Desatoro zvládnutia Vianočných sviatkov bez kíl navyše

Vianoce a sviatky sú predo dvermi. Ako ten advent zatiaľ zvládate?

V tomto období treba dávať mimoriadny pozor. Tisícky rokov je náš organizmus kvôli udržaniu telesných funkcií a tepla programovaný ukladať tuky na zimu. Aj všetky naše národné tradície k tomu vedú. Vypekanie, múka, cukor, masť, hojnosť. Mám také pravidlo.


Cez vianoce nemusím schudnúť. Stačí, ak si ich užijem a nepriberiem.


Veľmi sa mi osvedčili dodržiavanie tohto Desatora zvládnutia Vianočných sviatkov:

Nepredžgávajme sa

– slaným (oriešky, krekry, …) 
– sladkým (domáce koláče, zákusky, bonbóny, čokoládky) 
– mastným (cigánske, lokše, pečienka, údené, a pod.) 
Ak si nie sme sebou istí, skúsme si viesť denník: Koľko toho zjete? Koľko kalórií sme prijali?
Pracujme s kalorickou kalkulačkou a glykemickým indexom potravín.

Pozor na návštevy a večierky

Jedna porcia jedla na večer stačí, aj z nej nechajme na tanieri. Nezobkajme, neochutnávajme, žiadne oriešky a krekry. Pokiaľ možno, odíďme včas a neponocujme veľa v tomto období.

Obmedzte príjem alkoholu na nevyhnutné minimum

Okrem toho, že vyvoláte pocit hladu, nie sme schopní tak cieľavedome kontrolovať vôľu. Mám skúsenosť, že temer vždy po akcii vyčistím chladničku.

Mimoriadne dôležitý je pravidelný pitný režim 

Vypite denne 2 litre vody. (priebežne pohár za hodinu) Hlad je len zakrytý smäd.

Doprajte si dostatočne veľa spánku

Nedostatok spánku pôsobí na naše hormóny a spôsobuje pocit hladu a prejedanie sa. Kedy by sme si mali oddýchnuť, ak nie teraz. Pokúste sa maximálne vyhnúť predvianočnému stresu a zhonu.

Ak v rodine vypekáte, obmedzte pobyt v kuchyni na minimum

Vyhnete sa tak nekontrolovanému ochutnávaniu, vylizovaniu pekáčov, dochucovaniu, ponúkaniu sa. Ak pečiete sami, upečte podľa možnosti všetko naraz, alebo sladkosti radšej v rozumnom množstve kúpte.

Nezabudnite, čo je v špajzi vždy vítané:

Dostatok ovocia, zeleniny, dobré a zdravé potraviny
(pozri článok dobré a zlé jedlá).

Pozor na samotu, melanchóliu a depresie

Ženy ich najčastejšie liečia cukrom a muži pohárikom. Jedlo a mlsoty sú ako antidepresívum univerzálne. Zmeňme to:
– Využite každú chvíľu na aktívny pohyb/šport na slnku a čerstvom vzduchu.
– Ak ste sami,  zavolajte priateľovi/-ke, ktorých ste dlho nevideli.
– Robte si drobné radosti, ale robte radosť najmä druhým, známym, ľuďom okolo seba.
– Urobte denne dobrý skutok, zavolajte niekomu komu ste ublížili, zlepšite osobné vzťahy, pomôžte niekomu, …
– Dostatočne spite a relaxujte (beletria, hudba, koncert, výstava, prechádzka,…) čokoľvek aktívne, len nie TV.

Hýbte sa denne

V tomto období  by malo predovšetkým platiť pravidlo: Hodina aktívneho pohybu denne. Akéhokoľvek.
Ak sviatkujete, narušte stereotyp. Naplánujte si výlety, pohyb, negaučujte pri plných chladničkách a zapnutých televízoroch. Ak už musíte sedieť doma, naplánujte si každý deň aktívne – tréningovo. (napr. 100 sedov, drepov, klikov denne, hodina pohybu, výlet a pod…) Dajte si výzvy. Aj nezvládnuteľné.Pokiaľ možno uprednostnite aktívny pohyb na čerstvom vzduchu. Beh, prechádzky, nordic walking, zimná turistika, príroda je v zime krásna. Ani fitko a plaváreń nieje k zahodeniu.

Nepodľahnite v hypermarketoch akciovými nákupom

Po tomto týždni o tom vieme svoje. Kupujme len to, čo potrebujeme. Nekúpte sladkosti, chipsy, malinovky a pod… ani keby boli neviem ako výhodné. Pochopte prečo nám to reťazce tlačia. Kedy vám povedali, že kaleráb je výhodný a zdravý? Nechoďte to obchodu hladní a naplánujte si presne, čo treba kúpiť.

Príjemné vianoce

A ak hľadáte veľmi motiváciu trochu sa cez zimu rozhýbať, pridajte sa:

vymenil som cez vianoce gauč, telku a koláče za endorfíny a robí mi to dobre

[pl_section section=“widgets“ id=“1072958257″]

 

Kardionápravník

Kardionápravník 2024

Po svojich alebo na bicykli. Rozhýbeme ťa. Nakazíme ťa endorfínom, pohybom a zdravým životným štýlom.

Pošli ďalej
Nataša Danečková
Nataša Danečková

Nadšená teoretička pohybu a zdravej výživy, občasná blogerka a mama tímu Reštartnisa, ktoré každého nadchne, ale nič nedokončí.

Articles: 25