Blue Grotto a Hagar Qin: Impozantný trail za históriou

Keď sa povie, Blue Grotto, väčšinu z cestovateľov napadne taliansky ostrov Capri. Impozantné Blue Grotto je však aj na Malte. Nánosy sedimentov a pieskovca medzi vrstvami tvrdej žuly vytvarovali mimoriadne prírodné divadlo niekoľkých morských jaskýň. Hoci sa do vnútra jaskýň po súši dostať nedá, Blue Grotto považujem za zásadný turistický checkpoint na Malte.

Blue Grotto Malta
Len pre merítko. To v pozadí, vynárajúce sa z jaskyne, je ďalší člnok z desiatimi turistami 🙂

Skalné útesy vytvárajú komplex siedmich jaskýň, ktorým dominuje veľký skalný oblúk padajúci do mora. Najlepšie ho vidieť z odpočívadla pri autobusovej zastávke linky 74 z Valletty: Panorama. To je aj najčastejší bestoff bod turistov na fotenie. Prídu, cvaknú, zvezú sa na loďke a hybaj ďalej.

Skalné rífy v okolí však ponúkajú oveľa viac.

Blue Grotto trail

Vždy hľadám dôvod na nádherný trail. Vidieť zvrchu nestačí. Kaňonom od dedinky Qrendi sa môžete dostať už ku hladine mora.

Ak sa vydáte z autobusovej zastávky na opačnú stranu smerom k dedinke, asi po trištvrte kilometri nájdete vchod do kaňonu. Ten vás nádherným trailom dovedie až k moru. Bohužiaľ, tam je konečná. K jaskyniam sa nedostanete a musíte sa vrátiť tou istou cestou.

Blue Grotto Malta
Blue Grotto trail kaňon od dedinky Qrendi až k moru je solídne náročný

Cez olivovníky na skalný ríf

Za najúžasnejší zážitok však považujem neoficiálnu cestičku medzi vyhliadkou Panorama po skalných útesoch až k veži v dedinke Zurrieg.

Skalný reef nad dedinkou Zurrieg.

Nenechať sa odradiť

Private property ma neodradilo. Naopak celkom som obdivoval tvorivosť Maltských poľnohospodárov pri tvorbe čarovných záhradných zákutí. Fakt by ma zaujímalo, čo na týchto skalnatých plantážach Malťania okrem večerných párty pestujú.

Blue Grotto Malta
Cesta na okraj útesov vedie cez čarovné súkromné zákutia

Najprv som prekonal zopár fyzických i mentálnych zábran typu: „Zákaz vstupu, nebezpečenstvo pádu, nezaistené skaly, súkromný pozemok,….“ Tie výhľady a adrenalín na okraji útesov jednoducho prebili moju zodpovednosť.

Blue Grotto Malta
Neočakávaný kľud na Malte

Zastavil som sa až priamo nad hladinou mora. Konečne úplne ticho prerušované iba krákajúcimi vtákmi. Na celej cestičke som našiel iba jedného mimoriadne nezávislého típka a hrkútajúcu si dvojicu. Zjavne si mali čo povedať.

V diaľke som zbadal bublajúci kruh na hladine: „Žeby išiel Nordstream aj cez Maltu?“ Ale kde. To sa len rozbláznil maník na motorovom člne. Možno nám chcel zaimponovať ale rýchlosť s akou zmizol bola pozoruhodná.

Blue Grotto Malta
Žeby výbuch ďalšieho podvodného plynovodu?

Wied Iž Zurrieg

Práve tu je malý prístav, kde vás za 8 eur naložia na lodičku a po skalných jaskyniach prevezú.

Neváhajte. Je to veľký zážitok, najmä ak chytíte ukecanú skupinu a bočný vietor. Domáci však majú všetko pod kontrolou. Jazdí sa stále. Veď z toho žijú.

Blue Grotto Malta
Prístav v Zurriegu

V jaskyniach Blue Grotto

Prechod loďkou cez jaskyne je mimoriadny zážitok. Jaskyne su odspodu podsvietené a na hladine sa podľa uhla a polohy slnka odrážajú na stenách i na stropoch milióny tónov modrej. Odtiaľ aj názov modrá jaskyňa. Farby dopĺňajú aj žiarivé fosforeskujúce farby uchytených koralov a drobných živočíchov.

Vo vnútri jaskýň

Každá jaskyňa je iná a mimoriadne fotogenická. Pokiaľ nájdete priestor a prekliesnite si čistý záber cez natiahnuté ruky so smartfónmi ostatných fotolovcov ma člne.

Blue Grotto Malta
Blue Grotto z vodnej hladiny

Na Blue Grotto sa často striedali aj významné fimmové štáby. Natáčali sa tu také filmy ako Hell Boats alebo Trója. Blue Grotto tiež funguje v marketingu a reklame, podobne ako americký Marlboro Man.

Prechod popod samotné Blue Grotto je mimoriadne impozantný.

Blue Grotto skalné štruktury
Sprievodca nám ukazuje jednotlivé geologické štruktúry

Sprievodca okorenil svoje vtipy pri kormidlovaní tiež o niekoľko užitočných geologických informácií. Na fotke vyššie nám práve ukazuje rozličné nánosy sedimentov a skalné štruktúry, zodpovedné za vznik jaskýň. Tvrdý granit (žula) vytvára pevný podklad, skalné nánosy a droliaci sa pieskovec vo vyšších vrstvách, ktoré sú stále vymývané morom, vytvárajú skalné okná, ktoré obdivujeme.

Blue Grotto Malta
Voda polarizuje svetlo a farbí sa podľa odrazov slnka

Šnorchlovanie a potápanie

Pozýva nás tiež na diving experience. Potápanie na neďalekom utopenom vraku Um El Faroud a šnorchlovanie pozdĺž pobrežia. Slušne odmietam. Ešte som dnes nedal svojich 10 km.

Cestou späť si užijem znova Blue Grotto v plnej paráde. Keď vidím tie previsy a predstavím si, že som obkráčal tie rífy meter od okraja, napadlo ma, že by som mal vážiť podstatne menej. 🙂 Alebo viac rešpektovať tabule: „Pozor zákaz vstupu, nestabilný nezabezpečený cliff.“

Blue Grotto Malta
Blue Grotto v plnej paráde

Keď vidí človek ten turistický frmol, musí sa zamýšľať ako vyzerala Malta pred sto rokmi. Chcete si priblížiť Maltu spred 100 rokov? Kliknite sem.

S Blue Grotto sa rozlúčim žánrovou turistickou fotečkou loďky s túžbou, že sem sa treba vrátiť. Vzápätí si však uvedomujem, že podobných krásnych miest je na svete veľa. Napríklad Bugibba alebo neďaleké Dingli Cliffs. Nevadí aspoň sa v miestnej lagúne okúpem.

Blue Grotto Malta
Kolorit dedinky Wied Iž Zurrieg

Hagar Qim

Iba kilometer od Blue Grotto smerom na Gozo je významná archeologická chrámová oblasť Hagar Qim.

Hagar Qin
Chrám Hagar Qin (depositphotos)

Pochádza z obdobia medzi 3600 a 3000 pred Kristom. Tú som si nechal nabudúce. Oblasť sa skladá zo 4 megalitických chrámov a patrí k nejznámejším turistickým atrakciám na Malte. Ak sa sem dostanem, rozhodne stojí za podrobné preskúmanie.

Chrám Mnajdra Hagar Qin
Chrám Mnajdra (depositphotos)
Pošli ďalej
Pavel Trevor
Pavel Trevor

Aktívne cestovanie, spoznávanie a objavovanie nových svetov ma totálne napĺňa. Pocit hodenia do vody. Keď nevieš čo príde za minutu a všetko je len na tebe.

Articles: 90