Bežec a výživa. Na čo by bežec nemal zabudnúť. Richard Zvolánek

Meno Richard Zvolánek je u nás známe v ultra bežeckej scéne aj vďaka jeho spôsobu stravovania. Je totiž fruitarián. Fruitarián je človek, ktorý sa behom dňa stravuje primárne čerstvým, tepelne neupraveným ovocím v podobe mono jedla. Teda jeden druh ovocia na posedenie. Večer, ale doplní potrebné minerály/vitamíny z tepelne neupravenej listovej zeleniny a zeleniny obsahujúcej  jadierka. Zelenina ma totiž oveľa viac vlákniny a tak zaťaží trávenie na dlhší čas, ako ovocie.  Občas to doplní ešte orechmi.

Richard behá od svojich 15 rokov. V 17. rokoch zabehol svoj prvý polmaratón na súťaži pre horolezcov „Kubinov memoriál“. Potom to už išlo ako na páse. Presedlal na triatlon (šprint triatlon, olympijský triatlon a half Ironman) a duatlonoch pod taktovkou košického triatlonistu Gregora Fotula. Dnes sa venuje horským ultra trailom na dlhé vzdialenosti (160 km a viac…)

„Na preteku mám záujem dosahovať, čo najvyššie umiestnenie, no zároveň je pre mňa dôležitejšie vydať zo seba maximum a nikdy sa nevzdať. Keď ma porazí súper, znamená to, že sa pripravoval na pretek dôkladnejšie. No ak ma porazí telo, znamená to, že som sa dostatočne nepripravil ja a nechal som telo, aby porazilo myseľ. A to je pre mňa najhoršia porážka, ktorej sa zároveň desím a tá ma poháňa pri pretekoch vpred. Pretože v ultra je všetko v hlave.“

Rišo, mohol by si zhrnúť v krátkosti najdôležitejšie veci, na ktoré by bežec nemal pri podávaní výkonu zabudnúť?

Bežec a výživa

Do 15 min. po tréningu má telo najväčší „hlad“ po doplnení cukrov (glykogénu), tak nezabudnúť do tejto doby doplniť cukry nejakým ovocím;

Na deň pretekov je už dôležité, čo zjeme deň predtým. Deň pred pretekmi by to už nemali byť žiadne tuky a práve naopak už iba ľahko stráviteľné a hlavne dozreté sladké ovocie;

Na dlhšie preteky si pripraviť jedlo na celú dĺžku pretekov a nespoliehať sa iba na občerstvovačky. Pri dlhších ultra tak využiť možnosť dropbagov;

Tri hodiny pred štartom zjesť ovocie nakombinované buď iba kyslé (pomaranč, hrozno, mango), alebo sladké (banán, datle), alebo zjesť iba jeden druh ovocia. Vyvarovať sa ovociu, ktoré môže pri nezvyknutom žalúdku nafukovať (jablko, hruška). Nikdy ale neskúšať niečo predtým nevyskúšaného pred tréningom;

Pripraviť si ešte 0,7 l vody/ovocnej šťavy a tú piť malých dúškoch až po hodinu do štartu, aby sa nepotrebná voda stihla do štartu vylúčiť;

Počas pretekov jesť iba v tréningu vyskúšaný druh ovocia, prípadne gélov;

Sušené ovocie potrebuje na trávenie viac vody a tak na to nezabúdať pri výkone s častejším doplňovaním tekutín;

Dodávať telu jednoduchý cukor každých 20 min. počas výkonu, nie až keď už je človek hladný. Takisto podľa teploty ovzdušia vodu, nie až keď je smäd;

Nejesť počas pretekov tuky, ak človek chce mať čo najdlhší bezproblémový vysoký výkon;

Po výkone zjesť čo najviac zeleniny. Mne osobne po ultra ani v daný deň už sladké ovocie nechutí. Cukor sa dá získať aj z paradajok a sladkej papriky;

Nemyslieť počas výkonu nato, ako chcem zvíťaziť, ale nato, ako sa cítim a nastavovať výkon podľa toho. Stále, keď som myslel počas výkonu na výsledok, tak to dopadlo zle. Telo tento stres zakysľuje a to odoberá energiu.

Podáva úžasné výkony, behá ultratraily, behá na boso, stravuje sa výhradne ovocím a zeleninou. Jeho výkony a podobne aj jeho stravovanie možno označiť za extrém. Nech už máme na otázky stravy a výživy akékoľvek názory, stojí za to vypočuť si jeho myšlienky. Ak sa chcete dozvedieť o tomto zaujímavom človeku viac, navštívte jeho blog.

Pošli ďalej
Reštartnisa
Reštartnisa

Dávame veci do pohybu. Nakazíme ťa endorfínmi, pohybom a zdravým životným štýlom. Pod touto značkou občas píše zakladateľ, administrátor a bloger projektu Reštartnisa Petere články na tému aktívny pohyb, turistika, beh, cyklistika, zdravá životospráva a životný reštart.

Articles: 316