Nie som zástancom zaručených diét. Sám som mnohé dlhé roky nadváhy skúšal. Niektoré mali veľký, iné temer žiaden účinok. Ak sa hecnete, určite sa redukcia dostaví. Zvyčajne krátkodobo aj dosť schudnete. Z dlhodobého hľadiska to už však tak ružovo nevidím. Málokto z nás dokáže dietovať celý život. A tu je pes zakopaný. Ako predísť jojo efektu?
Už krátko po vypustení diety ste totiž tam, kde ste boli. Dokonca ste radi, ak ste iba tam. Mnohí odborníci tvrdia, že agresívnymi jednostranne orientovanými diétami preprogramujete chovanie organizmu. Začne sa brániť nedostatku a o to viac kladá. Dobrá rada preto znie:
Nehladuj
Snaž sa o vyváženú, pestrú a kaloricky prijateľnú stravu.
To najpodstatnejšie je vyváženie príjmu a výdaja.
Čo je vlastne Jojo efekt?
Opätovné pribratie hmotnosti po jej predchádzajúcej agresívnej redukcii. Toto opätovné pribratie je zvyčajne väčšie, než bola schudnutie samotné.
Kedy dochádza k jojo efektu?
- K jo-jo efektu dochádza spravidla vtedy, keď sa človek po agresívnej diéte rýchlo vráti k pôvodnému spôsobu stravovania a životosprávy.
- Píšem stravovania a myslím tým jedlo, jeho množstvo, jeho kvalitu a skladbu.
- Píšem životosprávy, pretože myslím nielen na jedlo, ale tiež na aktívny pohyb. Jedno bez druhého sa akosi nedá.
- Naše telo je zvyknuté robiť si zásoby na horšie časy. Ak teda držíte diétu a obmedzujete príjem potravín, Vaše telo považuje toto obdobie za obdobie chudoby (predtým zrovnateľné napr. so zimným obdobím). Akonáhle začnete po diéte normálne jesť, váš organizmus si začne robiť ďalšie zásoby na budúce “obdobie chudoby”. Jedná se o pozostatok z minulosti, ktorý máme geneticky zakódovaný v našom tele. Všimnite si, že v teplejších krajinách trpí oveľa menej ľudí obezitou, čo je čiastočne spôsobené tiež tým, že v týchto krajinách bola celoročná úroda. Ich telo si nemalo dôvod vytvárať zásoby.
- Dnes však máme hypermarkety, košíky a televízor. Máme celoročnú hojnosť všetkého a tak tlstneme.
Ako predísť jojo efektu?
Veľmi jednoducho.
- Dopraj organizmu všetko čo potrebuje. Potrebuje aj tuky. Aj cukry. Aj sacharidy. Ale v rozumnej miere.
- Nerob veľké výkyvy. Netýraj agresívne svoje telo a naopak po rýchlej redukcii ho zaťažuj postupným zvyšovaním potravy iba veľmi, veľmi pomaly. Telo si zvykne a nemá dôvod robiť si zásoby.
- Obmedz najmä príjem enormného množstva nehodnotných rafinovaných cukrov a energeticky zaťažujúcich sacharidov.
- Zníž príjem nezdravých tukov a uprednostni jedlá s nižším glykemickým indexom.
- Dopraj si kvalitný pitný režim,
- ale najmä:
Negaučuj. Hýb sa.
Ak máš príjem kalórií v rovnováhe s tým, čo telo spáli, telesná hmotnosť zostáva stabilná.
Ak chceš ísť dole, zvýš pohyb a mierne, ale vyvážene zníž príjem.
Ako by teda mala vyzerať správna výživa?
Predovšetkým by sa mal zabezpečiť optimálny príjem energie, t. j. prijímať len také množstvo potravy, ktoré je potrebné na udržanie normálnej hmotnosti (príjem = výdaj). Racionálne zložená strava má obsahovať primerané množstvo – BIELKOVÍN, TUKOV, CUKROV, MINERÁLNYCH LÁTOK, VITAMÍNOV a VODY.
Príjem energie a pomer zložiek (zjavný percentuálne z grafu) sa musí regulovať a riadiť vekom, pohlavím, pracovnou aktivitou, aktuálnou hmotnosťou tela a zdravotným stavom. Ak je hmotnosť tela zvýšená, treba v každom veku zmeniť príjem potravy. Nahradiť vysokoenergetické potraviny ako živočíšne a rastlinné tuky, cukor, sladkosti, alkohol – za nízkoenergetické – zeleninu, ovocie a celozrnné obilniny. Veľmi dôležité je správne zastúpenie základných živín, teda bielkovín, tukov a cukrov v potrave.
Rozhýb sa s nami