strave nedodáme, začneme cítiť deficit v inej oblasti. Problémom nie je, či tuky áno, alebo nie, ale akých a koľko tukov. Nesmieme to s nimi prehnať.
Z tukov priberáme, ale iba ak ich konzumujeme násobne viac, ako by sme mali a tlačíme do seba tie nesprávne.
Mäso, mlieko, mäsové a mliečne výrobky a polotovary. Zvyčajne sa vnímajú skôr ako nezdravé a nášmu telu (okrem chute) nie sú ani veľmi prospešné. Ich nadmerné prijímanie je najrizikovejšie z hľadiska nárastu nadváhy. Sú však tiež teórie, ktoré vravia, že maslo je oveľa lepšie ako margarín, bravčová masť lepšia ako olej. No vyznajte sa. 🙂
V hojnej miere sú zastúpené nielen vo fritovacích olejoch, ale aj v margarínoch a stužených tukoch, ktoré sú dnes neoddeliteľnou súčasťou temer každého zákusku, sladkosti a pod… Aj väčšina produktov s označením čokoláda je v podstate iba stužený, osladený tuk. Pozrite si niekedy zloženie. Pritom každý gram tuku obsahuje približne 9 kalórií. Viete, koľko musíte vybehať, kým vyrovnáte jedno 100 g balenie tzv. čokolády?
Považujú sa za najzdravšie tuky, obsahujú 3-omega mastné kyseliny, ktoré skôr pomáhajú. Väčšina výživových poradcov odporúča na úkor živočíšnych tukov a margarínov práve zvýšiť príjem tých rybích. A panenského olivového oleja.
Špeciálnou kategóriou sú tuky technologicky modifikované. Sem treba zaradiť všetky technologické úpravy hydrogenizáciou (margaríny, nátierky, stužené tuky, a pod…) a fritovaním (tepelnou úpravou) z hľadiska priberania sú extra nebezpečné.
Tuky sú zmesou glycerolu a mastných kyselín, pričom práve toto zloženie mastných kyselín a úprava tuku rozhodujú o jeho vplyve na zdravie.
Oboje má rovnaké množstvo kalórií. Maslo má o niečo viac nasýtených tukov, ale je 100% prírodné. Obsahuje prírodné vitamíny A, D. Podporuje vstrebávanie mnohých ďalších živín z iných jedál. Maslo má veľa nutričných výhod, zatiaľ čo margarín len pár a to ešte chemických. Chutí oveľa lepšie ako margarín a zlepšuje chuť jedla. Maslo je tu od nepamäti, margarín menej ako 100 rokov.
Tuky môžeme a musíme v rozumnej miere jesť aj pri chudnutí. Je však na nás, s akou kalorickou hodnotou, aké a koľko.
Predovšetkým v rybách, orieškoch, olivovom, sezamovom, mandľovom či ľanovom oleji, ale tiež napríklad v avokáde a niektoré v listovej zelenine.
Platí pravidlo, že i pri chudnutí by ste v žiadnom prípade nemali ísť pod svoj bazálny základ (minimálny denný príjem kalórií) a podiel tukov v dennom príjme by nemal klesnúť pod 30% tohto príjmu.
Médiá okrem jogurtov najčastejšie spájajú so zdravými potravinami olivový olej. Uprednostnite rastlinné tuky s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú účinné v prevencii srdcovo-cievnych chorôb. Priaznivé účinky má aj pravidelná konzumácia rýb, vlákniny, ktorej dobrým zdrojom sú celozrnné výrobky. Spomedzi mliečnych výrobkov sú hodnotné najmä kyslo-mliečne s obsahom probiotických kultúr. Bodka. O tom nikto nepochybuje, pretože odborníci na výživu sa v zásade na tomto všeobecnom tvrdení zhodnú.