Dobré a zlé jedlá

by

Čomu by sme sa mali v stravovaní vyhýbať a čo naopak vyhľadávať. Nasledujúcu tabuľku možete vnímať tiež ako prvú informačnú pomoc. Ani zďaleka nie je vyčerpávajúca, ale pre prvú orientáciu, čoho sa vyvarovať nám úplne postačí. V ďalších článkoch si jednotlivé potraviny a ich kategórie preberieme oveľa podrobnejšie. Najmä z hľadiska kalorickej hodnoty, glykemického indexu a zložiek, ktoré sú pre naše telo nevyhnutné.

Zlé mäso
  • všetko fritované a vyprážané na oleji
  • tučné bravčové mäso
  • údené mäso
  • údeniny, klobásy, priemyselné salámy
  • zabíjačkové špeciality, oškvarky, lalok
  • kačica, hus
Dobré mäso
  • ryby, morské plody
  • kurence – nie veľa
  • kvalitný pršut, šunka, párky
  • divina, králik
  • kvalitné chudé hovädzie
Zlé prílohy
  • majonéza, smotana, dresingy, tatárka
  • hranolky, pečené zemiaky, mastný výpek
  • biely chlieb a pečivo
  • lokše a masti
  • zaváraniny
  • stužené tuky a margaríny (polotovary na tejto báze)
Dobré prílohy
  • nízkotučný jogurt
  • varené zemiaky
  • ryža
  • cestoviny
  • celozrnný chlieb a pečivo v obmedzenej miere
  • zelenina v akomkoľvek množstve
Zlé pochutiny
  • solené oriešky, chipsy, crackery
  • zmrzliny, nanuky
  • šľahačka
  • torty, zákusky,koláče
  • čokolády, tyčinky, napolitánky
  • bombóny, cukríky
  • kandizované ovocie
  • tučné syry
  • presladené musli
Dobré pochutiny
  • dajte si jabĺčko
  • v princípe väčšina ovocia
  • občas trochu medu
  • vlašské orechy
  • ovsené vločky
Zlé pitie
  • sladké vody a malinovky
  • plnotučné a kondenzované mlieko
  • čokoládové nápoje
  • alkohol (najmä pivo a destiláty)
Dobré pitie
  • čistá voda
  • striedavo minerálky
  • čaje

Väčšina vyššie vymenovaných zlých potravín zvyšuje cholesterol a úspešne podporuje naberanie kilečiek. Ak by sme to mali v kocke zhrnúť:

  1. Vyhýbajte sa rafinovaným cukrom.
    Okrem toho, že prebehli rafináciou sú rafinovane vkladané temer do každej potraviny. Producenti dobre vedia, že cukor je návyková látka.
  2. Obmedzte biele pečivo na minimum
    Uprednostnite radšej celozrnné produkty
  3. Vyhýbajte sa tučným jedlám a najmä polotovarom
    Dôvodom je vysoký obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré technologicky vznikajú pri vyprážaní potravín, či stužovaní tukov. Áno dnešné sladkosti, čokolády a koláče sú plné margarínu a stužených rastlinných olejov. Margarín je prakticky všade. Dôvod? je predsa oveľa lacnejší ako kvalitné maslo. Čím sú stužené tuky lacnejšie, tým sú väčšinou menej kvalitné a obsahujú vyššiu koncentráciu týchto kyselín. Tuky potrebujeme. Ale kvalitné a v rozumnej miere. Namiesto margarínov radšej maslo. Aj domáca bravčová masť je pre mňa lepšia ako priemyselné tuky.
  4. Nepite presladené vody, obmedzte alkohol
  5. Dodržujte pitný režim (2dl vody každú hodinu)
2 Responses to "Dobré a zlé jedlá"
  1. odteraz budem tlačiť len samé ovocie. Dá sa na to zvyknúť. Mohli by ste rozšíriť stránku o recepty na zaujímavé jedlá a šaláty postavené práve na ovocí a zelenine.

    • No irca s tým ovocím to zase netreba kvôli príjmu fruktózy preháňať. Našiel som aj takého stanovisko.

      Fruktóza je přirozená sladká látka, která se vyskytuje v ovoci a také v umělých sladidlech. V současné době se její konzumace dává do souvislosti s rizikovými faktory kardiovaskulárního onemocnění. Fruktóza může vyvolat zvýšení krevního tlaku.
      Na základě zjištěných skutečností je zřejmé, že neúměrně vysoký příjem fruktózy (více než 100g/den) má na organismus nežádoucí účinky. Dochází k inzulínové resistenci, poruše glukózové tolerance a hyperinzulinémii. Neexistují však důkazy, že menší příjem (50 g/den) má také uvedené účinky. Malé množství fruktózy se projevuje v poklesu chuti k jídlu.
      Podle:
      V. Kussová
      Diabetes a obezita 2012, 12, 99 – 102

      Takže ovocie ÁNO, ale v rozumnej miere úmerne k výdaju. Uprednostňuj celé ovocie, nie šťavy, nie zaváraniny. A recepty? NIe si jediná, čo by to uvítala, už niečo chystáme.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *