Sušené mäso – Meat Jerky. Návod na prípravu.

Meat Jerky

Naša pokroková spoločnosť vymyslela v posledných desaťročiach prevratné spôsoby ako uľahčiť ľuďom život. Väčšinou sa jednalo o nepodstatné veci v oblasti energetiky, priemyslu, zdravotníctva a IT technológií. Ale inovácie postihli aj voľnočasové aktivity ako je turistika, beh, horolezectvo a iné zábavky spojené s aktívnym trávením voľného času. Máme funkčné oblečenie, tenisky s boost technológiou, odľahčené rámy bicyklov. Ale základná požiadavka aktívneho trávenia voľného času, t.j. odniesť so sebou čo najviac koncentrovanej energie a živín s čo najmenšou námahou pretrvala. A vedci mlčia.

Ak teda nechceme pocuckávať energetický gél so syntetickými vitamínmi, hodovať na vegan-raw-gluténfrí tyčinke a maminka nám na túru nenachystala zlepenáčik, poradíme Vám alternatívu, ktorú môžete mať v špajzi celé mesiace a v chladničke roky. Nepokazí sa a je nabitá energiou a nutrične najbohatšou zložkou ľudkého jedálnička „mäsom“. Pri tom je taká chutná, že vám v špajzi či chladničke vydrží paradoxne sotva pár dní. Predstavujeme „beef jerky“.

Sušené mäso

Meat jerky (sušené mäso) vymysleli Indiáni. Pri pohľade na obrázky v tomto článku Vám pravdepodobne napadne, že civilizácia, v ktorej bolo bežné spraviť z prvotriedneho bizónieho steaku v biokvalite niečo, čo sa podobá zoschnutej stromovej kôre, si zaslúžila byť vyhladená. Ale starý Inčučúna vedel čo robí. Vysušením mäsa sa zbavíme vody. Teda aj váhy. A pritom zabránime baktériam, aby nám v priebehu pár dní urobili z nášho steaku mäsový hermelín.

Sušené mäso – Meat Jerky. Návod na prípravu.

Potrebujeme

Bizóna (môžeme nahradiť hovädzinou, ale jerky sa dá robiť z hociakého mäsa, vrátane rýb)

Ako marinádu použijeme slzy osadníka priviazaného pri mučedníckom kôle (môžeme nahradiť sójovou omáčkou)

Indiánsku ženu, udržiavajúcu tlejúci oheň, ktorý mäso vysuší a neupečie, zatiaľ čo my ideme na poľovačku zohnať ďalšieho bizóna môžeme nahradiť elektrickou rúrou. Alebo dehydrátorom potravín.

Ako mäso narezať

Mäso narežeme na tenké plátky, nemali by byť hrubšie ako 5 mm. Najlepšie sa mäso bude krájať, keď ho necháte pred tým hodinku- dve v mrazničke. Mäso by malo byť chudé – tuk v jerky znižuje aj jeho odolnosť voči baktériám. Ideálne by malo byť mäso zo sviečkovice, falošnej sviečkovice, ale postačí aj obyčajné zadné.

Sušené mäso Meat Jerky Ako na to
Sušené mäso Meat Jerky Ako na to

Ak mäso režeme pozdĺž vlákien (modré šípky), mäso bude odolnejšie na mechanické namáhanie a bude žuvačkové, ak režeme kolmo na vlákna (čierne šípky), mäso bude krehké a ľahšie sa zlomí, bude sa tiež ľahšie žuť. Ja osobne preferujem rez pozdĺž vlákien, tak to robili Indiáni.

Sušené mäso Meat Jerky
Nakrájané plátky mäsa

Príprava marinády

Keď máme mäso nakrájané, pripravíme si marinádu. 9 z 10 Indiánov odporúča mäso len nasoliť, ja a desiaty Indián odporúčame zmiešať sójovú a worcestrovú omáčku (kvalitnú! nechcete si hovädzinku pokaziť nejakým magi dochucovadlom) a pridať sušený cesnak a sušený zázvor. Ak chcete dodať jerky trochu dymovej chuti, môžete pridať mletú údenú papriku, alebo tekutý dym. V obchode som ho ešte nevidel, ale dá sa zohnať cez internet pod názvom liquid smoke. Marinovať necháme v plastovej alebo sklenenej mise v chladničke niekoľko hodín.

Sušenie

Mäso rozložíme v rúre alebo sušičke tak, aby vzduch mohol voľne prúdiť. Buď ho rozvešiame ako na obrázku, alebo použijeme rošt položený na pekáč a jerky na neho poukladáme. Odporúča sa mäso sušiť zo začiatku pri teplote nad 74°C, aby sme v ňom zabili baktérie a parazity. Ale nie nad 90 °C, aby sa mäso nezačalo piecť. Po cca 30 minútach môžeme teplotu stiahnuť na 60 °C. Ak sušíme v rúre, necháme pootvorené dvierka, aby vlhkosť mohla unikať von. Najrýchlejšie sa mäso vysuší, ak má Vaša rúra nastavenie pre prúdenie horúceho vzduchu.

Sušené mäso Meat Jerky
Sušenie mäsa

Ja nechávam mäso sušiť celú noc, mäso sa nedá „presušiť“. Na záver ešte zvýšim teplotu na 120 °C a nechám 15 minút už vysušené jerky prehriať. Výsledný produkt by mal vyzerať asi takto.

Sušené mäso Meat Jerky
Finálna úprava mäsa

Finálne porcovanie

Jerky naporcujeme tak, že ho nožnicami nastriháme, aj to je skúška dobrého vysušenia – jerky by nemal byť problém prestrihnúť. Jerky zmizne v priebehu niekoľkých dní, aj keď sa všetci členovia domácnosti budú dušovať, že z neho neuzobávajú. Pre dlhšie skladovanie sa odporúča mäso hermeticky uzavrieť. Pridať do vrecka sáčok silice pre pohlcovanie vlhkosti. Ak máte baličku, odsať vzduch a takto skladovať v chladničke alebo mrazáku.

Sušené mäso Meat Jerky
Vakuové balenie mäsa

Jerky je možne rehydrovať tak, že ho necháte cez noc ponorené vo vode. Ale nenapadá mi, prečo by to chcel niekto spraviť. Jerky je tiež hlavnou surovinou pre výrobu pemikánu, ktorý sa vyrába rozdrvením sušeného mäsa a zmiešaním s lojom a sušeným bobuľovým ovocím. Ale o tom možno nabudúce.

Pošli ďalej
andrea a lubos remekovci
andrea a lubos remekovci

Veční optimisti, nadšení turisti a dobrodružný milý mladý pár, ktorý so svojimi psami objavuje krásne miesta nielen Slovenska. Ďalšie články autora >

Articles: 64